Τσίπρας σε ΟΗΕ: Διεθνής πρόκληση για την ανάπτυξη, η ρύθμιση του χρέους

 

 

Το θέμα της ρύθμισης του χρέους σε συνδυασμό με την αναδιαμόρφωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας αντί της αποδόμησής του, έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός ως αναγκαία συνθήκη για την επιστροφή της ευημερίας και της ανάπτυξης. Θύμισε μάλιστα την περίπτωση της Γερμανίας το 1953 για να τονίσει η αναδιάρθρωση του χρέους είναι συχνά απαραίτητα και για τις ανεπτυγμένες χώρες.

Μιλώντας στον σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την αναπτυξιακή ατζέντα μετά το 2015(Post-2015 Development Agenda), o κ. Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να μιλάμε ουσιαστικά για βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες ή δάνεια στις ανεπτυγμένες, εκτός αν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του Χρέους σαν μια διεθνή πρόκληση, στο επίκεντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού μας συστήματος. Σε όλα τα φόρα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού εδώ, θα πρέπει να μιλήσουμε για το πώς η αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωσή του, μπορεί να συνδεθεί με την ανάπτυξη».

«Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι αναγκαία για την ανάπτυξη, ακόμη και για τις ανεπτυγμένες χώρες, όπως συνέβη για τη Γερμανία το 1953, υπογράμμισε ενώ ανάρτησε και σχετικό tweet στο οποίο ανέγραφε: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για αειφορία και ανάπτυξη, χωρίς να μιλάμε για το χρέος».

Οχι στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη των αγορών

Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση «να απομακρυνθούμε από τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη ότι οι αγορές είναι ο μοναδικός  κατανεμητής πόρων στην οικονομία¨και ζήτησε ενίσχυση και όχι αποδόμηση του κράτους πρόνοιας.

Τάχθηκε επίσης ενάντια σ΄ένα παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που ενθαρρύνει τους φορολογικούς παραδείσους και την δημιουργία off shore εταιρειών.

Και τόνισε με έμφαση: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, παρά μόνον εάν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις διατηρούν το δικαίωμα να αποφασίζουν για αυτό».

Ο κ.Τσίπρας έθεσε τα εξής θεμελιώδη ερωτήματα: 

  • Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια δεν θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη με τα προηγούμενα δεκαπέντε, ή τα δεκαπέντε πριν από αυτά;
  • Γιατί συμβαίνει τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, να μιλάμε όλο και περισσότερο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας, και ακόμη οι προκλήσεις σε επίπεδο ασφάλειας, οικονομίας, κοινωνίας και περιβάλλοντος που αντιμετωπίζουμε σε παγκόσμιο και σε περιφερειακό επίπεδο, να παραμείνουν ίδιες, ή να επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο;
  • Η εμπειρία μας στην Ελλάδα», θα τονίσει ο πρωθυπουργός, «θα μπορούσε να είναι διδακτική. Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο των τριών επικαλυπτόμενων κρίσεων.
  • Μιας οικονομικής κρίσης που δημιουργείται από μια οικονομική πολιτική, η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση 25% του ΑΕΠ μας και με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες.
  • Μιας κρίσης ασφάλειας, λόγω της αυξανόμενης αστάθειας γύρω από την Ελλάδα, στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα.
  • Και μιας προσφυγικής κρίσης, που εκδηλώνεται με την μαζική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Οι προτάσεις για αναδιάρθρωση χρέους, ενίσχυση κράτους πρόνοιας

Ο κ. Τσίπρας εκτός από την ρύθμιση του χρέους, θα θέσει επί τάπητος, την εξάλειψη της φτώχειας και την αναθεώρηση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος:

  • Δεν μπορούμε να μιλάμε για εξάλειψη της φτώχειας και της ανεργίας, εκτός αν μπορούμε να συζητήσουμε για το πώς θα χτίσουμε ή θα βελτιώσουμε κράτη πρόνοιας αντί να τα καταστρέφουμε.
  • Θα προωθήσουμε με συνέπεια και θα υποστηρίξουμε όλες τις προσπάθειες για ένα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα ευνοεί την ανάπτυξη. Ένα σύστημα που θα επιτρέψει την Ατζέντα μας να ακμάσει μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, αντί να ασφυκτιά, όπως έκανε τα τελευταία 30 χρόνι

«Μια βιώσιμη οικονομική ατζέντα μπορεί να θεμελιωθεί  μόνο σε ένα οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και πολιτικό περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη.

Και η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της, θα προωθήσει με συνέπεια και θα υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες για ένα τέτοιο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Η άφιξη του κ. Τσίπρα στη Ν. Υόρκη

O κ. Τσίπρας έφτασε στη Ν. Υόρκη τα βράδυ της Κυριακής. Θα παραμείνει στις ΗΠΑ μία εβδομάδα και θα έχει επαφές με πολλούς ξένους ηγέτες. Πιο σημαντικές είναι οι συναντήσεις του με τον Αμερικανό Πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών, τον Τούρκο πρωθυπουργό και άλλους.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here