Τσίπρας στη ΔΕΘ: Αναβαπτισμένος από την επίσκεψη Μακρόν, παρουσιάζει το πολιτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα των μνημονίων-Η κεντροαριστερά και το ξεφούσκωμα Μητσοτάκη

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Με αναπτερωμένο το ηθικό, αναβαπτισμένος από την κατά γενική ομολογία, επιτυχή επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ανεβαίνει το Σάββατο στην Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ.

Ο Αλ. Τσίπρας, χωρίς μεγαλόστομες διακηρύξεις και υποσχέσεις, ακολουθώντας πλέον τη γραμμή της λογικής και του ρεαλισμού, αναμένεται να κηρύξει από την ΔΕΘ, τον τελευταίο δύσκολο γύρο της προσπάθειας για οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και την οικονομική κρίση 7 χρόνων, που στοίχισε στο τόπο, την απώλεια του 25% του εθνικού του πλούτου με παράλληλες τεράστιες θυσίες των συνήθως υπόπτων, των ανθρώπων του μόχθου οι οποίοι επωμίσθηκαν και το μεγαλύτερο βάρος του κόστους αυτής της κρίσης, είτε με τεράστιες περικοπές αποδοχών και συντάξεων είτε με βάρβαρη μακροχρόνια, ανεργία είτε με υποχρεωτικό εκπατρισμό.

Η Ελλάδα, όπως απέδειξε και η επίσκεψη Μακρόν, βρίσκεται πλέον στο μεταίχμιο της μαύρης περιόδου. Κοιτάει μπροστά, στο μέλλον και την ανάκαμψη, αλλά δεν πρέπει να ξεχάσει και τις κοινωνικές αδικίες που οξύνθηκαν την περίοδο της επταετούς κρίσης.

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να πετύχει ώθηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο νέος πλούτος που θα παραχθεί, πρέπει να μοιρασθεί κυρίως στα μεγάλα θύματα των πολιτικών λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης. Οποια άλλη προσπάθεια θα είναι παντελώς αποτυχημένη.

Το πολιτικό σχέδιο

Ολοι γνωρίζουν ότι ακριβώς πάνω σε αυτή τη λεπτή ισορροπία μιάς νέας ανάπτυξης με πραγματικούς και δίκαιους κοινωνικούς όρους θα παιχθεί και το παιγνίδι των επόμενων εκλογών, σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα.

Εάν η κυβέρνηση δεν επιτύχει την έξοδο της χώρας από την επιτροπεία των μνημονίων το επόμενο καλοκαίρι, ακόμη και με γραμμή προληπτικής πιστωτικής στήριξης και εάν  δεν καταφέρει να ενεργοποιήσει μηχανισμούς δίκαιης κοινωνικής αναδιανομής του, οι εκλογές είναι σίγουρα χαμένες. Εάν τα καταφέρει, σε κάποιο βαθμό, παίζονται.

Η ευθεία προειδοποίηση Μακρόν στο ΔΝΤ ότι δεν μπορεί πλέον να προβάλλει νέες απαιτήσεις για μέτρα, κατά την τρίτη αξιολόγηση, είναι ένα πλεονέκτημα για την ελληνική πλευρά στις δύσκολες, τελευταίες διαπραγματεύσεις που αρχίζουν σε περίπου ένα μήνα. Γι αυτό άλλωστε και η φράση του Αλέξη Τσίπρα στον Εμμ. Μακρόν κατά την αναχώρηση του, στο αεροδρόμιο: «Στηρίζομαι πολύ σε σένα».

Στο πλαίσιο αυτό, θα αναγκασθεί όμως πιθανότατα, να πάρει και κάποια ακόμη μέτρα θεσμικού χαρακτήρα, όπως η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

Το ξεφούσκωμα του Κυρ. Μητσοτάκη

Από την άλλη πλευρά, ο Κυρ. Μητσοτάκης, παρακολουθεί ανήσυχος πλέον τις εξελίξεις. Οι πάντες ξέρουν ότι είναι ένας πολιτικός που δεν μπορεί να εμπνεύσει. Δεν έχει όραμα και νέες ιδέες, δεν είναι Μακρόν, όπως κάποιοι αμετροεπείς, υπονόησαν πριν λίγο καιρό. Είναι ένας τυπικός νεοφιλελεύθερος πολιτικός, που αντλεί δύναμη από την κοινωνική αδικία την οποία προκαλεί η πολιτική που υποστηρίζει και θέλει να εφαρμόσει. Γι αυτό και έχει ημερομηνία λήξης η  πορεία του. Ισως και πολύ νωρίτερα από ότι και ο ίδιος φαντάζεται, καθώς δεν έχει τίποτα το νέο να πει και να προσφέρει στη πολιτική ζωή της χώρας.

