Τσίπρας στον ΣΕΒ: Στην τελική ευθεία για συμφωνία με αναγκαίους συμβιβασμούς

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Την πεποίθησή του ότι είμαστε στην τελική ευθεία  της διαπραγμάτευσης και της επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο ετήσιο συνέριο του ΣΕΒ. Και τόνισε με νόημα, που δεν επιδέχεται παρερμηνειών:

«Είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσαμε σε αναγκαίους συμβιβασμούς, στο βαθμό που θα αντιμετωπίζεται μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα το χρηματοδοτικό πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου έως ότου βγούμε στις αγορές».

Είναι χαρακτηριστικό, ότι κ. Τσίπρας μίλησε σαν να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης και μάλιστα θετικά για τα ελληνικά συμφέροντα.

«Δώσαμε σκληρό αγώνα για να πείσουμε ότι η προηγούμενη κατάσταση δεν ήταν βιώσιμη και ήταν παράλογο να συνεχισθεί. Έχω εξηγήσει τα αδιέξοδα του μνημονίου. Κατά τη διαπραγμάτευση παρουσιάσαμε προτάσεις μας και ήδη έχουμε καταθέσει αναλυτικό κείμενο εξειδίκευσης που μπορεί να αποτελέσει την βάση μιας βιώσιμης συμφωνίας», τόνισε ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε:

«Υπογραμμίζω ότι εργαζόμαστε έμπρακτα, ειλικρινώς και με αφοσίωση προς αυτή την κατεύθυνση. Παρά το γεγονός ότι είμαστε σε καθεστώς χρηματοδοτικής ασφυξίας ανταποκριθήκαμε σε όλες τις υποχρεώσεις μας καταβάλλοντας 8 δις ευρώ.  Δεν μπορούν όλοι στην Εταίρους να πουν το ίδιο. Υπάρχουν δυνάμεις που δεν θα ήθελαν να πάρει σάρκα και οστά η συμφωνία. Είχαν  διχαστικά σχέδια. Εχουν ωστόσο επικρατήσει σώφρονες φωνές», σημείωσε.

«Δεν αποτελεί επιλογή δική μας η χρηματοδοτική ασφυξία, αλλά είναι μια σκληρή διαπραγματευτική τακτική για τον οποία δεν ξέρω αν όλοι είναι υπερήφανοι Θα δώσουν όλοι εξηγήσεις», υπογράμμισε.

Και ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε πως «ίσως σε μερικούς μήνες, οι μέρες  αυτές θα καταγραφούν ως μέρες που επιβεβαιώθηκε η κοινή πίστη στις αρχές της ενωμένης Ευρώπης και δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα.

Κλείνοντας μάλιστα την ομιλία του, δήλωσε αισιόδοξος και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, επιχειρώντας να κερδίσει όσα μπορεί περισσότερα από την διαπραγμάτευση. «Παρά τις δυσκολίες είμαι αισιόδοξος για άλματα, να ενώσουμε δυνάμεις, να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον, να διαπραγματευτούμε σκληρά ώστε να αποκομίσουμε τα περισσότερα δυνατά οφέλη. Ολοι θα κριθούμε από το αποτέλεσμα», είπε ο κ. Τσίπρας.

Λιγο πρίν είχε επαναλάβει τους 4 όρους για επίτευξη βώσιμης λύσης, δηλαδή η προοπτική αναδιάρθρωσης –απομείωσης του δημόσιου χρέους,  χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για 2015-16, συμφωνία που θα προβλέπει και επενδυτικό πακέτο, όχι νέες περικοπές σε μισθούς συντάξεις που εντείνουν ανισότητες.

Αναπτυξιακό σχέδιο και Αναπτυξιακή Τράπεζα

Ο πρωθυπουργός, σκιαγράφησε το αναπτυξιακό σχέδιο, μετά την επίτευξη συμφωνίας, το οποίο θα εγγυάται την κοινωνική ευημερία και συνοχή.  Αναφέρθηκε στην  τόνωση και ενεργούς ζήτησης,  όχι μόνο των εξαγωγών, στον σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος ώστε να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα των φόρων και του ΦΠΑ, στη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, που θα είναι έτοιμη σε λίγο καιρό.

Ανήγγειλε τέλος, τη δημιουργία Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα λειτουργεί στα πρότυπα της Γερμανίας και της Γαλλίας και θα χρησιμοποιεί σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία για την χρηματοδότηση περιβαλλοντικών, γεωργικών επενδύσεων και την ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων.  Μια Τράπεζα που στηριχθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το ΕτΕΑ.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here