Τσίπρας: Οσο μεγαλύτερο το «όχι » τόσο καλύτερη η διαπραγμάτευση μέσα στο ευρώ

«Αν  νικήσουμε το φόβο  δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε.  Ποτέ  η Ελλάδα δεν ήταν τόσο βαθιά ριζωμένη  στις  πλατείες της Ευρώπης.»

Ο πρωθυπουργός  Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του το βράδυ  της Δευτέρας  στη δημόσια τηλεόραση,  δήλωσε  ότι  » παραμένουμε στο  τραπέζι της  διαπραγμάτευσης,  κι ότι  αν μας δώσουνε μια βιώσιμη λύση, στο και πέντε, θα τη πάρουμε».

«Στόχος  του δημοψηφίσματος, είπε, είναι η συνέχεια της  διαπραγμάτευσης και πρόσθεσε ότι όσο μεγαλύτερο είναι το  «όχι»  τόσο  μεγαλύτερες πιθανότητες έχουμε στη διαπραγμάτευση. Εκτίμησε ότι οι δανειστές δεν θέλουν την  εξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αλλά θέλουν την κατάρρευση της ελπίδας, θέλουν να μειώσουν  το πολιτικό κεφάλαιο μιας κυβέρνησης  που υποσχέθηκε σε ένα λαό ότι θα αλλάξει τα πράγματα».

» Eάν η ελληνική κυβέρνηση, διευκρίνησε,  κατάφερνε να πάρει κάτι που θα αποτελούσε έξοδο από την κρίση και όχι ταπείνωση και υποταγή, τότε το μήνυμα θα ήταν ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Αυτό δεν το θέλουν, πρόσθεσε, και συμπλήρωσε: «Απέναντι σε αυτό το τελεσίγραφο δεν μπορεί να απαντήσει ένας άνθρωπος και μια κυβέρνηση, αλλά ένας λαός.»

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε χαρακτηριστικά, οτι » δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού» , αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να επικρατήσει  το » ναι»  στο δημοψήφισμα. » Δεν βρέθηκα στη θέση αυτή , είπε, επειδή αγάπησα την εξουσία .  «Οποια κι αν είναι η ετυμηγορία   του λαού θα τη σεβαστώ και θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις, όπως ορίζει  το Σύνταγμα και οι  Νόμοι.»

Σε ερώτηση αν βάζει το κόμμα πάνω από την πατρίδα, απάντησε ως εξής: «Εγώ θα υπηρετήσω την αλήθεια μου, τα πιστεύω , την αξιοπρέπειά μου. Αν θέλει  ο λαός  πρωθυπουργό ταπεινωμένο, εξευτελισμένο, ας διαλέξει , έχει πολλούς.»

Ερωτηθείς αν θα πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ,  οκ. Τσίπρας απάντησε: » Ας μας δώσουν συμφωνία το βράδυ για να την πληρώσουμε  τη δόση το πρωί.»   «Είναι δυνατόν , αναρωτήθηκε, να μην μας δίνουν παράταση και να περιμένουν την πληρωμή της δόσης;  Εχουν  το μαχαίρι έχουν και το πεπόνι.»

Απέκρουσε κατηγορηματικά,  τις δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών ότι αιφνιδιάστηκαν με την απόφαση για δημοψήφισμα λέγοντας  χαρακτηριστικά, ότι «σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχα στις  Βρυξέλλες με Μέρκελ και  Ολάντ τους εξήγησα οτι η πρόταση που μας δώσατε δεν είναι βιώσιμη. Η απάντηση ήταν από τον Αννα στον Καιάφα.» Οχι εμείς, μου είπαν,  οι θεσμοί.»   Τους απάντησα,  συνέχισε ο κ. Τσίπρας, οτι  «θα πάω στην  Αθήνα, θα συνεδριάσει το κυβερνητικό συμβούλιο  και για όποια απόφαση θα σας ενημερώσω. Το έκανα. Διέκοψα το κυβερνητικό  συμβούλιο και πήρα τηλέφωνο.  Η απάντηση που έλαβα δεν ήταν αρνητική. Ζήτησα παράταση και δεν  μου είπε κανείς ότι δεν υπάρχει παράταση. Δεν αιφνιδίασα εγώ. Εκείνοι αιφνιδίασαν».

