Τσίπρας: Να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις μας, να διαφυλάξουμε τα μέτρα στήριξης για τους πολλούς

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Με αναφορά στην πόλη των μεγάλων αγώνων για τη δημοκρατία, την «πόλη που πλημμύρισε εργάτες στη μεγάλη απεργία του Μάη του ‘36», «την πόλη όπου πριν από 56 χρόνια το παρακαράτος δολοφονούσε τον Γρηγόρη Λαμπράκη», ξεκίνησε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, από την πρώτη προβλήτα του λιμανιού, για να σημειώσει ότι και από αυτή τη συγκέντρωση σήμερα δίνεται μήνυμα νίκης.

«Η δολοφονία του Λαμπράκη δε στιγμάτισε τη Θεσσαλονίκη. Στιγμάτισε αυτούς που την ανέχθηκαν και που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν αυτή τη πόλη ως πεδίο βολής φθηνό για να ασκούνται οι κάθε λογής ακραίοι, εθνικιστές, παρακρατικοί του χθες και Χρυσαυγίτες του σήμερα», είπε, τονίζοντας ότι σε «όλους αυτούς δίνουμε απάντηση σήμερα με τη παρουσία μας», ότι θα δοθεί απάντηση την Κυριακή και πως «η δημοκρατική Θεσσαλονίκη είναι εδώ».

Ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του είχε εκτενείς αναφορές στη Συμφωνία των Πρεσπών και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, σημειώνοντας ότι «εδώ στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία, συντελείται τα τελευταία χρόνια ένα πείραμα εθνικού διχασμού, που πρέπει να αποτύχει και θα αποτύχει με τη δική σας συμμετοχή στους αγώνες και την κάλπη της Κυριακής».

Ζήτησε από κάθε πατριώτη να πει «όχι» σε εκείνους «που προωθούν τον διχασμό και σε όσους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα μικροκομματικά τους συμφέροντα, και τα συμφέροντα της ελίτ που εκπροσωπούν, δεν διστάζουν να διχάσουν».

«Εμείς κατανοούμε τον πατριωτισμό όχι ως σημαία ευκαιρίας για μικροπολιτικά οφέλη, αλλά ως καθημερινή έγνοια για τους πολλούς. Έγνοια, πράξεις, μέτρα, φροντίδα και όχι κούφια λόγια και συνθήματα μίσους» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «ότι από τη συμφωνία έχει να κερδίσει η Θεσσαλονίκη, η Ευρώπη και τα Βαλκάνια και θα χάσουν οι πατριδοκάπηλοι και οι έμποροι του έθνους».

«Σήμερα η πατρίδα μας βρίσκεται πια σε ξέφωτο και μπορούμε να σχεδιάζουμε ένα μέλλον πιο φωτεινό από το σκοτάδι της χρεοκοπίας και της κοινωνικής λεηλασίας που ζήσαμε, εξαιτίας αυτών που μα ρίξανε εκεί».

Ζήτησε ενότητα για «να διασφαλίσουμε όσα με τόσο κόπο πετύχαμε και να εξουδετερώσουμε την προσπάθεια παλινόρθωσης του παλιού κατεστημένου που έχει στόχο να μας ξαναγυρίσει στα σκοτάδια των μνημονίων». Είπε ότι η αλήθεια είναι αυτή που μπορεί να ενώσει και πως «το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό». «Η αλήθεια είναι», πρόσθεσε, «ότι καταφέραμε να βγάλουμε τη θηλιά των μνημονίων από το λαιμό του λαού μας χάρη στις δικές του θυσίες και στη δική του εμπιστοσύνη και στήριξη», για να τονίσει ότι αν δεν στήριζε ο λαός την κυβέρνηση οι μνημονιακές πολιτικές θα ήταν ακόμα εδώ. Κατηγόρησε εκείνους που «έριξαν τη χώρα στον καιάδα» ότι «ήθελαν και επεδίωκαν με κάθε μέσο, την επιβολή ενός τέταρτου -δικού τους- μνημονίου» και ότι προεξοφλούσαν την καταστροφή αλλά «διαψεύστηκαν παταγωδώς».

Η αλήθεια επίσης είναι ότι χάρη στην υπομονή σας και την επιμονή μας, καταφέραμε και σήμερα δεν έχουμε πια τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ, που απαιτούσαν το παράλογο και τώρα βγαίνουν εκ των υστέρων να ομολογήσουν τα λάθη και τα εγκλήματα τους εις βάρος του λαού». Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι την ίδια ώρα εκείνη μιλάει ακόμα για «success story της εποχής Σαμαρά».

