Αλ. Τσίπρας: Να απαλλαγούμε οριστικά από το παλιό, φθαρμένο καθεστώς. Καμία συνεργασία με τη Ν.Δ. Ναι σε ντιμπέιτ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ο λαός δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση της παλιάς πολιτικής τάξης και ενός φθαρμένου καθεστώτος που οδήγησε τη κοινωνία και τη χώρα στη σημερινή κατάσταση, τόνισε, κλείνοντας τις εργασίες της Πανελλαδικής συνδιάσκεψης, ο Αλ. Τσίπρας.

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμβιβασθεί με εκείνους που έχουν την ευθύνη για τα δεινά της χώρας και υποστήριξε ότι η ΝΔ ανεξάρτητα με το ποιός είναι στην ηγεσία, δεν μπορεί ν εκφράσει το καινούργιο, γιατί έχει ταυτισθεί πλήρως με το παλιό.

Υπογράμμισε, δε, ότι με το 62% στο δημοψήφισμα εκφράστηκε το «γαμώτο» του ελληνικού λαού για τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία 40 χρόνια, όπως και το βάθεμα της δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι όπως κάποιοι επιχειρούν να πείσουν και κάλεσε το λαό, να μην επιτρέψει την παλινόρθωση του παλαιού πολιτικού κατεστημένου και ζήτησε αυτοδυναμία και ισχυρή κυβέρνηση για να μην καταστεί όμηρος η κυβέρνηση.

Οσον αφορά τα ντιμπέιτ που ζήτησε ο κ. Μεϊμαράκης, απάντησε θετικά, λέγοντας κι ενα και δύο και τρία, όσα ντιμπέιτ θέλει και με όποιον θέλει. Εμείς δεν έχουμε κρυφτήκαμε ποτέ».

Κάλεσε τέλος να διδαχθούμε από τα λάθη μας. Να τελειώσουμε πια με τα σταριλίκια που μας ταλαιπώρησαν», είπε, σε μια σαφή αιχμή κυρίως κατά Βαρουφάκη.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, είπε ότι η διήμερη συνδιάσκεψη λειτούργησε ως βάλσαμο στην ψυχή μας όπως πρέπει να γίνεται στους συλλογικούς φορείς της αριστεράς, στα συλλογικά υποκείμενα».

Αλλα βασικά σημεία της ομιλίας Τσίπρα:

* «Τις τελευταίες μέρες αναδεικνύεται η εικόνα ενός κόμματος που δεν μπορεί να δώσει τη μάχη. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, προφανώς το περασμένο διάστημα βρεθήκαμε αντιμέτωποι και με τις αδυναμίες μας. Αυτό το διήμερο όμως μας δίνει τη δυνατότητα να ξεφύγουμε από την «αριστερή μελαγχολία» όπως είπε και ο Γαβριήλ και να περάσουμε στην αισιοδοξία και της σκέψης και της βούλησης.

* Είμαστε όρθιοι να δώσουμε τη μάχη, για να μην επιτρέψουμε να επιστρέψει στη χώρα το παλιό κατεστημένο, που τη διοίκησε πάνω από 40 χρόνια και σήμερα καμουφλάρεται.

* Είμαστε εδώ με αποφασιστικότητα να πάμε μπροστά και να οργώσουμε την Ελλάδα για να μην επιτρέψουμε στο παρελθόν να επιστρέψει και να μην αφήσουμε στη μέση τις ελπίδες και προσδοκίες. Η μάχη για τον κοινωνικό μετασχηματισμό δεν είναι μια μεγάλη στιγμή, η μια μεγάλη νύχτα, αλλά μια διαρκής διαδικασία ταξικής και πολιτικής πάλης.

Δεν θα φορτώσουν σε 7 μήνες διακυβέρνησης με το πιστόλι στον κρόταφο, τις αμαρτίες 40 χρόνων

* Θα είναι μάχες διαρκείς, αρκεί να τις δίνουμε με τη συνείδησή μας, με την πίστη μας και την προσήλωσή μας σε αξίες και ιδανικά. Από δω και στο εξής θα μιλήσω με τη γλώσσα της μάχης.

* Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βαθιά επιθυμία είναι να γίνει πράξη, η αριστερή παρένθεση για να ξεπλυθούν αμαρτίες 40 χρόνων. Αυτό δεν θα τους αφήσουμε να τους περάσει. Σας καλώ να μιλήσουμε όχι μόνο στην καρδιά, αλλά και στο νου των πολιτών.

* Βασικό τους στίγμα το «όλοι το ίδιο είμαστε». Μας λένε ότι το ίδιο είναι όσα έγιναν 40 χρόνια, με τους 7 μήνες διακυβέρνησης με το πιστόλι στον κρόταφο, υπέρογκα ελλείμματα και ένα δυσβάστακτο χρέος, που πρώτη φορά πήραμε τη δέσμευση ότι θα αναδιαρθρωθεί.

