Αλέξης Tσίπρας: «Δεν θέλουμε την κοινωνία του 1/3, την κοινωνία της ελίτ και των πληβείων»-Διακριτοί ρόλοι κράτους-εκκλησίας

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Η ευθύνη για το μάθημα των θρησκευτικών ανήκει στην πολιτεία.  Αυτό ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την μετατροπή του μαθήματος σε ομολογιακό, που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από την Εκκλησία.  «Οι ρόλοι Εκκλησίας και Πολιτείας είναι διακριτοί » είπε ο κ. Τσίπρας.

Μιλώντας στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την παιδεία, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σύνολο των αλλαγών που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο παιδείας , λέγοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ένα ανοιχτό σχολείο που θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους .

» Δεν θέλουμε την κοινωνία του 1/3, την κοινωνία της ελίτ και των πληβείων. Θέλουμε μια κοινωνία καθολικής ευημερίας και ισότητας»  τόνισε ο κ. Τσίπρας. Ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για το έργο που παρέχουν σε τόσο δύσκολες συνθήκε ς σήμερα ενώ πολύ δύσκολες συνθήκες, ενώ απευθύνθηκε στα παιδιά με ένα απόφθεγμα του Χαλίλ Γκιμπράν: » Η ζωή προχωρά μπροστά, δεν μένει στο χθες».

 Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε : Δεν είστε με την αξιοκρατία, είστε με την ευνοιοκρατία. Εσείς θέλετε ένα σχολείο με τη λογική της ιδιωτικοποίησης.Έκανε επίσης λόγο για ιδιαίτερες σχέσεις του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας με  τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και τους επέκρινε ότι «είστε με τα ακριβά σχολεία των λίγων».

«Όλα όσα εξαγγείλατε στη ΔΕΘ,  είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη , μάλλον προϋποθέτουν νέες περικοπές στην Παιδεία. Πείτε μας, ποια ευρωπαϊκή χώρα θα έδινε 1,8% του ΑΕΠ της για την Παιδεία και θα ήθελε να ονομάζεται ευρωπαϊκή;»

Δεν είστε ουτε με την αριστεία που τοσο πολυ προβάλετε, είπε, είστε με τον ελιτισμό, είστε με τα ακριβά σχολεία των λίγων.  Εμείς είμαστε υπερ της εκπαιδευσης των ίσων ευκαιριών.  Γι αυτό καταφέραμα να κρατήσουμε την χρηματοδότηση της παιδείας, ενώ εσείς, η κυβέρνηση Σαμαρά  -Βενιζέλου, είχατε υπογράψει  πως το 2018 τα κονδύλια για την παιδεία, θα έπεφταν στο 1,8% του ΑΕΠ. Όλα όσα εξαγγειλατε την ΔΕΘ προυποθέτουν νέες περικοπές στην παιδεία υψους 800 εκατομμυρίων  συνολικά.

«Εσεις που περιφέρετε περίτρανα το κοστούμι του ευρωπαίου, που αφήνετε στην άκρη τον διαφωτισμό, ποια ευρωπαική χώρα θα έδινε το 1,8% του ΑΕΠ  για την παιδεία και θα ήθελε να ονομάζεται ευρωπαική; » αναρωτήθηκε.

Τα πιο βασικά σημεία της ομιλίας του:

Για τα Θρησκευτικά: «Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν μπορεί πια να έχει ομολογιακό χαρακτήρα. Σε καμμιά χώρα δεν συμβαίνει αυτό. Ούτε οι ώρες του μειώνονται, ούτε μάθημα επιλογής γίνεται, ούτε χάνεται η αναφορά στο ορθόδοξο θρησκευτικό δόγμα». Στις μέρες μας όμως που στα σχολεία μας φοιτούν παιδιά που δεν ανήκουν σε ένα μόνο δόγμα, οφείλει να κάνει τους μαθητές να κατανοήσουν τη θρησκευτικότητα ως πτυχή της κοινωνικής πραγματικότητας.

Την ευθύνη για το μάθημα την έχει το Ινστιτουτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Φέτος θα ξεκινήσουν δοκιμαστικά τα νέα αναλυτικά προγράμμα στα οποια κατέληξε το ΙΕΠ ενώ στο τέλος της χρονιάς θα αξιολογηθουν και θα καταγραφούν οι παρατηρήσεις ώστε να ξεκινήσει και η συγγραφή του σχετικού βιβλίου.

Στο διάλογο που συνεχίζεται,είπε ο κ. Τσίπρας, είναι ευπρόσδεκτες οι αποψεις  της Εκκλησίας αλλά οι τελικές επιλογές θα γίνουν από το ΙΕΠ. Σεβόμαστε τις απόψεις της εκκλησίας, συζητάμε μαζί της σε πνεύμα σεβασμούαλλά οι τελικές επιλογές θα γίνουν από το ΙΕΠ. Σε αυτό τον διάλογο, τόνισε ο κ. Τσίπρας,οι ρόλοι πρέπει να είναι διακριτοί.

Για τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση: Επιλέξαμε να ρίξουμε το βάρος  στη βάση του εκπαιδευτικού συστήματος. Στα πόδια, που είναι το δημοτικό σχολείο  αντίθετα με την πρακτική που θέλει οι αλλαγές να ξεκινούν από την κορυφή.  Σκοπός μας ειναι η δημιουργία ενος σχολείου για όλους και για όλες  που θα ενθαρρύνει τη γνώση  και θα δίνει την δυνατότητα σε όλους να μπορούν να γίνουν άριστοι .

