Τσίπρας σε κινεζικές εταιρείες: Η Ελλάδα διψάει για επενδύσεις

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ/Δ. ΤΟΣΙΔΗΣ

«Το γεγονός ότι η Κίνα είναι η τιμώμενη χώρα στην 82η ΔΕΘ είναι το αποκορύφωμα μιας σχέσης που τα τελευταία χρόνια ενισχύθηκε και έχει πολλά ακόμα να δώσει στο μέλλον», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του περιπτέρου της Κίνας στην έκθεση.

«Η στρατηγικής σημασίας πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Κίνας με τον «νέο δρόμο του μεταξιού», να επενδύσει σε παγκόσμια κλίμακα πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, βρίσκει την Ελλάδα σε μια φάση ανάκαμψης από την οικονομική κρίση, σε μια περίοδο που πρέπει να αξιοποιήσει το σημαντικότερο συγκριτικό της πλεονέκτημα που είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται στο αντάμωμα τριών Ηπείρων και να γίνει παγκόσμιο διαμετακομιστικός, εμπορικός και ενεργειακός κόμβος», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση σε εταιρίες της Κίνας να επενδύσουν στην Ελλάδα, τώρα που «η ελληνική οικονομία διψάει για επενδύσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά, και σημείωσε: «Μετά τη μεγάλη επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά ακολούθησε μια σημαντική εκδήλωση ενδιαφέροντος για μια σειρά από επενδύσεις σε μια στιγμή που η ελληνική οικονομία πραγματικά διψάει για επενδύσεις. Η παρουσία κινεζικών επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική και είναι καλοδεχούμενη.

Υπογράμμισε πως «πέρα από την ανάπτυξη επενδυτικών δραστηριοτήτων σε μια σειρά τομείς της ελληνικής οικονομίας θα έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε επενδύσεις και εμπορικές σχέσεις σε τομείς που ακόμα έχουμε πολύ σημαντικές δυνατότητες, όπως στις τουριστικές ροές από την Κίνα στην Ελλάδα».

Στο σημείο αυτό χαιρέτισε την έναρξη απευθείας αεροπορικών πτήσεων στη γραμμή Αθήνα-Πεκίνο στις 30 Σεπτεμβρίου.

Καλωσόρισε τις κινεζικές επιχειρήσεις που εκθέτουν προϊόντα τους στην 82η ΔΕΘ και παρατήρησε: «Εύχομαι η συμμετοχή τους στην 82η ΔΕΘ να σημάνει την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων και η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα, μετά τον Πειραιά, να διαδραματίσουν ξεχωριστό ρόλο για τη σύσφιξη των σχέσεων και την προσέλκυση επενδύσεων».

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη οι λαοί και οι πολιτισμοί της Ελλάδας και της Κίνας να βαδίσουν μαζί σε ένα όραμα για έναν καλύτερο κόσμο.

Στην ομιλία του ο πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα Zou Xiaoli μίλησε για την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο, την οποία είπε ότι είχε «μεγάλη επιτυχία» και τη χαρακτήρισε «ορόσημο» για την πρόοδο των διμερών σχέσεων και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της κατανόησης με αμοιβαία κέρδη και για τις δύο χώρες.

Όπως είπε στην αποψινή τελετή εγκαινίων της 82ης ΔΕΘ θα διαβάσει μήνυμα του πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Λι Κετσιάνγ.

Με θετικά λόγια μίλησε και ο πρόεδρος του Οργανισμού εξωτερικού Εμπορίου της Κίνας ο οποίος τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος στον «νέο δρόμο του μεταξιού».

Αμέσως μετά την τελετή εγκαινίων ο κ. Τσίπρας ξεναγήθηκε για αρκετή ώρα σε περίπτερα κινεζικών εταιριών, συνοδευόμενος από Κινέζους αξιωματούχους. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έγινε δεκτός με ενθουσιασμό, ενημερώθηκε για τα προϊόντα που εκτίθενται και σε ορισμένες περιπτώσεις τού πρόσφεραν αναμνηστικά δώρα.

Στην αρχή είδε ένα υπερσύγχρονο μοντέλο τρένου μεγάλης ταχύτητας, στο περίπτερο της COSCO, τού πρόσφεραν δύο κουκλάκια πάντα (είναι η μασκότ της εταιρίας) για τα παιδιά του, επισκέφθηκε περίπτερα εταιριών υψηλής τεχνολογίας, όπου του πρόσφεραν ένα κινητό τηλέφωνο, περιεργάστηκε ρομπότ που προσφέρει αντικείμενα σε ανθρώπους και δοκίμασε κινέζικο τσάι.

Επισκέφθηκε και το περίπτερο της κινεζικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών ΖΤΕ με την οποία υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, όταν είχε επισκεφθεί το Πεκίνο μαζί με τον πρωθυπουργό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here