Τσίπρας: Οριστική επίλυση του προβλήματος των συμβασιούχων-Εθνική γραμμή και συγκλίσεις στο θέμα του χρέους

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Τ. ΜΠΟΛΑΡΗ)
«Ερευνούμε τη δυνατότητα οριστικής επίλυσης του προβλήματος των συμβασιούχων στη βάση της ελληνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ξεκινώντας με μια διερεύνηση για το ποιοι από αυτούς τους ανθρώπους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών και την συνάντησή του με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. 
Ο Αλ. Τσίπρας άφησε επίσης αιχμές για την αντιπολίτευση και το «όψιμο» όπως το χαρακτήρισε ενδιαφέρον της για τη βιωσιμότητα του χρέους. Η συζήτηση αυτή δεν είναι συζήτηση συγκυρίας, αφορά το μέλλον της χώρας και χρειάζονται συγκλίσεις και αν είναι δυνατόν και εθνική γραμμή» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Κάνουμε ό,τι μπορούμε για λύση να ανοίξουμε ένα καθαρό διάδρομο για το χρέος της χώρας, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, είπε επίσης ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση εάν θα πάει ή θα φύγει από τη σύνοδο κορυφής  στις 22 Ιουνίου, με γραβάτα. Αστειευόμενος είπε «το θέμα είναι να μην φύγω με φέσι» συμπληρώνοντας πως άλλοι φέσωσαν τη χώρα και έφυγαν.
Οι συμβασιούχοι
Οπως είναι γνωστό έχει προκύψει μείζον θέμα για τους συμβασιούχους, ιδίως μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η παράταση των αρχικών τους συμβάσεων και ζήτησε να επιστραφούν οι μισθοί που τυχόν πήραν από παράνομες ανανεώσεις των συμβάσεων τους.

Οπως είπε ο πρωθυπουργός,  η κυβέρνηση ξεκινά από τη διερεύνηση του ποιοι από αυτούς τους ανθρώπους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, επισημαίνοντας ότι αυτό που επιδιώκεται είναι το πρόβλημα αυτό να λυθεί στη βάση της εθνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Αυτό που μας απασχολεί είναι η διερεύνηση του πραγματικού περιεχόμενου της εργασιακής σχέσης αυτών των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το ποιος τους διορισε, «σίγουρα δεν τους διορίσαμε εμείς», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Πρόσθεσε πως αυτή η διερεύνηση θα γίνει από ανεξάρτητο φορέα, στη βάση οριζόντιων αντικειμενικών κριτηρίων και μετά θα πρέπει να υπάρξει διεξοδική διαβούλευση και με τα κόμματα και με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι ανοίγει η συζήτηση για την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όπως είπε, μετά από επτά χρόνια κρίσης η επόμενη μέρα δεν μπορεί παρά να έιναι διαφορετική, περνάμε σε άλλη εποχή, τίποτα δεν μπορεί να είναι όπως παλιά, ούτε το πολιτικό σύστημα, ούτε ο τρόπος διοίκησης και διακυβέρνησης και τον ΟΤΑ.

Aν βρισκόμαστε στο σημείο που συνειδητοποιούμε ότι χρειάζονται προγραμματικές συγκλίσεις, όχι κάτω από το τραπέζι, αλλά πάνω στο τραπέζι, για να κυβερνιέται η χώρα, πόσω μάλλον αυτό θα είναι αρπααίτητο για να κυβερνιέται ένας δήμος ή μια περιφέρεια, πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε και άλλες πρωτοβουλίες. Ανέφερε ότι σύντομα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για τη θεσμική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων, καθώς –όπως ανέφερε- παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο ζήτημα και παρά τις προσπάθειας της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο η απόσταξή που πρέπει να καλυφθεί στην πράξη παραμένει μεγάλη.

Στόχος, πρόσθεσε, είναι η διάχυση της οπτικής του φύλου σε όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής και η λήψη θετικών μέτρων υπέρ των γυναικών ώστε να γίνει το μεγάλο βήμα προς την πραγματική ισότητα.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε μεταρρύθμιση που θα αφορά την απόδοση ιθαγένειας, με απλοποίηση και επίσπευση της σχετικής διαδικασίας.

Μεταξύ άλλων, γνωστοποίησε ότι θα εξορθολογιστούν η διαδικασία της συνέντευξης και η διαδικασίας της προσκόμισης των απαραίτητων δικαιολογητικών, καθώς «είναι απαράδεκτο το σημερινό πλαίσιο».

«Πρέπει να υπάρξουν κανόνες που θα υλοποιούν τη νομοθεσία με τη λιγότερη δυνατή γραφειοκρατία», συνέχισε.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για μια «πιο μακρόπνοη μεταρρυθμιστική προσπάθεια», αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, για την οποία αναμένεται να κατατεθεί νομοθετικό πλαίσιο στις αρχές του φθινοπώρου.

Όπως πρόσθεσε, όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο αντιπαραγωγικό, αδιαφανές και ευάλωτο σε κάθε είδους πελατειακές πρακτικές.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here