Τσίπρας από το Κομμένο: Η Ελλάδα δεν ξεχνά τις ναζιστικές σφαγές, απαιτεί έμπρακτη αναγνώριση από τη Γερμανία

 

Μήνυμα προς την Γερμανία έστειλε από το μαρτυρικό Κομμένο της Αρτας, έναν από τους τόπους των ναζιστικών σφαγών, ο πρωθυπουργός, ζητώντας την έμπρακτη αναγνώριση της θηριωδίας και διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα πράξει ότι χρειασθεί σε διπλωματικό και νομικό επίπεδο για να εκπληρωθεί αυτό το «ιστορικό χρέος».

Οταν ο πρωθυπουργός λέει έμπρακτη αναγνώριση δεν μιλά προφανώς για μια θεωρητική αναγνώριση και καταδίκη αλλά για ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών αποκατάστασης και αποζημίωσης των θυμάτων. Κάτι που η Γερμανία αρνείται πεισματικά να πράξει, οχυρωμένη πίσω από το δίκαιο της ετεροδικίας για τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής(που δεν επιτρέπει να δικάζονται από τις χώρες που είχαν καταλάβει) και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την υπόθεση του Διστόμου.

tsipras-kommeno

«Η Ελλάδα δεν ξεχνά την ιστορία της, τις σφαγές και τα εγκλήματα πολέμου του ναζιστικού στρατού και απαιτεί την έμπρακτη αναγνώρισή τους και από τη γερμανική κυβέρνηση, έστω και με καθυστέρηση 73 ετών, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό του στις εκδηλώσεις μνήμης για τη σφαγή στο Κομμένο Άρτας.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά συγκροτημένη εθνική πολιτική για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, με συντονισμό της προσπάθειας από τη Βουλή των Ελλήνων, όπου συγκροτήθηκε σχετική διακομματική επιτροπή τον περασμένο Δεκέμβρη.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι η ελληνική Πολιτεία θα πράξει ό,τι απαιτείται σε διπλωματικό – και αν χρειαστεί και σε νομικό επίπεδο – προκειμένου να εκπληρωθεί αυτό το «ιστορικό χρέος». «Αυτόν τον αγώνα τον πιστεύουμε και θα τον συνεχίσουμε, μέχρι τέλους και σε όλα τα επίπεδα, όχι σαν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, όχι με προχειρότητα, αλλά με σχέδιο, στρατηγική και ισχυρή νομική τεκμηρίωση όπως αρμόζει σε μία πρωτοβουλία εθνικής αλλά και οικουμενικής σημασίας», είπε. Αυτό το ηθικό και πολιτικό χρέος, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «δεν είναι χρέος μόνο απέναντι στον ελληνικό λαό, αλλά απέναντι σε ολόκληρη την Ευρώπη, στον ίδιο τον γερμανικό λαό και στα εκατομμύρια θύματα του ναζισμού».

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here