Ο πρωθυπουργός στηλίτευσε ρατσιστικές αντιδράσεις και σχόλια, όπως είπε, αναφορικά με τη συμμετοχή τσιγγάνων στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «τους καλωσορίζουμε, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Όσο η οικονομία αναπτύσσεται, τόσο οι πολλοί θα αισθάνονται τα οφέλη, θα γεύονται τους καρπούς των θυσιών τους

«Στο μυαλό μας είναι το πώς θα μεταφέρουμε την ευημερία των αριθμών στη ζωή και στη καθημερινότητα των πολλών», είπε ο Αλ. Τσίπρας, εξηγώντας ότι γι’ αυτό και θεσπίστηκαν τα θετικά μέτρα, τα οποία τόνισε πως «δεν είναι δωράκια και παροχές, αλλά επιστροφή των κόπων του λαού μας».

«Όσο η οικονομία αναπτύσσεται, τόσο οι πολλοί θα αισθάνονται τα οφέλη, θα γεύονται τους καρπούς των θυσιών τους. Οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι, η νεολαία, οι άνθρωποι του μόχθου», είπε, μιλώντας για το σχέδιο της δίκαιης ανάπτυξης των πολλών.

«Τώρα χρειαζόμαστε τη δική σας στήριξη για να προχωρήσουμε με αυτό», τόνισε.

Το σχέδιο της ΝΔ είναι «πόλεμος στους πολλούς και κέρδη στους λίγους και εκλεχτούς»

Ο Αλ. Τσίπρας επιτιθέμενος στη ΝΔ, την κατηγόρησε ότι το σχέδιο της είναι «πόλεμος στους πολλούς και κέρδη στους λίγους και εκλεχτούς», το σχέδιο της είναι: «το ΔΝΤ ξανάρχεται και μάλιστα μιλάει ελληνικά με βαυαρική προφορά, όπως μιλά ο Βαυαρός κ. Βέμπερ, τον οποίο στηρίζει η ΝΔ για την προεδρία της Κομισιόν».

Ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε ποιο είναι το σχέδιο των πολιτικών του αντιπάλων, σχολιάζοντας ότι «προσπάθησαν να το κρύψουν πίσω από στολές μακεδονομάχων και φουστανέλες, πίσω από εμφυλιοπολεμικές κραυγές και γενικόλογες υποσχέσεις». Σχολίασε ότι όμως τις τελευταίες μέρες τους ξεφεύγουν κάθε τόσο οι σκληρές τους αλήθειες, «με πρώτο μαρτυριάρη τον αρχηγό τους». «Όταν δεν μαρτυρά ότι την επόμενη Κυριακή θα χάνει 1-0, μαρτυρά το βαθιά αντιλαϊκό πρόγραμμα του», είπε, μιλώντας για εργασιακή βαρβαρότητα, κατάργηση του οχτάωρου, εφταήμερο δουλειάς, κατάργηση της 13η σύνταξης και όλων των θετικών μέτρων. Κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και των κοινωνικών επιδομάτων.

«Για να περάσει αυτό το μαύρο σχέδιο, υπάρχει μόνο μια προϋπόθεση για να το καταφέρουν: Να μας διχάσουν. Θέλουν να μας χωρίσουν σε πατριώτες και μη, εθνικόφρονες και μη, καλούς Έλληνες και μη», είπε, λέγοντας ότι γι’ αυτόν τον λόγο «ζήσαμε όσα ζήσαμε, κυρίως εδώ στη Μακεδονία, με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών».

Θα χάσουν οι πατριδοκάπηλοι και οι έμποροι του έθνους, θα κερδίσει όμως η Ελλάδα, τα Βαλκάνια, η ειρήνη, η Θεσσαλονίκη

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η συμφωνία των Πρεσπών μας ξανάδωσε το όνομα της Μακεδονίας, αναγνώρισε την Ιστορία μας και υποχρέωσε τους γείτονές μας να αλλάξουν το Σύνταγμά τους, να αλλάξουν το συνταγματικό τους όνομα, να αλλάξουν ονόματα σε αεροδρόμια και δρόμους, να αλλάξουν τα βιβλία τους, να βάλουν τέρμα στην ιδιοποίηση της δικής μας Ιστορίας».

