Τσίπρας σε Σταϊνμάιερ: Μόνο με πολιτικές τιμωρίας δεν προχωρά η Ευρώπη-Σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην περιοχή

«Μόνο με πολιτικές τιμωρίας η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά» σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ, που βρίσκεται στην Αθήνα.

Ενώπιον των δημοσιογράφων, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις θυσίες του ελληνικού λαού, ζητώντας αλληλεγγύη από την Ευρώπη, τόσο για την οικονομία όσο και για το προσφυγικό.

«Η Ελλάδα έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα τόσο από την οικονομική όσο και από την προσφυγική κρίση. Ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης. Για αυτό έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να στρέψει το ενδιαφέρον της στον ελληνικό λαό και να υπάρξει θετική διέξοδος και στην οικονομική κρίση και στην προσφυγική.», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου,  συζητήθηκαν εκτενώς οι ευρωπαϊκές εξελίξεις καθώς και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, το προσφυγικό, η πορεία της δεύτερης αξιολόγησης καθώς και θέματα διμερών σχέσεων Ελλάδας-Γερμανίας.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επανεκκίνηση των συνομιλιών, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής Κυβέρνησης για την ανάγκη εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Τονίστηκε, εξάλλου, η σημασία του Κυπριακού για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για διατήρηση και εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Τονίστηκε επίσης ότι ο σεβασμός των Διεθνών Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου αποτελούν απαραίτητο όρο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και για την θετική προοπτική των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του Ελληνικού προγράμματος, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα σε σχέση με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ επεσήμανε ότι η αναζωπύρωση της αβεβαιότητας στην Ευρώπη επιβάλλει το συντομότερο δυνατόν συνολική συμφωνία και ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός έθεσε για μια ακόμη φορά το ζήτημα των επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here