Tσίπρας προς Τουρκία: Τήρηση σχέσεων καλής γειτονίας στο Αιγαίο, συμμόρφωση με τις διεθνείς συμβάσεις για την Αγιά Σοφιά, αν θέλει προσέγγιση με ΕΕ

Στην ανάγκη τήρησης των σχέσεων καλής γειτονίας στο Αιγαίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας ότι αυτό είναι προϋπόθεση προκειμένου η Ελλάδα να δώσει νέα ώθηση στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Οσον αφορά τη πρόκληση των Τούρκων στην Αγιά Σοφιά, την κάλεσε να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συμβάσεις αν θέλει να παραμείνει σε τροχιά προσέγγισης στην Ε.Ε.

Όπως είπε σχετικά, η σταθερή και σθεναρή αντίδραση της κυβέρνησης σε μία απόπειρα ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς να αξιοποιηθεί με έναν τρόπο που δεν αρμόζει «έτυχε της ευρύτερης στήριξης με ανακοινώσεις από την Unesco και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ».

«Όλοι κρινόμαστε για τις προθέσεις και τις πράξεις μας» είπε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε την τουρκική πλευρά να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συμβάσεις. «Αν θέλει να είναι μία χώρα που επιθυμεί να είναι σε τροχιά προσέγγισης με την Ε.Ε. πρέπει να αφήσει αυτές τις προκλήσεις κατά μέρος» τόνισε.

«Το τελευταίο διάστημα έχουμε δυστυχώς μια ένταση από τους γείτονές μας της παραβατικότητας στο Αιγαίο», είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Μπορούμε να δώσουμε νέα ώθηση στις ευρωτουρκικές σχέσεις στον βαθμό που και από την άλλη πλευρά θα δούμε τη διάθεση για βήματα καλής γειτονίας και αλληλοσεβασμού και σεβασμού του διεθνούς δικαίου».

«Η Ε.Ε. να παίξει καθοριστικό ρόλο στο Κυπριακό»

Αναφορικά με το Κυπριακό, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και πρόσθεσε ότι η ΕΕ σε συνεργασία με τον OHE μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο στις εν εξελίξει συνομιλίες για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση.

«Η ΕΕ και όχι η Κύπρος δοκιμάζεται σε αυτές τις διαπραγματεύσεις», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε την Ευρώπη να στηρίξει το δίκαιο ελληνικό αίτημα για κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Ακόμη, εξέφρασε την ελπίδα οι επικείμενες συνομιλίες στην Ελβετία να θέσουν τις βάσεις για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, δηλαδή να αποτελέσουν ένα βήμα προς τα μπροστά και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για πρόοδο στο κεφάλαιο της ασφάλειας».

«Η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να δεχθεί να πισωγυρίσουμε από κεκτημένα, αλλά ούτε πρόκειται να αντιδράσει βεβιασμένα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θα βρεθούμε στη Γενεύη με αποφασιστικότητα με ξεκάθαρα γραμμή και με τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες περισσότερες, νομίζω δεν είχαμε ποτέ περισσότερες».

Επίσης, εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ρωγμές στη διαπραγματευτική γραμμή της Ελλάδας, την οποία χαρακτήρισε κρυστάλλινη.

«Η Ελλάδα δεν ήταν θέμα στη Σύνοδο»

Αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα επιβεβαίωσε ότι δεν συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Ελλάδα δεν ήταν θέμα στη Σύνοδο και αν ήταν θα είχαμε κρίση.

Στο σημείο αυτό ο Πρωθυπουργός σχολίασε ότι «ίσως θα ήταν καλύτερο η Ε.Ε. να αποφεύγει τις κρίσεις όχι την τελευταία στιγμή».

«Θεωρώ ότι το γεγονός ότι είχαμε θετική εξέλιξη στο Εurogroup και δεν χρειάστηκε παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής ούτε έκτακτη σύνοδος των χωρών της Ευρωζώνης είναι θετική εξέλιξη», συνέχισε και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε το τέλος του δρόμου, έχουμε το άνοιγμα του δρόμου, πλέον ο δρόμος είναι ανοιχτός».

«Το επιβεβαιώνουν και οι αγορές. Είχαμε τη χαμηλότερη τιμή στο δεκαετές ομόλογο από την έναρξη της κρίσης. Εδώ τα λόγια περιττεύουν ο σκοπός μας επιτυγχάνεται, θέλει ένταση της προσπάθειας, συνεννόηση», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here