Πρόσθεσε ότι «πλέον εμείς μόνο έχουμε αεροδρόμιο Μακεδονία και όχι οι γείτονές μας, μόνο εμείς έχουμε πανεπιστήμιο Μακεδονία όχι οι γείτονές μας». Σημείωσε πως το σημαντικότερο είναι ότι «τούτες τις μέρες τα ελληνικά F-16 επιτηρούν τον εναέριο χώρο των γειτόνων μας και όχι τα τουρκικά, γιατί η χώρα αυτή έγινε στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας και ότι εργαλείο τρίτων δυνάμεων στη περιοχή μας».

Κάλεσε όλους να αναλογιστούν νηφάλια ποιος έχει να κερδίσει και ποιος να χάσει από μια τέτοια εξέλιξη, για να «απαντήσει» ότι «θα χάσουν σίγουρα οι πατριδοκάπηλοι και οι έμποροι του έθνους, θα κερδίσει όμως η Ελλάδα, τα Βαλκάνια, η ειρήνη, η Θεσσαλονίκη».

 Βόρεια Ελλάδα μετατρέπεπεται σε ενεργειακό κόμβο

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για τα έργα που προχώρησαν στη Θεσσαλονίκη και τα οποία είχαν «κολλήσει» για χρόνια ή δεκαετίες.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ολοκλήρωση του οδικού άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης, μετά από δεκαετίες όχι μόνο καθυστερήσεων αλλά και βαρύτατου φόρου αίματος στα Τέμπη και το Μαλιακό, την παράδοση της διπλής ηλεκτροκίνητης σιδηροδρομικής γραμμής (το Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα διαρκεί 3 ώρες και 20 λεπτά), «το Μετρό της πόλης δεν είναι πια ανέκδοτο όσο κι αν τους πειράζει…». Αναφέρθηκε επίσης στη μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο επισημαίνοντας τα εγκαίνια σήμερα του αγωγού IGB.

Το δίλημμα είναι αν θα κυβερνούν οι μαριονέτες για λογαριασμό κάποιων ολίγων ή θα κυβερνούν οι πολλοί και οι λίγοι θα υποτάσσονται στους νόμους της δημοκρατίας

Από τη Θεσσαλονίκη όπου με αφορμή τη δολοφονία Λαμπράκη, διατυπώθηκε το ερώτημα: «Ποιος κυβερνάει αυτόν το τόπο», ο Αλ. Τσίπρας το αναδιατύπωσε, λέγοντας: «Ποιος θα κυβερνά αυτό το τόπο, αν ο λαός μας τους αφήσει να επιστρέψουν; Οι ολιγάρχες, οι ιδιοκτήτες των μίντια, οι κάτοχοι της οικονομικής δύναμης θα εξουσιάζουν από το παρασκήνιο».

Σημείωσε ότι το δίλημμα είναι: «Θα αφήσουμε να κυβερνούν οι μαριονέτες για λογαριασμό κάποιων ολίγων και οι πολλοί θα υποτάσσονται. Ή θα κυβερνούν οι πολλοί και οι λίγοι θα υποτάσσονται στη θέληση και στους νόμους της δημοκρατίας ;»

Τόνισε ότι και σήμερα το καθήκον είναι οι πολλοί να υπερασπιστούν τις μεγάλες κατακτήσεις, να διαφυλάξουν τις νίκες, τα μόνιμα μέτρα στήριξης για τους πολλούς. «Η 13η σύνταξη, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στα τρόφιμα και την ενέργεια, είναι στο ψηφοδέλτιο που θα πάρετε στα χέρια σας τη Κυριακή. Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Η ψήφος σας την Κυριακή είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην ανάκαμψη της οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας», υπογράμμισε.

Είπε ότι από την άλλη «το ψηφοδέλτιο της ΝΔ δεν γράφει ονόματα, αλλά γράφει: κατάργηση της σύνταξης, των επιδομάτων, της κοινωνικής προστασίας, της πολιτικής ανόρθωσης της κοινωνίας και απολύσεις».

