Τσίπρας σε Ράμα: Να ξεπερασθούν οι εθνικιστικές ρητορικές στην περιοχή μας

Τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων και την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση του με τον Αλβανό ομόλογο του Έντι Ράμα, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών των κρατών του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ρητορική και οι εθνικιστικές πρακτικές στην «ευρύτερη περιοχή μας» πρέπει να ξεπεραστούν προς όφελος των δημοκρατικών αρχών και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτησε την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Αλβανία και τη συνεισφορά όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας προς τον σκοπό αυτό.

Επίσης, υπογράμμισε την ισχυρή υποστήριξη της Ελλάδας στη διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία και τη σημασία που αποδίδει στον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι δύο πρωθυπουργοί τόνισαν τους στενούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς των λαών των δύο χωρών, που μάλιστα ενισχύθηκαν τις τελευταίες δεκαετές.

Αλέξης Τσίπας και Έντι Ράμα υπογράμμισαν ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις είναι στρατηγικής φύσης και σημασίας, ενώ συζήτησαν και τις διμερείς σχέσεις εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξη τους στην πρωτοβουλία των δύο υπουργών Εξωτερικών για τον μηχανισμό εντατικών διαβουλεύσεων με στόχο την περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων.

Παράλληλα τονίστηκαν τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για την κοινωνική ενσωμάτωση των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα.

Τέλος οι δύο πρωθυπουργοί επισήμαναν τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ και προσχώρησής της στο ΝΑΤΟ και συμφώνησαν να ενισχύσουν τον διάλογο μεταξύ των δυο χωρών αναφορικά με τους διεθνείς οργανισμούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ακόμα ολιγόλεπτες συναντήσεις με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, τον καναδό ομόλογό του, τον ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι, την πρόεδρο της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς, τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ακόμα, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ στην Τερέζα Μέι.

ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here