Αναφερόμενος στη πορεία των διαπραγματεύσεων, τόνισε ότι  «κατά το διάστημα των 5 μηνών κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν. Στο τέλος της τελευταίας μέρας στις Βρυξέλλες, έφτασα στη διαπίστωση ότι στόχος της άλλης πλευράς  δεν ήταν να γεφυρωθούν οι διαφορές αλλά να υιοθετήσουμε τις δικές τους απόψεις. Κάθε φορά που υιοθετούσαμε κάτι πήγαιναν ακόμα παραπέρα. Κάναμε οτι  μπορούσαμε για μια δίκαιη λύση».

Για το κλείσιμο των τραπεζών είπε οτι είναι μια αρνητική εξέλιξη  και ότι πρόκειται προφανώς για παρέμβαση. » Μας κλείσαν τις τράπεζες για να μην πάμε στις κάλπες», είπε.  «Θα τα καταφέρουμε και θα επιβιώσουμε. Η επιλογή να μην δοθεί παράταση έγινε για να οδηγηθούμε σε τραπεζική αργία. Μπορεί να δούμε κι άλλες παρεμβάσεις μέχρι την Κυριακή.»

Απευθυνόμενος στους   συνταξιούχους  είπε  οτι η τρίτη ηλικία δεν πρέπει να ανησυχεί γιατί οι συντάξεις θα κοπούν μαχαίρι αν δεχτούμε ένα τρίτο μνημόνιο. Δεν υπάρχει θέμα με την  ύπαρξη του ποσού των συντάξεων στους  λογαριασμούς των συνταξιούχων.»

Ερωτηθείς  για το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες , είπε » μόλις  αποκατασταθεί η ρευστότητα απο την  ΕΚΤ, αμέσως μόλις υπάρξει  ένα ισχυρό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα κι  επιτευφχθεί μια βιώσιμη συμφωνία».

Οταν ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση έχει  plan B , είπε οτι » η  ελληνική κυβέρνηση  δεν έχει επιλογή την έξοδο ή την διάλυση της ευρωζώνης  έχει όμως την ευθύνη για την επιβίωση ενός λαού.   Δεν θα υπάρχει έλλειψη  στα βασικά αγαθά.  Μπορεί να χρεωκοπήσουν οι τράπεζες. Οι λαοί δεν χρεωκοπούν.»

Στην  ερώτηση αν το ευρώ είναι  φετίχ , απάντησε ότι » το ευρώ  είναι κοινό  νόμισμα που για να υπάρχει πρέπει να βασίζεται  στην αλληλεγγύη , στους κανόνες της  ευρωζώνης  αλλά και στο σεβασμό της δημοκρατικής επιλογής.  Εμείς σεβαστήκαμε τους κανόνες, οι εταίροι δεν τους σεβάστηκαν.  Ζητούν από την κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ να  κάνει χειρότερα από την κυβέρνηση  Σαμαρά Βενιζέλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αρνήθηκε οτι υπήρχε πρόταση από την  ελληνική πλευρά με συντελεστή ΦΠΑ 13 % από 23% στα ξενοδοχεία, τόνισε όμως οτι  » ο ελληνικός λαός καλείται να απαντήσει επί της ουσίας όχι επί των λεπτομερειών. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν είναι   προτάσεις του ΔΝΤ , όχι  του ευρωπαικού κεκτημένου».

» Εμείς δεν έιμαστε φιλοξενούμενοι στην Ευρώπη, κατέληξε ο κ. Τσίπρας. Εχουμε βαθιά ιστορία στην Ευρώπη. Ο πολιτισμός σε αυτή τη χώρα  υπήρχε πριν από τις τράπεζες.  Η Ευρώπη είναι στο DNA  της  Ελλάδας. Οσοι με εκβιασμούς και τελεσίγραφα  απειλούν την  Ελλάδα, θα λογοδοτήσουν».

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here