Τσίπρας: «Ρεαλιστές οι Ευρωπαίοι ηγέτες, είμαστε κοντά σε δίκαιη συμφωνία»

«Δεν πιστεύουμε σε μια διαιρεμένη Ευρώπη και αυτός είναι ο λόγος που, ενώ πραγματοποιούμε μια σκληρή διαπραγμάτευση, έχουμε κάνει και πολλές υποχωρήσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί μια πιο σταθερή κατάσταση για ολόκληρη την Ευρώπη». Mε αυτά τα λόγια υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο μαξίμου, την ομάδα των Ευρωβουλευτών της  Ομάδας Αριστεράς(GUE/NGL) που συμμετέχουν σε ημερίδα για το ελληνικό χρέος στην Αθήνα. 

«Είμαι πεπεισμένος ότι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα βαδίσουν στον δρόμο του ρεαλισμού, πιστεύω τουλάχιστον πως αυτό είναι πολύ σημαντικό», συνέχισε. Και υπογράμμισε:  «Έχουμε καταθέσει εξαιρετικά ρεαλιστικές προτάσεις προκειμένου να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, νομίζω πως είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία που θα δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να ανακάμψει, με ένα τρόπο όμως δικαιότερο, καθώς τα τελευταία πέντε διαδοχικά χρόνια ύφεση υπήρξαν καταστροφικά για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας μας. Πιστεύω λοιπόν πως ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε χωρίς τα λάθη του παρελθόντος και αυτή είναι η βασική, η αδιαπραγμάτευτη άποψή μας».

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους ευρωπαίους κοινοβουλευτικούς για την υποστήριξη που δείχνουν προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, την οποία θεωρεί όχι μονο αριστερή αλλά ευρωπαική προσέγγιση, αφού μάχεται για μια μια κοινή, ενωμένη και αλληλέγγυα Ευρώπη.

Από την πλευρά της  η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Gabriele Zimmer (Πρόεδρος GUE/NGL), αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις αυτό θα αποτελεί καταστροφή για ολόκληρη την ΕΕ : 

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στις απόψεις σας, διότι πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που προχωρά η Ευρώπη. Η μάχη που δίνουνε ο ελληνικός λαός και η ελληνική κυβέρνηση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι εξίσου σημαντική και για άλλα κράτη και για άλλους λαούς εντός της Ευρώπης. Στα πρωτοσέλιδα των τελευταίων ημερών στη Γερμανία και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη γίνεται λόγος για αντίστροφη μέτρηση, ότι φτάσαμε στο τέλος, ότι είναι η τελευταία ευκαιρία να βρεθεί μια λύση. Ίσως να ισχύει, ίσως να βρισκόμαστε πράγματι σε αντίστροφη μέτρηση, όχι όμως μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, είμαι σίγουρη ότι αυτό θα είναι καταστροφή για ολόκληρη την ΕΕ.

Για μένα και την Ευρωομάδα της Αριστεράς είναι ξεκάθαρο ότι κάτω από τις συνταγές της λιτότητας οι ευρωπαϊκές αξίες αποτυγχάνουν. Είναι αδύνατον να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα, τα κοινωνικά, τα οικολογικά δικαιώματα αν αυτές οι πολιτικές συνεχίσουν να εφαρμόζονται στην Ευρώπη και ως εκ τούτου ο αγώνας που δίνετε δεν είναι μόνο δικός σας, θα πρέπει να κάνουμε και εμείς περισσότερα για να κινητοποιήσουμε τους πολίτες στα δικά μας κράτη, κατέληξε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here