Τσίπρας μετά τη συνάντηση με Γιούνκερ: Πλεονάσματα, ρύθμιση χρέους τα εμπόδια

Για περίπου δυόμιση ώρες ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας συζητούσε με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, αναζητώντας τρόπους υπέρβασης των διαφορών ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία συμβιβαστική λύση.

«Εργαζόμαστε για να γεφυρώσουμε τις διαφορές που έχουν απομείνει, ιδίως τις διαφορές στο δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό ζήτημα. Συνεργαζόμαστε προκειμένου να φτάσουμε σε μία συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει με κοινωνική συνοχή και βιώσιμο χρέος.», δήλωσε αμέσως μετά ο Αλ. Τσίπρας. Από τη πλευρά του ο Ζ.Κ. Γιούνκερ,  χαρακτήρισε σημαντική, ενδιαφέρουσα και φιλική τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι είναι εφικτή μέσα στις επόμενες ημέρες μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε στενή επαφή το επόμενο διάστημα.

Γ. Σακελλαρίδης: Εργαζόμαστε για συμφωνία τα επόμενα 24ωρα

Με δήλωση του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, προαναγγέλλει ουσιαστικά ότι θα υπάρξει συμφωνία τα επόμενα 24ωρα και για το σκοπό αυτό η ελληνική πλευρά θα εργασθεί σκληρά.

«Η ελληνική αντιπροσωπεία, όπως έχει συμφωνηθεί, είναι έτοιμη να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σύντομα, ακόμα και τα επόμενα 24ωρα. Γι’ αυτόν το λόγο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους», δήλωσε λίγο μετά τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Γιούνκερ.

Οι βασικές διαφορές για να χτισθεί η περιβόητη «γέφυρα» μεταξύ των δύο πλευρών, παραμένουν σε δύο κομβικά σημεία. Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την συνάντηση, τα σημεία αυτά είναι το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό πρόβλημα. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη σύγκλιση στο πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς από εκεί ξεκινούν όλες οι δημοσιονομικές εκτιμήσεις για το 2015 και το 2016 και προφανώς το κενό που θα πρέπει καλυφθεί με νέα εισπρακτικά μέτρα.

Απόσταση υπάρχει όπως φαίνεται και στην αντιμετώπιση του προβλήματος του ελληνικού χρέους από το οποίο εξαρτάται άμεσα η επίλυση της χρηματοδότησης της χώρας.

Τεράστιες διαφορές εξακολουθεί να βλέπει το ΔΝΤ

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η δήλωση του εκπρόσωπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο οποίος σε εντελώς απαισιόδοξο τόνο, είπε ότι οι διαφορές με την Ελλάδα είναι τεράστιες (major differences) και ότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος ώστε να μειωθεί η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών. Επέμεινε μάλιστα στο ασφαλιστικό.

Η συνάντηση έγινε στον απόηχο της τριμερούς συνάντησης Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ, στην οποία οι τρείς ηγέτες συμφώνησαν να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στα θέματα που παραμένουν ακόμη ανοικτά.

Λίγο πριν πάντως, ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως η Ελλάδα δεν έχει άλλο χρόνο για «τζόγο» και πρέπει να λάβει αποφάσεις, με στόχο τη συμφωνία που θα της αποφέρει ρευστότητα, καθώς το Eurogroup της επόμενης Πέμπτης θα είναι «κρίσιμο». «Είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε αποφάσεις, κι όχι διαπραγματεύσεις. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για τζόγο. Φοβάμαι πως έρχεται η ημέρα που κάποιος θα πει ότι το παιχνίδι τελείωσε» είπε ο κ. Τουσκ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν,Μαργαρίτης Σχοινάς, ανέφερε ότι σκοπός της συνάντησης είναι να εξετάσουν πώς θα συνεχίσουν να εργάζονται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης. Μιας λύσης, η οποία, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, θα βασίζεται στη δήλωση του Eurogoroup της 20ής Φεβρουαρίου, αλλά και στις εντατικές συνομιλίες που είχαν Γιούνκερ και Τσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here