* Αυτοί που ξεπούλησαν τα πάντα και εμείς που ματώσαμε, είμαστε το ίδιο πράγμα; Το ίδιο είναι τα 40 χρόνια ελλειμμάτων που φόρτωσαν στη χώρα ενός δυσβάσταχτου χρέους, με τις φούσκες των χρηματιστηρίων, των τραπεζών, το τρίγωνο της διαπλοκής και διαφθοράς, το ίδιο με εμάς που ήμασταν με το πιστόλι στον κρόταφο.

* Και αυτοί που αποδέχθηκαν τα πάντα, όχι μόνο χωρίς αντίσταση, αλλά και με ευχαρίστηση, και εμείς που ματώσαμε είμαστε το ίδιο πράγμα;

* Αν ο λαός μας δώσει τη δύναμη όχι μόνο θα συγκρουστούμε, αλλά θα καταφέρουμε να ξηλώσουμε το παλαιό καθεστώς μέσα από τους αρμούς της εξουσίας. Η αγωνία τους είναι να μην έχει τη δυνατότητα ο ΣΥΡΙΖΑ, να φτιάξει κυβέρνηση στην επόμενη βουλή χωρίς να χρειάζεται τα δεκανίκια του συστήματος’

* Με ποιους να συνεργαστούμε; Με αυτούς που έπαιρναν για χρόνια το 3% από τα μαύρα ταμεία της Ζήμενς και δημιούργησαν το παράλληλο κύκλωμα της διαδρομής του μαύρου χρήματος.

Μετά από μια σκληρή μάχη βρεθήκαμε στην ανάγκη να πάμε σε ένα σκληρό συμβιβασμό με την Ευρώπη. Δεν είμαστε το ίδιο με τη ΝΔ. Ο ελληνικός λαός θα στείλει βαθιά μέσα στην ιστορία το παλαιό πολιτικό καθεστώς.

Στο DNA της πολιτικής και της ιδεολογίας τους ο πιο σκληρός αυταρχισμός

* Η ΝΔ ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην ηγεσία, δεν μπορεί να εκφράζει το καινούργιο. Και  κ. Μεϊμαράκης, ένας αρχηγός που στα νιάτα του ήταν αρχηγός των κενταύρων της πολιτικής ζωής. Ήταν και είναι ο στυλοβάτης του παλαιού πολιτικού συστήματος, ο ηθικός και πολιτικός αυτουργός, έθρεψε και γιγάντωσε τη διαπλοκή, ταυτίστηκε με κάθε είδους σκάνδαλα. Στήριξε την πολιτική της στον πιο ακραίο αυταρχισμό. Το μαύρο στην Ερτ. «Ήταν μνημονιακή υποχρέωση;» Ή η απόλυση των καθαριστριών; Παραμένει στο DNA της πολιτικής και της ιδεολογίας τους, ο πιο σκληρός αυταρχισμός.

*Έχουμε να επιδείξουμε ένα πρόγραμμα φιλολαϊκών και εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων: 5 ευρώ στα νοσοκομεία, τις 100 δόσεις, το ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση. Θα τα πάρει πίσω ο Μειμαράκης.

*Αυτό το κόμμα, το πιο παλιό, από το παλιο που είναι ο βασικό μας αντίπαλος σε αυτή την εκλογική μάχη είναι και το πιο μεγάλο πολιτικό εμπόδιο στο δρόμο για την πιο μικρή μεταρρύθμιση και τις μεγάλες που θα δώσουν ανάσα και διέξοδο στη χώρα

* Μας τιμά και είμαστε περήφανοι ότι απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό, που δώσαμε την ανάγκη να εκφραστεί το γαμώτο του ελληνικού λαού με το 62% του όχι του δημοψηφίσματος.

* Να δώσουμε τη μάχη, να απαλλαγούμε από το παλιό, το φθαρμένο, επικίνδυνο πολιτικό σύστημα.  Να απεγκλωβιστούμε από την παγίδα του νεοφιλελευθερισμού που μας οδήγησε η πολιτική των τελευταίων 15 χρόνων.

* Το κρίσιμο για εμάς είναι να αναδείξουμε το πραγματικό διακύβευμα της κάλπης και το πόσο αδιανόητο είναι να προσπαθούν να φορτώσουν σε εμάς τις αμαρτίες τους.

* Δεν θα συμβιβαστούμε με όσους  οδήγησαν το λαό σε αυτή την οδυνηρή θέση εντός Ελλάδας.

* Ακούω ότι ο ο κ. Μεϊμαράκης, μου ζητά ντιμπέιτ και ένα και δύο και τρια και τέσσερα, όσα θέλει και με όποιον θέλει. Εμείς δεν κρυφτήκαμε ποτέ.

* Ο ελληνικός λαός θα κρίνει θέσεις προγράμματα, αλλά πάνω από όλα την καθαρότητα, την εντιμότητα, την ειλικρίνεια. Καταλαβαίνει ο ελληνικός λαό ποιος του λέει το δίκιο, το σωστό, την αλήθεια.

Οποιος μου ζητά εκλόγιμη θέση δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια. Οποιος μου ζητά να δώσει μάχη ως στρατιώτης θα έχει εκλόγιμη θέση. Να διδαχθούμε από τα λάθη μας. Να τελειώσουμε πια με τα σταριλίκια που μας ταλαιπώρησαν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here