Τσίπρας: Οι 4 όροι για μια ρεαλιστική, έντιμη συμφωνία-λύση

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: Eurokinissi

Το πλαίσιο και τους όρους κάτω από τους οποίους διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους θεσμούς για την επίτευξη μιας έντιμη, δίκαιης και βιώσιμης συμφωνίας-λύσης, περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

«Η συμφωνία πρέπει να κλείσει δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία, μια συμφωνία έντιμη και αμοιβαία επωφελής», διευκρίνησε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε πως όσοι πιστεύουν ότι καθώς θα περνάει ο καιρός θα ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές μας, καλύτερα να το ξεχάσουν γιατί θα φέρουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέματα.

“Eπιδιώκουμε μία και ενιαία συμφωνία, με ενιαία προαπαιτούμενα που θα διασφαλίζει έξοδο στις αγορές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επιδιώκουμε να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Είμαστε ειλικρινείς δεν μπλοφάρουμε. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί εσκεμμένη επανάληψη λαθών», είπε ο πρωθυπουργός στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

«Το διαπραγματευτικό σχέδιο μας δεν είναι τολμηρό, είναι απλά ρεαλιστικό και βιώσιμο. Καλούμε και την άλλη πλευρά, μετά από 5 χρόνια αποτυχίας στην επίτευξη των στόχων, να προσχωρήσουν επιτέλους στον ρεαλισμό», τόνισε με νόημα ο κ. Τσίπρας.

Οι 4 προυποθέσεις της συμφωνίας

Σκιαγραφώντας τις 4 προυποθέσεις για την ρεαλιστική και βιώσιμη συμφωνία-λύση ο πρωθυπουργός ανέφερε ως αναγκαία:

  1. Τα Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ιδίως τα δυο επόμενα χρόνια
  2. Να μην έχουμε υποχρεώσεις για νέες περικοπές σε μισθούς-συντάξεις.
  3. Να γίνει η αναγκαία αναδιάρθρωση χρέους
  4. Να υπάρξει ένα ισχυρό πακέτο-πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες

«Σε αυτή τη φάση, φαίνεται ότι έχει βρεθεί κοινό έδαφος σε μια σειρά ζητήματα.  Αισιοδοξούμε ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία λύση», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και ανέφερε χαρακτηριστικά τους δημοσιονομικούς στόχους, τον  ΦΠΑ υπέρ των κατώτερων στρωμάτων, τις αλλαγές στο φορολογικό μηχανισμό.

Τα ανοικτά θέματα και οι κόκκινες γραμμές

«Υπάρχουν όμως ακόμη ανοικτά θέματα. Κάποιοι επιμένουν για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της απορρυθμισμένης αγοράς εργασίας. Θέτουν και θέμα βιωσιμότητας ασφαλιστικού συστήματος επιμένοντας στα μνημονιακά απαιτούμενα και ξεχνώντας ότι  μια από τις βασικές αιτίες  για την επιδείνωση του ασφαλιστικού ήταν το περίφημο ΡSI που εκείνοι επιδίωξαν», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Εσπευσε όμως αμέσως να ξεκαθαρίσει ότι:

«Δεν υποχωρούμε στο θέμα μισθών  και συντάξεων. Αρκετά δεινοπάθησαν  τα χαμηλά και μεσαία στρώματα. Τώρα ήρθε η ώρα της αναδιανομής, της δίκαιης κατανομής βαρών. Να πληρώσουν και όσοι δεν πλήρωσαν για τη κρίση», τόνισε.

«Στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε την επόμενη μέρα μιας αναπτυσσόμενης και δίκαιης κοινωνίας, να βγούμε από τη κρίση με αξιοπρέπεια και πολύ δουλειά», είπε ο πρωθυπουργός που νωρίτερα είχε δώσει το περίγραμμα των 100 ημερών της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως «κάναμε πολλά, θα μπορούσαμε περισσότερα, είμαστε ακόμη στην αρχή».

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για το σχέδιο χρηματοδοτικής ασφυξίας που ετοίμασε η προηγούμενη κυβέρνηση  και σημείωσε πως «δεν παραλάβαμε απλά καμμένη γη, αλλά μια χώρα με διαπιστωμένη την αδυναμία καταβολής μισθών-συντάξεων τον Φλεβάρη του 2015».

Επιτέθηκε για μία ακόμη φορά στα ΜΜΕ, λέγοντας ότι «παρά την χρηματοδοτική ασφυξία και η πλειοψηφία ΜΜΕ τα καθημερινά τρομολαγνικά σενάρια περι χρεοκοπίας που αναπαραγάγει η πλειοψηφία των ΜΜΕ, η εμπιστοσύνη πολιτών αυξήθηκε γι αυτό και είχαμε άνοδο εσόδων στα δημόσια ταμεία».

Η λαική εντολή

«Oι εκλογές έδωσαν μια ξεκάθαρη εντολή για αλλαγή της πολιτικής των μνημονίων που εξόντωσε το λαό.  Θελει  προυποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης που θα μειώνει τις ανισότητες. Αυτήν την εντολή υλοποιούμε τις πρώτες 100 μερες και φέρνουμε στη ημερήσια διάταξη της γερασμένης Ευρώπης.

Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε για τα συμφέροντα της εργατικής και μεσαίας τάξης. Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε σε ένα πρωτοφανώς δυσμενές διεθνές περιβάλλον,  σ’ ένα ναρκοθετημένο έδαφος που επιμελημένα ετοίμασε η απελθούσα κυβέρνηση των υποστηρικτών του μνημονίου», είπε ο πρωθπουργός και πρόσθεσε:

«Καταφέραμε με αντίξοες συνθήκες να κρατήσουμε όρθια τη χώρα, ανταποκριθήκαμε στις υποχρεώσεις του κράτους και δίνουμε μεγάλη μάχη με εταίρους».

”Τις πρώτες μέρες με την κεκτημένη ταχύτητα του μνημονίου, είχαν την απαίτηση να ολοκληρωθούν οι δεσμεύσεις  της προηγούμενης του μειλ-Χαρδούβελη. Απαιτήσαμε σεβασμό στη δημοκρατική λαική κυριαρχία

Πετύχαμε την απόφαση της 20 Φλεβάρη, την μετατόπιση στα επίσημα κείμενα, από τα  μνημόνια στην  αναζήτηση κοινού εδάφους.

Εμείς την σεβόμαστε την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου, τη θεωρούμε πλαίσιο λύσης.

Η διαρκής απαίτηση για ισοδύναμα μέτρα μνημονιακής λογικής και η αιτίαση ότι υπαναχωρούμε από τα συμφωνθεντα δεν βοηθούν», υπογράμμισε.

Διαπραγματευόμαστε σκληρά τους τρείς μήνες, για το λαό, τη χώρα και την Ευρώπη. Η κατάληξη τη θα σηματοδοτήσει τη πορεία της Ευρώπης. Εάν κυριαρχήσει η λογική τιμωρίας ή εάν θα επιστρέψουμε στη δημοκρατία».

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here