Τσίπρας: Δεν μετανιώνω για τον συμβιβασμό έναντι του χορού του Ζαλόγγου

Το πραγματικό διακύβευμα είναι να μην επιτρέψουμε σε όσους θέλουν να ακυρώσουν την συμφωνία και να οδηγήσουν τη χώρα σε αλλεπάλληλα δάνεια-γέφυρα που ισοδυναμούν με τιμωρία του ελληνικού λαού, είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε όσους εναντιώνονται στη συμφωνία να μην δώσουν εξ αντικειμένου πάτημα σ αυτά τα σχέδια.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Τσακαλώτος πηγαίνει να δώσει μάχη στο Eurogroup για να μην ακυρωθεί η συμφωνία από όσους το επιδιώκουν ακόμη και τώρα, κάτι που θα αποτελεί ήττα της Ευρώπης. Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι έχει ήσυχη την συνείδησή του, έκανε ότι καλύτερο μπορούσε δεδομένων των συσχετισμών. «Δεν θριαμβολογούμε ούτε θρηνούμε για τη συμφωνία. Δεν μετανιώνω για τον συμβιβασμό εναντι ενός χορού του Ζαλόγγου σε βάρος της πλειονότητας των Ελλήνων», τόνισε.

Οσον αφορά τις εκλογές, την θεσμική δυσαρμονία με την Πρόεδρο της Βουλής  και το αίτημα του κ. Μειμαράκη να βάλει τάξη στη κυβέρνηση από Δευτέρα, γιατί τερματίζεται η ανοχή της ΝΔ, ο πρωθυπουργός το άφησε ανοικτό, λέγοντας ότι «ενίοτε τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά.  Η χώρα έχει Σύνταγμα, κανονισμό της Βουλής και μπορεί να προσφύγει στις κάλπες. Αλλά αυτό που προέχει τώρα είναι η συμφωνία».

Για τις θέσεις της πρόεδρου της Βουλής ότι δεν εκμεταλλεύθηκε η κυβέρνηση το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής Ελέχγου, για επαχθές και επονείδιστο χρέος  απάντησε ότι αυτό δεν μπορούσε να αποτελεί την εναλλακτική μας πρόταση. Δεν μπορεί η χώρα να αυτοκτονήσει και μετά να διαμαρτύρεται στα διεθνή φόρα γι αυτό, είπε ενώ

Το πραγματικό δίλημμα

Το πραγματικό δίλημμα δεν ήταν μνημόνιο η άτακτη χρεοκοπία, αλλά μνημόνιο με ευρώ ή  δραχμή, τόνισε αρχίζοντας τη ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός. Και συνέχισε, απαντώντας στα όσα είπε νωρίτερα η Πρόεδρος της Βουλής:

«Εναλλακτική λύση δεν είναι να καταγγέλλουμε το χρέος. Ούτε να φωνάξουμε στα διεθνή φόρα ότι η εξώθηση μιας χώρας σε χρεοκοπία είναι κατάφωρα άδικη.Τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα.

«Δεν πήραμε εντολή για έξοδο από ευρώ

Η κυβέρνηση δεν πήρε εντολή να βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη ούτε αυτό ήταν το δίλημμα στο δημοψήφισμα, παρά το ότι αυτό έθεταν αυτό μέσα κι έξω. Εμείς δεν το θέσαμε. Και επειδή η απόφαση του ελληνικού λαού, ήταν πάνω στο δίλημμα, δεν σήμαινε το 62% ναι στη δραχμή. οι επιλογές μας περιορισμένες. Πήραμε επώδυνη επιλογή ευθύνης, βγαίνοντας όρθιοι από το λάκκο των λεόντων. Όχι όμως μόνοι και απομονωμένοι. Οι μάχες μας αφορούσαν όλους τους λαούς της Ευρώπης. Για να αρχίσει το τέλος της εξαναγκαστικής λιτότητας στην Ευρώπη, και την νεοφιλελεύθερη κυριαρχία στην ΕΕ».

«Δεν είναι αμελητέα η ρωγμή που άνοιξε», συνέχισε ο κ. Τσίπρας. «Η Ελλάδα είναι η εμπροσθοφυλακή των προοδευτικών δυνάμεων που ζητούν αλλαγή στην Ευρώπη. Κι αυτό δεν μπορεί να υπηρετηθεί με αποδράσεις και φαντασιώσεις.».

