Τσίπρας-Ντούντα για ανάπτυξη ελληνοπολωνικών οικονομικών σχέσεων

Η περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων και των εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας-Πολωνίας, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των επικοινωνιών και των μεταφορών, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρζέι Ντούντα.

Ακολουθούν οι δηλώσεις των δύο ηγετών μετά την συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου:

Είναι για μας σημαντική ευκαιρία η επίσκεψή σας για να αναδείξουμε τις μακρόχρονες σχέσεις φιλίας, τα θερμά συναισθήματα που τρέφουμε οι δύο λαοί. Μακρόχρονες σχέσεις. Άλλωστε, αυτό το μαρτυρά το γεγονός ότι σε δύο χρόνια θα γιορτάζουμε τα 100 έτη επίσημων διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας, πράγμα που σκοπεύουμε να αναδείξουμε μέσα από μια υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών για την αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Αν και βρισκόμαστε σε δύο διαφορετικά σημεία του ευρωπαϊκού χάρτη, εν τούτοις ως χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και χώρες που βρισκόμαστε στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρισκόμαστε σε ένα διαρκή διάλογο, η αναβάθμιση του οποίου θα ήταν, κατά την άποψή μου, ιδιαίτερα επωφελής για να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας σε τομείς ενδιαφέροντος, που έχουν να κάνουν, τόσο με την οικονομία, το εμπόριο, την ενέργεια και τις επικοινωνίες και τις μεταφορές.

Με αυτές τις σκέψεις, λοιπόν, θέλω για άλλη μια φορά να σας καλωσορίσω και να εκφράσω τη βεβαιότητά μου πως η επίσκεψή σας θα είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην εμβάθυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

ΑΝΤΡΖΕΪ ΝΤΟΥΝΤΑ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την εγκάρδια υποδοχή που μου επιφυλάξατε, καθώς και τη δυνατότητα να συναντηθώ και να συνομιλήσω μαζί σας. Η ικανοποίησή μου είναι ακόμη μεγαλύτερη, λαμβάνοντας υπόψη ότι στο διάστημα των 17 ετών δεν πραγματοποιήθηκε προεδρική επίσκεψη στη χώρα σας. Και ευελπιστώ ότι η σημερινή μου επίσκεψη θα αποτελέσει ένα ορόσημο στις αμοιβαίες μας σχέσεις και θα δώσει νέα ώθηση στην αμοιβαία συνεργασία.

Όπως σωστά το τονίσατε, κύριε Πρωθυπουργέ, διανύουμε σχεδόν τα 100 έτη από τη σύναψη των επίσημων διπλωματικών σχέσεων. Σε αυτό το διάστημα, τόσο οι Πολωνοί, όσο και οι Έλληνες, είχαν τη δυνατότητα να αλληλοστηρίζονται έμπρακτα.

Με ιδιαίτερη ευθύνη μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι πάρα πολύ αγαπητή χώρα στους Πολωνούς πολίτες. Εάν δεν ίσχυαν αυτά που προανέφερα, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε περήφανοι για το ένα εκατομμύριο Πολωνών που επισκέπτονται τη χώρα σας

Αναμφίβολα, όμως, υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία όπου μπορούμε να αναπτύξουμε ακόμα μια μεγαλύτερη δυναμική στις σχέσεις μας. Με ενδιαφέρει ιδίως η εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας και η ανάπτυξη εντατικότερων εμπορικών σχέσεων.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με ισχυρούς Έλληνες εφοπλιστές. Και ευελπιστώ ότι αυτή η συνεργασία στο θαλάσσιο και ναυπηγικό τομέα θα δώσει μια νέα ώθηση στην ανάπτυξη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here