 

Για βιβλία, διορισμούς εκπαιδευτικών.  Για πρώτη φορά είπε ο πρωθυπουργός, αποκαταστήσαμε την κανονικότητα στα σχολεία μας μετά από επτά χρονια. Όλα τα σχολεία, φέτος άνοιξαν χωρίς ελλείψεις σε βιβλια και καθηγητές . Για πρώτη φορά τα σχολεία ξεκίνησαν με τα βιβλία στη θέση τους.  24 εκατομμύρια βιβλία είναι απο τα μέσα του καλοκαιριού στη θέση του, δεν μοιράσαμε φωτοτυπίες εμείς.

Πρώτη φορά εφαρμόστηκε ο νόμος που δίνει προτεραιότητα στις προσλήψεις καθηγητών ειδικής αγωγής. Φέτος θα προσληφθούν 9.100 εκπαιδευτικοί . Θα φτιάξουμε γι αυτά τα παιδιά ειδικό  επαγγελματικό λύκειο.

Για το Ολοήμερο νηπιαγωγείο: Δεν καταργούμε είπε ο κ. Τσίπρας το ολοήμερο νηπιαγωγειο. Εχουμε φέτος περισσότερα τμήματα και με λιγότερα νήπια από πέρσι. Προχωρήσαμε στη γενίκευση του νέου τύπου ολοήμερο νηπιαγωγείο. Δε τα καταργούμε τα ολοήμερα, τα αναβαθμιζουμε.

 

Για τις αλλαγές στο γυμνάσιο:  Μειώσαμε τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται οι μαθητές  για να πάψουν οι  προαγωγικές εξετάσεις να είναι κάτεργο.  Για όσα παιδιά δεν πετυχαίνουν στις εξετάσεις θα τους κάνουμε ενισχυτική διδασκαλια 15 ημέ΄ρων και θα ξαναδίνουν εξετάσεις. Κι αυτό όχι γιατί είμαστε οπαδοί της ήσσονος προσπάθειας αλλά γιατί τα παιδιά του γυμνασίου  χρειάζεται να μαθαίνουν πως η αξία της γνώσης δεν είναι να πετυχαίνουνσε συνεχείς εξετάσεις. Δεν θέλουμε να χάνουν την εφηβεία τους σε ένα σχολέιο που θέλει να τα κάνει όλα ίδια. Για μας δεν είναι αυτό το ιδανικό σχολείο.

Στόχος μας να καταλήξουμε  σε ένα σύστημα που θα οδηγεί τους μαθητές  στο Πανεπιστήμιο χωρίς το άγχος των πανελληνίων εξετάσεων . Να φτιάξουμε ένα λυκειο  που θαεχει αυτόνομο ρόλο. Δεν είναι εύκολο αλλά  θα το παλέψουμε. Στόχος μας σε αυτό το σχολέιο θα ους βοηθήσουμε να ανιχνευσουν τις πραγματικές τους κλισεις για να σπουδάσυν αυτό που θέλουν  κι όχι αυτό που πρέπει να σπουδάσουν.

Για αιώνιους φοιτητές και τα ιδιωτικά ΑΕΙ:  «Το ζήτημα δεν είναι να κόψεις τους αιώνιους φοιτητές, το ζήτημα είναι να καταφέρουμε να μη γεννά το πανεπιστήμιο αιώνιους φοιτητές», είπε ο πρωθυπουργός, εντοπίζοντας μία από τις αιτίες στο εξεταστικό σύστημα που σπρώχνει φοιτητές να σπουδάζουν σε πανεπιστήμια που δεν αγαπούν.

Το φαινόμενο των αιωνίων φοιτητών θα εξαφανιστεί με την αυτονομηση του λυκειου και την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ακόμη ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε πρόγραμμα σίτισης και στέγασης για οικονομικά αδύναμους φοιτητές, νοικιάζοντας διαμερίσματα που ανήκουν στο ελληνικο δημόσιο. Ανακοίνωσε πρόγραμμα υποτροφιών για διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές ύψους  81 εκατομμυρίων ευρώ. » Θέλουμε να κρατήσουμε τα παιδιά μας εδώ, στη χώρα τους» είπε.

«Τα κορυφαία πανεπιστήμια, παγκοσμίως, στην πλειοψηφία τους, είναι δημόσια. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν είναι ευρωπαϊκή παράδοση, ο ευρωπαϊσμός σας είναι κούφιος» είπε, απευθυνόμενος στην ΝΔ, ο πρωθυπουργός.

Σε όσους προβάλλουν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια ως πανάκεια, ο κ.Τσίπρας είπε: «Εχετε αναρωτηθεί γιατί οι αποφοιτοί μας  από το κατασυκοφαντημένο  δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι περιζήτητοι παντού σε όλο τον κόσμο;»

«Δεν θέλουμε την κοινωνία του 1/3, την κοινωνία της ελίτ και των πληβείων. Θέλουμε μια κοινωνία καθολικής ευημερίας και ισότητας» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για το έργο που παρέχουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ενώ απευθύνθηκε στα παιδιά με ένα απόφθεγμα του Χαλίλ Γκιμπράν, λέγοντας: «η ζωή προχωρά μπροστά, δεν μένει στο χθες».

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here