Τσίπρας με Μπάιντεν για χρέος, Κυπριακό- Οι 4 προτάσεις του πρωθυπουργού για μια παγκόσμια στρατηγική στο προσφυγικό

Συνάντηση με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν θα έχει πιθανότατα εντός της ημέρας ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με αντικείμενο την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους καιν την επιστροφή στην ανάπτυξη καθώς και τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Στη συνάντηση θα παραστεί και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. 

 

Οι ΗΠΑ κατά τις επαφές που είχαν αξιωματούχοι της με Ελληνες υπουργούς, όπως ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, έχουν εκφράσει την επιθυμία να κλείσει το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους πριν το τέλος του 2016 οπότε τελειώνει και η θητεία του προέδρου Ομπάμα. Η βούλησή τους όμως προσκρούει στη γερμανική πολιτική, που επιδιώκει να μεταφέρει το θέμα μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει συνάντηση και με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέi.

Συνάντηση με Αναστασιάδη

τσιπρας αναστασιάδης

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για περίπου 45 λεπτά και ενημερώθηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την στήριξη της Ελλάδας στις διακοινοτικές συνομιλίες και την σταθερή ελληνική θέση υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Οι προτάσεις Τσίπρα για μια παγκόσμια στρατηγική στο Κυπριακό

τσιπρας προσφυγες οηε

Την ανάγκη να αναπτύξουμε μια ευρύτερη παγκόσμια στρατηγική στο προσφυγικό, ανέπτυξε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην 4η Στρογγυλή Τράπεζα της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ: «Παγκόσμια στρατηγική για τον επιμερισμό της ευθύνης για τους πρόσφυγες και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου»

Ο πρωθυπουργός ζήτησε:

  • να αυξηθεί η οικονομική ενίσχυση και η ενίσχυση με προσωπικό, προς τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες,
  • να επιταχυνθεί η διαδικασία επιστροφής ανθρώπων που δεν χρίζουν διεθνούς προστασίας, καθώς και η επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση των προσφύγων,
  • να αυξηθούν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες και η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης,
  • να αυξηθεί η αστυνόμευση των συνόρων και η συνεργασία των ακτοφυλακών για την εξάλειψη των δικτύων εμπορίας ανθρώπων.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα για τη μετανάστευση, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ξεπερασμένα εργαλεία, εθνικά, περιφερειακά ή ακόμη και παγκόσμια. Πρέπει να βρούμε έναν νέο, αποτελεσματικό τρόπο για να συνεργαστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξίες μας», τόνισε.

«Πολλές χώρες κατά τα τελευταία δύο χρόνια – και ειδικά στην Ευρώπη – βρέθηκαν απροετοίμαστες μπροστά στον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια, τις συγκρούσεις και τον πόλεμο. Είναι κατανοητό ότι οι αιφνίδιες αυτές αυξήσεις στις ροές των μεταναστών, προκάλεσαν ανησυχία – αν όχι φόβο – σε κοινωνίες που έχουν ήδη βιώσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας. Και συνέχισε:

«Ωστόσο, η άμεση αυτή ξενοφοβική αντίδραση λειτούργησε, πολύ συχνά, ως κέλευσμα να θυσιαστεί το διεθνές δίκαιο και να επαναπροωθούνται πρόσφυγες, ακόμα και διακινδυνεύοντας τις ζωές τους στη θάλασσα. Πολύ συχνά, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου θεωρήθηκε πολυτέλεια και όχι αναπόσπαστο μέρος της ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής διαχείρισης της μετανάστευσης. Πολλές φορές, ο επιμερισμός της ευθύνης για τους ανθρώπους που επιχειρούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις, απορρίφθηκε ως ευθύνη που βαραίνει μόνο τα κράτη πρώτης γραμμής.

Σεβασμός του διεθνούς δικαίου

Ωστόσο, πρέπει να πούμε, σήμερα, εδώ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στη διαχείριση της μετανάστευσης, και ο επιμερισμός της ευθύνης για τους πρόσφυγες, δεν είναι πολυτέλεια. Ούτε ότι αυτό αποτελεί ευθύνη μόνο των χωρών πρώτης γραμμής και όσων χωρών βρίσκονται δίπλα σε εστίες συγκρούσεων.

Βιώνουμε μια παγκόσμια και περιφερειακή κρίση και μόνο με απαντήσεις σε αυτό το επίπεδο μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Η κρίση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αν θυσιάσουμε τις αξίες μας και αν κάθε χώρα ωθεί την πίεση στην επόμενη.».

Φυσικά, υπάρχουν πολλές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Πρέπει να βρούμε τρόπους για την καλύτερη προστασία των συνόρων μας, μέσω της αστυνομικής συνεργασίας και της καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα συσταθεί σύντομα από την ΕΕ η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Πρέπει να αυξηθεί η διεθνής συνεργασία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιστροφή των ανθρώπων, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί. Να σταματήσουν οι παράτυπες και επικίνδυνες διαδρομές και να αντικατασταθούν με νόμιμες οδούς μετανάστευσης.

Αλλά κανένα από αυτά τα μέτρα μπορεί να σταθεί από μόνο του. Χρειαζόμαστε μια παγκόσμια, συνεκτική, συλλογική απάντηση για τη διαχείριση της μετανάστευσης με υποστήριξη, φυσικά, σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Στην Ευρώπη εργαζόμαστε ήδη προς αυτή την κατεύθυνση στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και στη βάση άλλων περιφερειακών δράσεων», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here