Τσίπρας σε Ενωση Ελληνικών Τραπεζών: Μπορούμε να φτάσουμε σε ανάπτυξη 2% το 2017, τη μεγαλύτερη εδώ και δεκαετία

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Τ. ΜΠΟΛΑΡΗ

Την αισιοδοξία του από τα στοιχεία που καταγράφουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά και την πρόβλεψη ότι με την καλή πορεία του ουρισμού μπορούμε να φτάσουμε σε ανάπτυξη 2% το 2017, που είναι η  μεγαλύτερη εδώ και μια δεκαετία, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την συνάντησή του με τον προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών. 

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης ότι είναι κρίσιμος ο ρόλος των τραπεζών στην παροχή ρευστότητας, γιατί θα αυξήσει τη ζήτηση και θα εκτινάξει την οικονομία.

Η πλήρης δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ενθαρρυντικούς δείκτες. Και τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι ενθαρρυντικά. Διότι, δείχνουν ότι αν συνεχίσουμε σε αυτούς τους θετικούς ρυθμούς που είχαμε στα πρώτα δύο τρίμηνα και ιδιαίτερα το τρίτο, που από ό,τι φαίνεται είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό -όλοι το νιώθουμε αυτό και με την πολύ μεγάλη απόδοση του τουρισμού- μπορούμε να φτάσουμε στο 2017 σε μεγέθη ανάπτυξης κοντά στο 2%, που έχει να δει η  ελληνική οικονομία πάνω από μια δεκαετία.

Αυτό που χρειάζεται, κατά την εκτίμησή μου, βεβαίως, είναι να διατηρήσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία.

Ταυτόχρονα, όμως, να δώσουμε και εργαλεία ρευστότητας και να αυξήσουμε και τη ζήτηση για να μπορέσει να εκτιναχθεί η ελληνική οικονομία. Και, άρα, ο ρόλος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, των τραπεζών σε αυτή την προσπάθεια, είναι νομίζω πολύ κρίσιμος. Και νομίζω ότι ταυτόχρονα με αυτή την προσπάθεια πρέπει να επανοικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη, όχι μόνο των επενδυτών, αλλά και των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες.

Ήδη, είχαμε μια θετική εξέλιξη τον Ιούλιο, με την αύξηση κατά ένα δισ., νομίζω. Αυτός ο ρυθμός πρέπει να αυξηθεί, να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο. Και με αυτό τον τρόπο, νομίζω ότι θα κλείσουμε οριστικά τον κύκλο της κρίσης.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here