Τσίπρας: Γέφυρες φιλίας με σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών-Ερντογάν: Εχουμε ομοεθνείς, δεν αμφισβητούμε σύνορα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Τ. ΜΠΟΛΑΡΗ

Τον αλληλοσεβασμό, τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στις διεθνείς συνθήκες και στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ως προϋποθέσεις για να χτιστούν γέφυρες με σταθερά θεμέλια ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Ο έλληνας πρωθυπουργός απέφυγε επιμελώς να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στη συνθήκη της Λωζάνης, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας νωρίτερα, για να μην δώσει ευκαιρία στο Τούρκο πρόεδρο, να αναπτύξει εκ νέου την ατζέντα του, όσον αφορά την αναγάκη επικαιροποίησης της.

Και ως ένα βαθμό το κατάφερε, καθώς ο κ. Ερντογάν, δεν απέφυγε και πάλι τις αναφορές στους ομοεθνείς του Τούρκους που ζούν στην Ελλάδα, όπως και τους ομοεθνείς Ελληνες που ζούν ακόμη στη Τουρκία. Πάντως έκανε και κριτική στη πολιτική της Τουρκίας λέγοντας ότι δεν αποφύγαμε τα λάθη που έδιωξαν πολλούς ομοεθνείς σας από την Τουρκία. Αλλά αυτά τα λάθη είναι πλέον μέρος της ιστορίας». όπως είπε. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η Τουρκία δεν αμφισβητεί τα σύνορα κανενός κράτους.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι η πρόσκληση που του έγινε να επισκεφθεί την Ελλάδα έχει στόχο «να επιδιώξουμε να χτίσουμε γέφυρες και όχι να υψώσουμε τοίχο». «Θέλω να πιστεύω ότι αυτός είναι και ο δικός σας σκοπός», συμπλήρωσε και υπογράμμισε: «Για να χτίσουμε γέφυρες πρέπει να τις χτίσουμε σε σταθερά θεμέλια. Και σταθερά θεμέλια στις σχέσεις δυο χωρών είναι ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, στις διεθνείς συνθήκες και στην εδαφική ακεραιότητα».

«Διαφορές υπήρχαν πάντα υπάρχουν και σήμερα οι θέσεις σας είναι γνωστές όπως και οι δίκες μας άλλωστε είναι γνωστές και σαφείς», σημείωσε.

Κατά τον κ. Τσίπρα, «αυτό που έχει σημασία είναι πέρα από τις διαφορές να ψάχνουμε να βρούμε συγκλίσεις, αλλά και τις διαφωνίες μας να τις διατυπώνουμε με εποικοδομητικό τρόπο, χωρίς προκλήσεις, με σεβασμό στην άλλη άποψη».

«Αν σήμερα το καταφέρουμε αυτό τότε η επίσκεψη δεν θα είναι μόνο ιστορική αλλά θα μπορούσε να ανοίξει κι ένα νέο ουσιαστικό κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών και των δύο λαών μας», πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι επιθυμία του είναι οι σχέσεις των δύο χωρών να είναι σε κλίμα συνεννόησης και καλής γειτονίας, συμπληρώνοντας ότι πιστεύει βαθιά στην ελληνοτουρκική φιλία.

«Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές στην περιοχή μας με εντάσεις και προκλήσεις μεγάλες, όπως η προσφική και συριακή κρίση και η ένταση στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ευθύνη μας να οικοδομήσουμε τη συνεννόηση και τον διάλογο και να βρούμε λύσεις», συνέχισε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here