Δημιούργημα των μέσων και των συμφερόντων, ο αρχηγός της ΝΔ ξεφουσκώνει σαν μπαλόνι.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι και θέλει, όπως φαίνεται να είναι, ο κορμός των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα. Που σημαίνει με άλλα λόγια, η βάση της μεγάλης προοδευτικής παράταξης που συμπεριλαμβάνει ή έχει αναφορές στην κεντροαριστερά.

Η ατελέσφορη απόπειρα της κεντροαριστεράς

Οι προσπάθειες για την ανασυγκρότηση αυτού του χώρου, όπως επιχειρείται, είναι περισσότερο γραφικές παρά ουσιαστικές. Για να είχε αποτέλεσμα αυτή η διαδικασία, θα έπρεπε πρωτίστως να περιλάβει ένα νέο πρόταγμα, ξεκάθαρο και προοδευτικό. Θα έπρεπε να έχει ξεκαθαρίσει ήδη με ποιούς θα πάει και ποιούς θα αφήσει. Οι ίσες αποστάσεις από Μητσοτάκη και Τσίπρα, οδηγούν, δυστυχώς σε ακόμη πιο σκληρή δεξιά στροφή και απομάκρυνση από την προοδευτική πορεία. Οδηγούν κατ ευθείαν στην αγκαλιά του Μητσοτάκη και επομένως είναι μιά αδιέξοδη πολιτική γραμμή! Δυστυχώς, θα έπρεπε να το είχε αντιληφθεί αυτό, το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτης.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, θέλει να κινηθεί και να ηγεμονεύσει πολιτικά και ιδεολογικά στο προοδευτικό χώρο, οφείλει και να το αποδείξει. Θα πρέπει, κάπου προς το τέλος της θητείας της, το ερχόμενο Φθινόπωρο, να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα το πολιτικό παράδοξο της συνεργασίας με το συντηρητικό, δεξιό μόρφωμα των ΑΝΕΛ, που δημιουργεί σοβαρές ιδεολογικές παρεκτροπές αλλά και δυσκολίες σε μια αληθινά προοδευτική διακυβέρνηση.

Η προώθηση των προοδευτικών συνταγματικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, ο διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας, η αναγνώριση κοινωνικών δικαιωμάτων, μπορούν να αποτελέσουν την ευκαιρία για την αναγκαία αρχή του τέλους αυτής της αφύσικης πολιτικής συνεργασίας.

Αυτό που ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει στη Θεσσαλονίκη αύριο είναι παρουσιάσει τον οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την μνημονιακή επιτήρηση. Εναν οδικό χάρτη που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις και επενδυτικές πρωτοβουλίες με στόχο την ενίσχυση της εργασίας και την προστασία των εργαζομένων και κοινωνικά αδυνάτων, από σήμερα έως και την επόμενη μέρα των μνημονίων.

Η μάχη θα κριθεί σχεδόν αποκλειστικά στο οικονομικό πεδίο και με λίγη σοβαρότητα και υπευθυνότητα, μπορεί να κερδηθεί για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, τον οποίον οι ξένοι έχουν πάψει πλέον να υποτιμούν.

Εντρομη η νέα διαπλοκή και μέσα της βλέπουν κάθε μέρα να ανατρέπονται τα δεδομένα και η εικονική πραγματικότητα που με κόπο έχτισαν για να πλήξουν επικοινωνιακά το κυβερνητικό έργο.

Η κυβέρνηση από τη πλευρά της δεν έχει κανένα λόγο να μην λέει την αλήθεια. Οσο κι αν σε κάποια σημεία είναι σκληρή. Η εκδίκηση της πραγματικότητας, μπορεί πλέον να είναι, το δικό της, ακαταμάχητο όπλο.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Στις 10:00 ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί με τη Διοίκηση της ΔΕΘ και το Σωματείο Εργαζομένων.

Στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε Περίπτερα της Έκθεσης.

Στις 11:30 θα παραστεί στα εγκαίνια του Περιπτέρου της Κίνας, Τιμώμενης Χώρας.

Στις 20:00 θα πραγματοποιήσει ομιλία στους Παραγωγικούς Φορείς στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης.

Κυριακή, 10/9

Στις 13:00 ο Πρωθυπουργός θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here