Τσίπρας: Δεν συζητάμε κατάργηση ΕΚΑΣ-αύξηση 10% σε ΔΕΗ. Ρεαλιστικό το σχέδιο μας

Εποικοδομητική διάθεση από την Κομισιόν για εξεύρεση λύσης αλλά αρκετό δρόμο μπροστά μας για να την πετύχουμε, είδε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά την 4ωρες συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζ.Κ Γιούνκερ και άλλους θεσμικούς παράγοντες , όπως ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στις Βρυξέλλες.  

Ωστόσο σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας, απέρριψε κατηγορηματικά, ως στερούμενες κάθε βάσης για περαιτέρω συζήτηση, προτάσεις των δανειστών όπως κατάργηση του ΕΚΑΣ στις συντάξεις και αύξηση από το 13 στο 23% του ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτα είπε δεν αποτελούν βάση για συζήτηση.

Το μόνο θετικό που επιβεβαιώθηκε από τη συζήτηση ήταν η συμφωνία όλων των πλευρών για πολύ χαμηλότερα των συμφωνηθέντων, πρωτογενή πλεονάσματα το 2015 και το 2016. Συμφωνία που είχε ήδη εξασφαλίσει όμως ο πρωθυπουργός κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε λίγο νωρίτερα, με την Γερμανιδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ. 

Ο κ. Τσίπρας αφού επανέλαβε ότι η κρίση οδήγησε σε αφαίμαξη το εισόδημα των πολιτών αλλά και της χώρας μειώνοντας κατά 25% το ΑΕΠ,, σημείωσε ιδιαίτερα ως θετικό σημείο την διάθεση της Κομισιόν να βοηθήσει  στις συζητήσεις που θα συνεχισθούν, για την επίτευξη μιας  ρεαλιατικής λύσης στο  Ελληνικό ζήτημα. «Μια τέτοια ρεαλιστική βάση για λύση αποτελούν οι προτάσεις της χώρας μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Από την όλη εξέλιξη των συζητήσεων φαίνεται ότι οι θεσμοί αντιπρότειναν στην ελληνική κυβέρνηση νέα μέτρα οριζόντιων περικοπών με έντονο υφεσιακό χαρακτήρα, κάτι που δεν μπορεί να δεχθεί φυσικά η Αθήνα. Ωστόσο, εάν έχει πραγματική βάση η διάθεση του κ. Γιούνκερ, να βοηθήσει στην αναζήτηση κοινού τόπου μεταξύ των δύο πλευρών και εάν φυσικά ισχύουν οι δηλώσεις των ηγετών ότι επιθυμούν σύντομα μια λύση στην εκκρεμότητα, τότε υπάρχει στο βάθος του τούνελ, μια μικρή ελπίδα για προσέγγιση τις προσεχείς ημέρες.

Ωστόσο, όπως διαφαίνεται, οι δανειστές εμμένουν στη λογική της λιτότητας, των περικοπών που πλήττουν τους ασθενέστερους και αδυνατούν προς το παρόν, να συνεισφέρουν σ΄ένα μακρόπνοο αναπτυξιακό σχέδιο που θα ωφελήσει και δανειστές και οφειλέτες.

«Αναχωρώντας για τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι μέχρι τότε, η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε πάρει σχόλια πάνω στη πρόταση της, αλλά ούτε και κάποιο άλλο κείμενο, όπως ακούμε, από την πλευρά των θεσμικών εταίρων». Οπως όλα δείχνουν τα σχόλια και τις προτάσεις, μαζί με την ψυχρολουσία, τα έλαβε όλα μαζί στη συνάντηση αυτή.

Και φανταστείτε ότι η συνάντηση  διεξάγονταν σ΄ένα θετικό κλίμα και εποικοδομητικό κλίμα, το οποίο διαμόρφωσαν με δημόσιες δηλώσεις τους η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Φ. Ολάντ και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Ολοι τους δήλωσαν ότι περιμένουν και εργάζονται όπως είπαν εντατικά, για μια άμεση, βιώσιμη και ισχυρή συμφωνία τις προσεχείς ώρες ή ημέρες.

Τσίπρας: Ειμαι βέβαιος ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα προσχωρήσει στο ρεαλισμό

Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός αναχωρώντας  «σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, είναι αναγκαίο οι θεσμοί και κυρίως η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, να προσχωρήσει στο ρεαλισμό πάνω στον οποίο κινείται εδώ και τρεις μήνες η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματευόμενη τα δίκαια του ελληνικού λαού προς όφελος μιας ενωμένης Ευρώπης, που σήμερα είναι αναγκαία για τους λαούς όσο ποτέ. Χρειαζόμαστε την ενότητα, πρέπει να αποφύγουμε την διαίρεση. Είμαι βέβαιος ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα κάνει αυτό που πρέπει. Θα προσχωρήσει στο ρεαλισμό».

Τις εξελίξεις παρακολουθούν από κοντά εκτός των Ευρωπαίων ηγετών και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μ. Ομπάμα, ο οποίος δια του υπουργού των Οικονομικών Τζακ Λιού έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν λύση γρήγορα του προβλήματος.

To ελληνικό σχέδιο

Την Τετάρτη εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο και το αντι-σχέδιο των θεσμών, το οποίο προφανώς θα τεθεί στο τραπέζι. Η ελληνική κυβέρνηση θα εμμείνει στις κόκκινες γραμμές που περιγράφονται στο σχέδιο συμφωνίας που απέστειλε, και οι οποίες αφορούν μικρά πρωτογενή πλεονάσματα(η ελληνική πλευρά προτείνει 0,8% για το 2015 και 1,5% για το 2016) καμία νέα μείωση σε μισθούς-συντάξεις, χρονοδιάγραμμα διευθέτησης του χρέους ώστε να ελαφρυνθούν οι υποχρεώσεις της χώρας και αναπτυξιακό πακέτο επενδύσεων που θα τονώσει την απασχόληση.

Αντίθετα η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη και έχει ήδη υποχωρήσει στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, των συντελεστών ΦΠΑ(πληροφορίες μιλούν γι συντελεστές 6-7%, στον οποία θα υπαχθούν τα φάρμακα και τα περισσότερα τρόφιμα,,,11% και 23%,), καθώς και στην μεσοπρόθεσμη αναμόρφωση-εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος, με άμεσο περιορισμό ορισμένων πρόωρων συντάξεων.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here