Τσίπρας σε περιφερειάρχες: Νέο σχέδιο για την επόμενη μέρα της χώρας, με δίκαιο και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Την πεποίθησή του ότι ανοίγει πλέον για τη χώρα ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας για έξοδο από τις μνημοναικές, δεσμεύσεις του παρελθόντος εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τρίπρας υποδεχόμενος τους 13 περιφερειάρχες στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός επικέντρωσε στην επόμενη μέρα, ζητώντας από τους περιφερειάρχες να συμβάλουν στην εκπόνηση ενός νέου σχεδίου δίκαιης και βιώσιμης παραγωγικής  ανασυγκρότησης.

Θέλω να κάνω μια ουσιαστική συζήτηση μαζί σας, να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα με νηφαλιότητα και αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να τη χάσουμε» είπε ο Α. Τσίπρας, υποδεχόμενος τους περιφερειάρχες της χώρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Δεν θέλω η εισήγηση μου να είναι τυπική» σημείωσε ο Α. Τσίπρας στο περιθώριο της συνάντησης, προσθέτοντας ότι έχει την αίσθηση πως «δίνεται σε όλους η ευκαιρία και στην κυβέρνηση, στο πολιτικό σύστημα και στην αυτοδιοίκηση να σχεδιάσει με νηφαλιότητα την επόμενη μέρα».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη πως οι αιτίες της κρίσης είναι γνωστές και αναφέρθηκε στο «στρεβλό παραγωγικό μοντέλο του παρελθόντος». Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τους περιφερειάρχες να εκπονήσουν το «νέο σχέδιο για το παραγωγικό μοντέλο, που θα πρέπει να είναι δίκαιο, βιώσιμο και διατηρήσιμο».
Χαρακτήρισε «μείζον εθνικό ζήτημα» την παραγωγική ανασυγκρότηση, υπογραμμίζοντας πως το θέμα «δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, αλλά όλο το πολιτικό σύστημα, τους παραγωγικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση».

«Αν θέλουμε βιώσιμο μοντέλο, πρέπει να αναζητήσουμε τις αναπτυξιακές και τοπικές δυνατότητες» ανέφερε. Πρόσθεσε δε πως αν θέλουμε να μιλήσουμε για μοντέλο ανάπτυξης βιώσιμης, διατηρήσιμης και δίκαιης, να δούμε πώς θα κατανεμηθούν και οι πόροι και σε γεωγραφικό επίπεδο. Επισήμανε επίσης πως στο παρελθόν οι πόροι κατανεμήθηκαν άδικα.

Καταλήγοντας, ο Α. Τσίπρας τόνισε τη σημασία που δίνει στον ρόλο των περιφερειαρχών, σημειώνοντας πως καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

«Πιστεύω ότι αν θέλουμε να προσεγγίσουμε τις δυνατότητες και να ανιχνεύσουμε τις αγωνίες της κοινωνίας, δεν έχουμε άλλο τρόπο παρά μονάχα να απευθυνθούμε σε εσάς, που γνωρίζετε τα προβλήματα και τις δυνατότητες του κάθε τόπου, που είστε σε επαφή με τους παραγωγικούς φορείς και δεν μπλέκεστε με την καθημερινή μικροπολιτική σύγκρουση, που χαρακτηρίζει το πολιτικό μας σύστημα. Εσείς είστε αυτοί που θα παίξετε σημαντικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου», συμπλήρωσε.

Τα χαρακτηριστικά της βιώσιμης ανάπτυξης

Κατά την εισήγησή του ο Πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά και τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης: τη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας, την επένδυση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων, τη δίκαιη διανομή του οφέλους στο σύνολο της κοινωνίας, ιδιαίτερα σε όσους επλήγησαν περισσότερο κατά τα χρόνια της κρίσης.

Το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο οφείλει να θέτει σαφείς στόχους με κοινωνικά κριτήρια, θα εκπονηθεί μέσα από ένα διευρυμένο και διαφανή διάλογο που θα πραγματοποιηθεί σε περιφερειακό επίπεδο, χωρίς αποκλεισμούς. Στο διάλογο αυτό θα συμμετέχουν περιφερειακοί θεσμοί, κοινωνικοί φορείς και οι παραγωγικές δυνάμεις προκειμένου να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σχέδιο-προϊόν ευρύτερων συναινέσεων.

Για την επιτυχία του διαλόγου αυτού, αποκτά κρίσιμη σημασία ο ρόλος των Περιφερειών, και των Περιφερειαρχών προσωπικά, οι οποίοι καλούνται να συμβάλλουν με την ειδική τους γνώση επί των προβλημάτων, των αναγκών και των δυνατοτήτων της κάθε περιφέρειας.

Η επιτυχής διεξαγωγή του διαλόγου για το εθνικό καθώς και τα επιμέρους περιφερειακά αναπτυξιακά σχέδια θα αποτελέσει παράδειγμα για τον πολιτικό διάλογο και τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό στη χώρα μας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν:

Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν στη σύσκεψη:

  • Ο κ. Πάνος Σκουρλέτης, Υπουργός Εσωτερικών
  • Ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης
  • Ο κ. Αλέξης Χαρίτσης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης
  • Ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, Υφυπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here