Για ασφαλιστικό – εργασιακά

 • Παραλάβαμε ένα ασφαλιστικό σύστημα τρύπιο
 • Καταφέραμε και το 90% να πληρώνει λιγότερες εισφορές και να έχουμε πλεονάσματα που μας έδωσαν τη δυνατότητα για κοινωνικό μέρισμα, να μην περικοπούν οι συντάξεις και σήμερα να δίνουμε 13η σύνταξη σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους
 • Βρήκαμε την ανεργία στο 28% και τη μειώσαμε εννέα ποσοστιαίες μονάδες
 • Επαναφέραμε τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ώστε  ο εργαζόμενος να ξέρει ότι μπορεί να αγωνιστεί και να διεκδικήσει
 • Επαναφέραμε τον κατώτατο μισθό, καταργήσαμε τον ρατσιστικό θεσμό του υποκατώτατου μισθού για τους νέους
 • Πετύχαμε να νοικοκυρέψουμε τα δημόσια οικονομικά
 • Ενώ οι αριθμοί ευημερούν, υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες που δεν έχουν ακόμη αισθανθεί την έξοδο από τα μνημόνια
 • Στο μυαλό, την έγνοια και τα σχέδιά μας είναι το πώς θα μεταφέρουν την ευημερία στην ζωή και την καθημερινότητα των πολλών
 • Δεν κάνουμε παροχές και δωράκια, είναι η επιτομή των θυσιών και των κόπων του λαού μας
 • Εμείς δεν μιλάμε για ανάπτυξη απλά, μιλάμε για δίκαιη ανάπτυξη των πολλών, αυτό το σχέδιό μας δεν μπορούσαμε να το ξεδιπλώσουμε στα μνημόνια
 • Τώρα έχουμε την ευκαιρία να σχεδιάσουμε ένα μέλλον και χρειαζόμαστε τη δική σας στήριξη

Επίθεση στην αντιπολίτευση

 • Τις τελευταίες ημέρες τους ξεφεύγουν οι σκληρές τους αλήθειες
 • Ο κ. Μητσοτάκης μαρτυρά το πρόγραμμά του, το βαθιά διχαστικό και αντιλαϊκό
 • Την κατάργηση του παρωχημένου οκτάωρου, το επταήμερο εργασίας, την κατάργηση της 13ης σύνταξης
 • Αυτά τα νούμερα, τα 100, τα 200 ευρώ είναι τα πουρμπουάρ που αφήνουν στα ακριβά καταστήματα που συχνάζουν τα βράδια
 • Το σχέδιό τους δεν είναι άλλο από πόλεμο στους πολλούς και κέρδη στους λίγους και εκλεκτούς
 • «Το ΔΝΤ ξανάρχεται» είναι το σχέδιό τους και μάλιστα μιλάει ελληνικά με βαυαρική προφορά, όπως μιλάει ο κ. Βέμπερ

Τώρα μιλάει ο λαός, η Θεσσαλονίκη στέλνει μήνυμα νίκης

«Η συγκλονιστική παρουσία σας εδώ στη Θεσσαλονίκη δίνει μήνυμα νίκης την ερχόμενη Κυριακή», είπε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας τη σημασία της συγκέντρωσης στη συγκεκριμένη πόλη.

«Τώρα μιλά ο λαός», είπε και προέτρεψε παράλληλα τους νέους και τις νέες, που «είναι αυτοί που έκριναν το αποτέλεσμα το ’15», να συμμετέχουν στις κάλπες «για να δώσουν το μήνυμα στο φίδι που βγαίνει από το αυγό του, τη Χρυσή Αυγή και την ακροδεξιά», να δοθεί το μήνυμα: «ποτέ ξανά Χρυσή Αυγή και φασισμός στη χώρα της Δημοκρατίας».

Μιλώντας για την αυτοδιοικητική μάχη και την υποψηφιότητα του Χρ. Γιαννούλη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε τη στήριξη στο ψηφοδέλτιο ώστε να δοθεί μήνυμα ανατροπής. Αναφερόμενος στην Κ. Νοτοπούλου και την υποψηφιότητα για τον δήμο της Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι «η Θεσσαλονίκη θα παραμείνει πόλη ανοικτή και δημοκρατική δεν θα γυρίσει πίσω σε αυτούς που τη ρήμαξαν». «Η ψήφος στην Κ. Νοτοπούλου είναι μήνυμα νίκης, φρεσκάδας, προοπτικής και στον δεύτερο γύρο μπορούμε να έχουμε τη νεότερη και γυναίκα δήμαρχο στη Θεσσαλονίκη. Μπορούμε να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here