Τσίπρας: Σημαντικό κομμάτι της αρχαίας ελληνικής ιστορίας η Μακεδονία-Διευκρινίσεις από Σκόπια για την διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας

ΦΩΤΟ:ANDREA BONETTI

«Η Μακεδονία πέρα από μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, περιφέρεια της Ελλάδας, είναι και ένα κομμάτι σημαντικό της αρχαίας ελληνικής ιστορίας κι αυτό αναγνωρίζεται πλήρως σε αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σλοβενίας, Μπόρουτ Πάχορ. Δήλωση που θεωρήθηκε ως έμμεση απάντηση στα Σκόπια και τον Ζ. Ζέφ σχετικά με την πιθανή διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή πάντως από τα Σκόπια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε σε διευκρινίσεις, μετά την παρέμβαση και του Μάθιου Νίμιτς.

Οι δηλώσεις Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας αρχικά, δήλωσε ευτυχής που βλέπει ότι οι γείτονές μας (πΓΔΜ) προχωρούν γοργά τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης του Συντάγματος τους, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών και αλλάζουν τη συνταγματική τους ονομασία.

«Πράγμα που σημαίνει ότι και εσείς και η Σλοβενία, που είναι μια από τις χώρες που αναγνωρίζουν τους γείτονες μας με τη συνταγματική τους ονομασία δηλαδή ως «Μακεδονία», από δω και στο εξής θα την αναγνωρίζετε και θα την ονομάζετε «Βόρεια Μακεδονία», γιατί για τον ελληνικό λαό αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς η Μακεδονία πέρα από μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, περιφέρεια της Ελλάδας, είναι και ένα κομμάτι σημαντικό της αρχαίας ελληνικής ιστορίας κι αυτό αναγνωρίζεται πλήρως σε αυτή τη συμφωνία, κάτι το οποίο μας δημιουργεί την αίσθηση ότι έχουμε μια ισορροπημένη συμφωνία και για τις δυο πλευρές», πρόσθεσε.

Τσίπρας: Να μην είναι τα Βαλκάνια η «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης»

«Τα Βαλκάνια γέννησαν πολέμους στο παρελθόν, όραμα μας πρέπει να είναι να αποτελούν από δω και στο εξής όχι την πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, αλλά την περιοχή εκείνη που θα δώσει μια νέα δυναμική και πνοή στο όνομα της ενότητας των λαών της Ευρώπης», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Με αφορμή την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη πρόσθεσε: «Στα Βαλκάνια, όπως πάντα, αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της αναβίωσης των εθνικισμών που διαιρούν τους λαούς, τους θέτουν αντιμέτωπους πολλές φορές και οφείλουμε να αγωνιστούμε για να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις της συνεργασίας, της ειρηνικής συμβίωσης και της σταθερότητας, που για μένα αποτελεί έναν πολύ σημαντικό στόχο».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «στα Βαλκάνια επίσης η Ελλάδα ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων μέσα από σημαντικές πρωτοβουλίες συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες αλλά και μέσα από μια σημαντική συμφωνία που υπογράψαμε το 2018 με την ΠΓΔΜ».

Διευκρινίσεις από τα Σκόπια

Υπενθυμίζεται πως χθες, έγινε γνωστό πως ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και αναφερόμενος στην μελλοντική ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., είπε ότι η «μακεδονική γλώσσα» θα γίνει επίσημη γλώσσα της Ε.Ε. (σ.σ. λόγω ένταξης) και επομένως θα μπορούσε να διδάσκεται και στην Ελλάδα.

Σήμερα, πάντως και μετά την παρέμβαση του ειδικού απεσταλμένου Μάθιου Νίμιτς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ, Μίλε Μπαζιανόφσκι, διευκρίνισε ότι ναι μεν η «μακεδονική» θα αποτελέσει επίσημη γλώσσα της Ε.Ε. υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι με βάση τη Συμφωνία των Πρσπών η πΓΔΜ έχει δεσμευθεί να μην παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Ελλάδας, περιλαμβανομένης και της προστασίας των δικαιωμάτων των ατόμων που δεν είναι πολίτες της πΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «σ’ αυτό το πλαίσιο είναι κατανοητό πως οι γλωσσικές πολιτικές και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη συμφωνία των Πρεσπών».

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here