Τσίπρας σε Ιταλία: Να μειωθούν άμεσα τα πρωτογενή πλεονάσματα

Στις συναντήσεις που είχε ο Αλεξης Τσιπρας με τον Πρόεδρο της ιταλικης Βουλης, τον υπουργό οικονομικών (Γκουαλτιερι) και τον Επίτροπο και πρώην πρωθυπουργού, Τζεντιλόνι τέθηκαν η πορεία της ελληνικής, ιταλικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, το brexit καθως και η προσφυγική κρίση.

Ο κ. Τσίπρας τονισε ότι ήρθε η ώρα να αντιληφθούν όλοι στην Ευρώπη την ανάγκη αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας, της χαλάρωσης του αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου και της στροφής σε μια αναπτυξιακη πολιτική φιλική στο περιβάλλον.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο Αλεξης Τσιπρας, αφού παρουσίασε τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας που, όπως είπε, είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την άποψη ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να αναθεωρηθούν άμεσα από το 2020 και όχι στο μακρινό και αβέβαιο μέλλον, στη βάση του σχεδίου που είχε καταθέσει η κυβέρνησή του για αξιοποίηση μέρους του μαξιλαριού 37 δις στα δημόσια ταμεία για τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού.

Το πρόγραμμα Τσίπρα

Με τον πάπα Φραγκίσκο συναντάται το Σάββατο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε νωρίτερα με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Roberto Gualtieri και τον Πρόεδρο του ιταλικού κοινοβουλίου, Roberto Fico, ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε συνέδριο με τίτλο «Ένα Νέο Προοδευτικό Μέτωπο για την Ευρώπη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει απόψε σε συνέδριο με τίτλο «Ένα Νέο Προοδευτικό Μέτωπο για την Ευρώπη», για την ανάγκη δημιουργίας ενός μεγάλου προοδευτικού Ευρωπαϊκού μετώπου για μια Ε.Ε. που θα δίνει λύσεις στις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη: τις κοινωνικές ανισότητες, το έλλειμμα δημοκρατίας, την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση, αλλά και την κλιματική κρίση.

Παράλληλα θα μεταφέρει την εμπειρία του από την Κυβέρνηση στην Ελλάδα και αναμένεται να επαναλάβει την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στις δυνάμεις της παραδοσιακής Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Πολιτικής Οικολογίας στην Ευρώπη.

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στο Facebook:

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στη Ρώμη, στο πλαίσιο της συμμετοχής μου στις εκδηλώσεις του κόμματος Articolo Uno, είχα την χαρά να συναντηθώ με τον νέο Υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας και καλό φίλο της Ελλάδας, Roberto Gualtieri, που βοήθησε τα μέγιστα σε δύσκολες στιγμές από τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ανάγκη μιας προοδευτικής πολιτικής στήριξης της κοινωνικής συνοχής, δίκαιης ανάπτυξης αλλά και δημοσιονομικής ευελιξίας, αποτελεί κοινή μας προσέγγιση.

Νωρίτερα, είχα μια ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο του ιταλικού κοινοβουλίου, Roberto Fico.»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here