Τσίπρας: Βιώσιμη συμφωνία, αλλιώς το μεγάλο «Οχι». Τέλος σε εκλογές-δημοψήφισμα

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Οχι σε εκλογές και δημοψήφισμα, λέει τώρα ο πρωθυπουργός και διαμηνύει πως η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή και θα πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις, όσο δύσκολες κι αν είναι. Οπως τόνισε ο κ. Τσίπρας στους συνεργάτες του, θα πούμε ναι αν έχουμε μια βιώσιμη συμφωνία, όσο δύσκολος κι αν είναι ο συμβιβασμός. Αλλά αν η Ευρώπη επιθυμεί το διχασμό και τη συνέχεια της υποτέλειας, πάλι η κυβέρνηση θα πάρει την απόφαση για το μεγάλο «όχι» και την μάχη για την αξιοπρέπεια και την εθνική μας κυριαρχία».

Με τις διαρροές αυτές το Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση και να δείξει ότι δεν σύρεται πίσω από τους εκβιασμούς των εταίρων. Οι δηλώσεις αυτές που φέρεται να έκανε ο πρωθυπουργός στους συνεργάτες του, κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, αφήνουν τα πάντα ανοικτά. Και το ναι και το όχι στη συμφωνία.

Μόνο που στο ναι που θα πει η κυβέρνηση, δεν προσδιορίζεται η ακριβής έννοια της «βιώσιμης» συμφωνία. Εκτιμάται ότι αναφέρεται στον όρο της ρύθμισης του χρέους ώστε αυτό να είναι διαχειρίσιμο. Δεν θεωρείται από την κυβέρνηση βιώσιμη προφανώς, μια συμφωνία που μας οδηγεί σε νέο δανεισμό και νέα μνημόνια.

Με το μήνυμα αυτό και προς το εσωτερικό και προς το εξωτερικό, ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, ο τελικός γύρος της οποίας ξεκινά στις Βρυξέλλες, μετά από ένα διήμερο έντονων πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση.

Οι φράσεις του πρωθυπουργού, στους συνεργάτες του, έχουν ως εξής:

  • «Ξεχάστε κάθε σκέψη για εκλογές και δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή, τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού μαζί της και άνετη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο».
  • « Ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύθηκε για να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις και να διαχειριστούμε τα δύσκολα. Κανείς δεν πίστευε ότι θα ήταν μια εύκολη υπόθεση. Οι αποφάσεις και η διαχείριση τους ανήκουν αποκλειστικά σε εμάς, όσο δύσκολες και να είναι».
  • «Αν έχουμε μια βιώσιμη συμφωνία, όσο και αν είναι δύσκολος ο συμβιβασμός θα σηκώσουμε το βάρος γιατί μόνο μας κριτήριο είναι η έξοδος από την κρίση και από τα μνημόνια της υποτέλειας».
  • «Αν είναι όμως η Ευρώπη να επιθυμεί το διχασμό και τη συνέχεια της υποτέλειας, πάλι εμείς, θα πάρουμε τη μεγάλη απόφαση να αρνηθούμε, θα πούμε το μεγάλο όχι και θα δώσουμε τη μάχη για την αξιοπρέπεια του λαού και την εθνική μας κυριαρχία».
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here