Τσίπρας: Μετά το «όχι» συμφωνία εντός 48 ωρών

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ (ANDREA BONETTI)

Το όχι σε μία μη βιώσιμη συμφωνία δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, αλλά ισχυρή πίεση για μία καλύτερη λύση και επιστροφή της Ε.Ε. στις αξίες της, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον ΑΝΤ1, συνοψίζοντας τη σημασία που θα έχει για τις διαπραγματεύσεις ένα ισχυρό «όχι». 

Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα δεν αποτελεί κάλεσμα σε έξοδο από την Ευρώπη, σημείωσε και πρόσθεσε ότι η θέση της Ελλάδας βεβαίως και είναι στην Ευρώπη,  με μία βιώσιμη συμφωνία. «Mετά το ‘όχι’, εντός 48 ωρών μπορούμε να κλείσουμε συμφωνία», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε το δημοψήφισμα έχει αργήσει πέντε χρόνια. «Ο ελληνικός λαός ζητεί να δει το μέλλον με αισιοδοξία και καλείται να απαντήσει με ένα ναι ή με ένα όχι σε μία βιώσιμη λύση».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην πεντάμηνη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη από την επομένη των εκλογών, επέρριψε τις ευθύνες στην ευρωπαϊκή πλευρά και τόνισε ότι έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό όχι μόνο για να διεκδικήσει μία συμφωνία αλλά μία συμφωνία που θα δίνει διέξοδο.

Όσο για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων είπε πως λαμβάνοντας το τελικό τελεσίγραφο των θεσμών, οι επιλογές του ήταν τρεις: να το αποδεχτεί σκοτώνοντας την ελπίδα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη, να έρθει σε ρήξη, ή να προσπαθήσει να ενδυναμώσει τη διαπραγματευτική του θέση μέσω της δημοκρατικής οδού για μία έντιμη λύση.

Αναφερόμενος στις βασικές αρχές της ελληνικής πλευράς κατά τη διαπραγματευτική διαδικασία επεσήμανε ότι ήταν να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, να σταματήσει η εφαρμογή της ασφυκτικής λιτότητας, «να πετύχουμε ένα επαρκές πλαίσιο χρηματοδότησης, να δείξουμε ότι είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση χρέους, να μας δοθεί ένα αναπτυξιακό πακέτο και τέλος να δώσουμε μηνύματα στους επενδυτές και αγορές ότι η συζήτηση περί Grexit τελείωσε» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Η λαϊκή εντολή και οι διαφορές με τους δανειστές 

Σε αυτό το πλαίσιο και με στόχο μία έντιμη και για τις δύο πλευρές συμφωνία ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο ίδιος έκανε πολλά βήματα πίσω, αποδεχόμενος αρκετά μέτρα λιτότητας, αλλά βάζοντας τη λογική της κυβέρνησης, για μεταφορά των βαρών.

Αναφερόμενος στη λαϊκή εντολή που πήρε, τόνισε ότι ήταν εντολή για διαπραγμάτευση, ενώ επεσήμανε ότι εξάντλησε τις ανθρώπινες αντοχές, αλλά και τις αντοχές της κοινωνίας και γι’ αυτό και προκήρυξε το δημοψήφισμα. «Τα τελεσίγραφα αυτά ή τα αποδέχεται κανείς ή βρίσκει διέξοδο στη δημοκρατία», είπε. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι οι διαφορές με τους δανειστές δεν είναι μεγάλες στο κομμάτι των δημοσιονομικών, είναι όμως ουσιαστικές. Έθεσε επίσης και τις διαφορές των δύο πλευρών αναφορικά με τη λογική των μεταρρυθμίσεων που πιστεύουν ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν. «Εμείς δεν δεχόμαστε ότι πρέπει να κόψουμε το ΕΚΑΣ», είπε και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν δέχτηκε ότι μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και στην εστίαση είναι προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και είπε ότι ήδη πριν πάει ο λαός στην κάλπη υπάρχουν αντιδράσεις θετικές, με το χρέος και το χρηματοδοτικό ζήτημα να μπαίνουν στο τραπέζι.

«Όσο ισχυρότερο το όχι τόσο πιο καλά θα μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε».

Σχολιάζοντας μάλιστα την έκθεση του ΔΝΤ που αποδεικνύει τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τόνισε ότι το Ταμείο δεν είπε τα ίδια κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και έκανε λόγο για διαφορετικές γνώμες και σκοπιμότητες ανάμεσα στους τρεις θεσμούς, αλλά και τις υπόλοιπες 18 χώρες της Ευρωζώνης.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός σχολίασε τις δηλώσεις των Ευρωπαίων εταίρων για το ότι τους εξέπληξε η απόφαση για δημοψήφισμα αναφέροντας ότι εκείνος δεν αιφνιδίασε κανέναν, καθώς είχε πει στις Βρυξέλλες στην κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ ότι θα αποφανθεί το Υπουργικό Συμβούλιο επί της πρότασης. Όπως είπε, τους ενημέρωσε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου για την απόφαση για το δημοψήφισμα.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το δημοψήφισμα είναι η τελευταία στάση πριν τη συμφωνία. «Είτε θα είναι μη βιώσιμη είτε θα είναι μία συμφωνία που θα δίνει προοπτική. Όσο ισχυρότερο το όχι τόσο πιο καλά θα μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε».

Αναφορικά με τα περί πραγματικής σημασίας του δημοψηφίσματος ξεκαθάρισε ότι «το ερώτημα το αποφασίζει κυρίαρχα η Βουλή και είναι αν ο ελληνικός λαός εγκρίνει την πρόταση των εταίρων». «Φτάσαμε στο τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης και τη σφραγίδα σε αυτή τη διαπραγμάτευση θα τη βάλει ο ελληνικός λαός» σημείωσε.

Κλείνοντας ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι δεν θα πει ψέματα στον ελληνικό λαό, κι ότι δεν θα βάλει «την καρέκλα του» πάνω από εκείνον.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here