Για τις πιέσεις που δέχθηκε από τη Γερμανία:

«Μπροστά στο δίλημμα του time out του κ. Σόιμπλε, πήραμε την ευθύνη έναντι των εργαζομένων, γιατί αυτοί είχαν τα λεφτά τους στις τράπεζες.. Απέναντι στη πλειοψηφία του λαού, πήραμε την ευθύνη να μείνουμε ζωντανοί, παρά να αυτοκτονήσουμε. Και μετά να τρέχουμε στα διεθνή φόρα να λέμε ότι είναι άδικο που αυτοκτονήσαμε».

Και δεν μετανιώνω για τον αγώνα, ούτε που αποφάσισε τον συμβιβασμό έναντι του χορού του Ζαλόγγου για την πλειοψηφία των Ελλήνων», τόνισε.

Πετύχαμε ότι καλύτερο μπορούσαμε

«Δεν θριαμβολογούμε ούτε και θρηνούμε γι αυτή την δύσκολη συμφωνία. Εχω ήσυχη την συνείδηση μου ότι ήταν ότι καλύτερο μπορούσαμε να πετύχουμε με το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων. Αν πιστεύει κανείς ότι μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο να μας πει πως», αναρωτήθηκε.

«Πετύχαμε συμφωνία που αν επιτευχθεί, και το λέω γιατί είναι προφανές ότι εμείς υλοποιούμε τα συμφωνηθέντα, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που περιμένουν να ανατρέψουν ακόμη κι αυτά που κάποιοι  λένε επονείδιστα, το περίφημα Ταμείο, που δεν είναι Ταμείο αποκρατικοποιήσεων με έδρα το Λουξεμβούργο, αλλά έχει στόχο την αξιοποίηση και την ανάπτυξη.

Για τη μάχη στο Eurogroup

«Θα δώσει μάχες ο κ. Τσακαλώτο στο Eurogroup, γιατί κάποιοι θα επιδιώξουν να πάρουν πίσω ότι επετεύχθη. Αυτό θα ήταν ήττα της Ευρώπης. Δάνειο γέφυρα σημαίνει επιστροφή σε μια κρίση δίχως τέλος.», σημείωσε.

Ακούω απ όσους ψάχνουν δικαιολογίες για προαναγγελθείσες επιλογές ότι ψηφίσαμε μνημόνιο. Δεν υπάρχει καλό ή κακό μνημόνιο», υποστήριξε και αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα προαπαιτούμενα της 5ης αξιολόγησης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι βασικός στόχος παραμένει η πάταξη της διαφθοράς  ενώ προτεραιότητα θα έχει ο αναπτυξιακός σχεδιασμός του αγροτικού χώρου, ως αντισταθμικά μέτρα.

Ορθάνοικτο άφησε  επίσης το θέμα των εκλογών:

«Κύριε Μειμαράκη, μου ζητάτε να βάλω τέλος στον πολιτικό σουρεαλισμό από Δευτέρα,. Αν δεν κάνω λάθος μου ζητάτε να πάω σε εκλογές. Μην το λέτε γιατί τα αιτήματα ενίοτε γίνονται αποδεκτά. Το τελευταία φορά αριστερά, δεν θα ισχύσει προς όφελος του ελληνικού λαού».

Το πραγματικό διακύβευμα

Αυτοί που δεν θέλουν την συμφωνία βρίσκουν απρόσμενους συμμάχους με όσους εναντιώνονται στη συμφωνία. εξ αντικειμένου. Να μην δώσουμε πάτημα σε όσους θέλουν αλλεπάλληλα δάνεια γέφυρα για να τιμωρήσουν τον ελληνικό λαό. Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα.

Για την θεσμική δυσαρμονία και την Πρόεδρο της Βουλής

«Γι΄αυτό που ονομάτισα θεσμική δυσαρμονία, είπε στη δευτερολογία του, αναφερόμενος στο πρόβλημα με τη πρόεδρο της Βουλής, τόνισε πως » η χώρα έχει και Σύνταγμα και κανονισμό και μπορεί να το λύσει με προσφυγή στις κάλπες. Αλλά αυτό που μετρά σήμερα είναι η πορεία της χώρας και η επικύρωση της συμφωνίας..

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here