Τσίπρας σε Μέρκελ: Ο λαός μας δοκιμάστηκε σκληρά-Η Ελλάδα βγαίνει από τη κρίση με τη κοινωνία όρθια-Τι είπε για συμφωνία Πρεσπών, Τουρκία

ΦΩΤΟ: ΓΡ> ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ABDREA BONETTI

«Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε μέτρα που ήταν συχνά άδικα, κάποιες φορές αναποτελεσματικά που δοκίμασαν την κοινωνική συνοχή. Σήμερα εξερχόμαστε από την κρίση οριστικά. Με σοβαρές πληγές, που επουλώνουμε σταδιακά όμως, προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους».

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξή του με την γεμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, μετά την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η Ελλάδα του 2019, αφήνει πίσω της την εποχή των μνημονίων, αλλά και των ελλειμμάτων, σημειώνει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, και αποτελεί πρωταθλητή της Ευρώπης στη μείωση της ανεργίας και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων».

Για τη συμφωνία των Πρεσπών είπε:

«Συνομιλήσαμε για τα Βαλκάνια και την σημασία που έχει η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη για το μέλλον της περιοχής. Τονίσαμε τη σημασία που έχει για την περιοχή & την Ευρώπη η Συμφωνία των Πρεσπών. Μια συμφωνία-μοντέλο που αποδεικνύει ότι κοινά αποδεκτές λύσεις είναι εφικτές».

Για τις τουρκικές προκλήσεις είπε:

«Στο πνεύμα των Συμπερασμάτων της ΕΕ του Μαρτίου, τονίσαμε τη σημασία που έχει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, από τη γειτονική χώρα. Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε περιβάλλον έντασης & παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών της ΕΕ».

Ναί στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Τονίσαμε τη σημασία που έχει η συνεργασία με την Τουρκία τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Εξέφρασα την στήριξή μου στην διατήρηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, προς όφελος του λαού της, όσο και της ευρύτερης περιοχής.

Ο ρόλος της Ελλάδας σε Βαλκάνια-Ευρώπη

Η Ελλάδα εξέρχεται από την κρίση και ενισχύεται ως ευρωπαϊκός πυλώνας ασφάλειας & σταθερότητας της περιοχής. Διεκδικεί το ρόλο περιφερειακού κόμβου εμπορίου, ενέργειας & μεταφορών. Οι προοπτικές για την Ελλάδα, τις διμερείς μας σχέσεις με τη Γερμανία και την Ευρώπη είναι θετικές.

Για άσυλο-κοινή ευρωπαϊκή πολιτική

Συζητήσαμε για την κρισιμότητα της καθιέρωσης μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση με αναθεώρηση του υφιστάμενου Συστήματος. Μια πολιτική που πρέπει να συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων, πιο ισχυρούς μηχανισμούς στήριξης των χωρών πρώτης γραμμής.

Για την απειλή του ακροδεξιού λαϊκισμού

Επεσήμανα στην Καγκελάριο τον ρόλο που κατά τη γνώμη μου παίζουν οι κυρίαρχες οικονομικές πολιτικές, στη διόγκωση του ακροδεξιού-αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού. Και την ανάγκη να απαντηθεί η πρόκληση αυτή με την οικοδόμηση της κοινων. Ευρώπης & μιας νέας αρχιτεκτονικής για την Ευρωζώνη

 

Η κυρία Μέρκελ έρχεται στην Ελλάδα σε μια περίοδο διαφορετική. Στην προηγούμενη επίσκεψή της πέντε χρόνια πριν, η χώρα βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας, με την οικονομία της να παραπαίει, με την κοινωνία να υποφερει και να αγωνιά, με ένα εκατομμύριο ανέργους. Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε μέτρα πολλές φορές ακατανόητα, άδικα κι αναποτελεσματικά, που δοκίμασαν την κοινωνική συνοχή.

Σήμερα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά, εξερχόμαστε από την κρίση, με σοβαρές πληγές, που επουλώνουμε σταδιακά, αλλά με την κοινωνία όρθια. Η Ελλάδα αφήνει πίσω την εποχή των ελλειμμάτων» είπε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην αρχική δήλωσή του μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.

«Είμαι ευτυχής που μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος, έχει γίνει μέρος της λύσης στην Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Όπως ανέφερε, οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν σκληρά. «Υπήρξαν δύσκολες στιγμές, που με πολλή προσπάθεια καταφέραμε να αφήσουμε πίσω μας. Καταφέραμε να αφήσουμε πίσω μας τα στερεότυπα του κακού Γερμανού και του τεμπέλη Έλληνα» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Έχουμε το θάρρος να λέμε «όχι» στις φωνές της μισαλλοδοξίας που επιχειρούν να παίξουν ρόλο και στο μέλλον της Ευρώπης» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είπε, συζήτησε με την κ. Μέρκελ μια σειρά από θέματα, όπως το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το μεταναστευτικό, την προσφυγική κρίση και την ανάγκη αναθεώρησης για το άσυλο και τη στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε τον ρόλο της Γερμανίδας καγκελαρίου στην αναζήτηση λύσεων στο προσφυγικό με βάση τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συνέχεια στην ατζέντα διεύρυνσης της ΕΕ στα Βαλκάνια, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Επιπλέον, μιλώντας με την κ. Μέρκελ για την Τουρκία και το Κυπριακό, τόνισε τη σημασία που έχει ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο ανατολικό Αιγαίο, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις συνεργασίας δεν μπορούν να διαμορφώνονται σε σκηνικό έντασης.

«Η σημερινή συνάντηση ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική. Η αναβάθμιση της συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας ήταν και θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη και οι σχέσεις των λαών μας θα εξακολουθήσουν να είναι σημαντικές» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας γνωστό ότι η  Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ του 2020.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ «κλείνει έναν κύκλο και ανοίγει έναν άλλο, πιο αισιόδοξο».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμμετοχή του πριν 5 χρόνια στις διαδηλώσεις κατά της καγκελαρίου είπε:

«Στήριζα τις διαδηλώσεις τότε στην προοπτική ενός βιώσιμου προγράμματος που θα έβγαζε τη χώρα απ’ τη λιτότητα.Όμως όταν είσαι πρωθυπουργός εκπροσωπείς όλους,και αυτούς που διαδηλώνουν και αυτούς που φοβούνται τις διαδηλώσεις»

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here