Τσίπρας: Υπάρχει διαφορά στρατηγικής, όσοι διαφωνούν να παραδώσουν τις έδρες. Φοβάμαι ότι αποφάσεις ρήξης είχαν ληφθεί από καιρό

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

«Δεν μπορεί ένα κόμμα που ασκεί κυβερνητική εξουσία σε μια συγκυβέρνηση να λειτουργεί και στη κυβέρνηση και στο κόμμα,  με παράλληλα κέντρα εξουσίας. Αλλα να λέει εδώ, να συνεδριάζει σε ξενοδοχεία.  Δεν μπορεί να λειτουργήσει και να είναι αποτελεσματικό. Δεν μπορεί να υπάρχει αλά κάρτ κυβερνητική πλειοψηφία. Αν πάρεις μια απόφαση να κυβερνήσεις το τόπο, πρέπει να το κάνεις. Εάν αυτή είναι η συλλογική απόφαση, πρέπει να τηρούνται απ όλους τους βουλευτές, αλλιώς να παραδοθούν οι έδρες στους επόμενους.», είπε  στη συνέντευξή του στο Κόκκινο ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας το μείζον πολιτικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στη κυβέρνηση και το εσωτερικό του  ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός έριξε το γάντι στους διαφωνούντες, τους οποίους εγκαλεί ανοικτά ότι επιδιώκουν την ρήξη και την πτώση της κυβέρνησης, αδιαφορώντας για τα πολιτικά διακυβεύματα και τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τους «αντάρτες» της δραχμής για «λαθροχειρία» απέναντι στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και αναγνώρισε ότι υπάρχει διαφορά στρατηγικής που εμποδίζει την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλ. Τσίπρας άφησε σαφείς αιχμές κατά εκείνων των «μικρόμυαλων» όπως τους αποκάλεσε, που παρερμηνεύουν το αποτέλεσμα του ¨οχι» και μάλιστα εκ του ασφαλούς και θεωρούν ότι «πρέπει να γίνει έφοδος στα χειμερινά ανάκτορα».

Είπε χαρακτηριστικά:

* Υπάρχει διαφορά στρατηγικής, τη σέβομαι, δεν ζήτησα να υπάρξουν κυρώσεις. Ζητώ να πάμε σε συντεταγμένη λειτουργία, να πάρουμε αποφάσεις, Παραείναι σουρεαλισμός να λές στηρίζω την κυβέρνηση αλλά να την καταψηφίζεις. 

* Με έχει και σε προσωπικό επίπεδο εκπλήξει η στάση ορισμένων συντρόφων. Δεν μπορώ να τα κρύψω τα συναισθήματα. Με πολλούς δίναμε μάχες, καθόμασταν με την ίδια αγωνία, ότι αν κλείσει μια τράπεζα θα καταστραφούμε απέναντι στο λαό και την αριστερά. Δώσαμε την ίδια μάχη, και οι ίδιοι άνθρωποι είπαν ότι αφού εξασφάλισες ότι δεν θα κλείσουν οι τράπεζες, εμείς μπορούμε τώρα να δρέπουμε τις δάφνες της ιδεολογικής καθαρότητας.  Πως ορίζονται οι αρχές της αλληλεγγύης και συντροφικότητας μέσα στο ίδιο κόμμα, την ίδια κοινοβουλευτική ομάδα;

* Θα περίμενα να πούνε, έχουμε διαφορετική εκτίμηση, μας επιβάλει στοιχειώδης συντροφικότητα να στηρίξουμε τη κυβέρνηση και μετά να ζητήσουμε πολιτικό επαναπροσδιορισμό του κόμματος. Φοβάμαι ότι είναι στο πλαίσιο αποφάσεων ρήξης που είχαν ληφθεί εδώ και καιρό, που έχουν ως απόληξη την διάσπαση. Ειμαι εγγυητής της ενότητας, αλλά εκβιασμένη ενότητα δεν υπάρχει πουθενά.

* Εαν θεωρούν ότι στις 12 Ιουλίου, ο Τσίπρας είχε εναλλακτική λύση να το πει δημόσια. Αυτό γίνεται συντεταγμένα. Οχι με όρους εσείς γίνατε αποστάτες και εμείς δρέπουμε τις δάφνες της ιδεολογικής καθαρότητας. Το να λες ότι το μεγάλο όχι ήταν το μεγάλο ναι στη δραχμή, αυτό συνιστά  λαθροχειρία«.

Για την Ζωή Κωνσταντοπούλου: Υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση σε προσωπικό επίπεδο. Εάν υπάρχει θεσμική δυσαρμονία θα  το δούμε. Είναι βέβαια σουρεαλισμός να σου λέι κάποιος σε καταγγέλλω για να σε προστατέψω, Βέβαια, εάν το θέμα είναι παίξουμε κλεφτοπόλεμο και να ψηφίσουμε στις 6 το πρωί, για να δείξουμε ότι αντιστεκόμαστε στη τρόικα, αυτά είναι παιδικά πράγματα.

Για το έκτακτο συνέδριο: Να πάει το κόμμα σε ‘έκτακτο συνέδριο, αρχές Σεπτεμβρίου, να εκλεγούν οι σύνεδροι που να αποφασίσουν για όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Αυτή είναι η πρόταση της λογικής. Εάν υπάρχει απαίτηση από μερίδα μελών της Κ.Ε να τοποθετηθεί το κόμμα πριν την συμφωνία, ειναι σαν έχουμε μια βόμβα στα χέρια αλλά αντί να να υπάρχει συντροφική αλληλεγγύη να την αφήνουν να σκάσει στα χέρια μας. Για όλα τα κρίσιμα αυτά θέματα πρέπει να αποφανθούν τα μέλη κι εαν υπάρχει αυτή η απαίτηση, να στηθεί κάλπη ώστε να αποφασίσουν με δημοψήφισμα τα μέλη του κόμματος.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα γίνει πρόβλημα της χώρας. Κινούμαστε στο συνταγματικό πλαίσιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που παίζει σημαντικό ρόλο, και οφείλει τηρώντας το καταστατικό να πάρει αποφάσεις. Υπάρχει αναντιστοιχία, αφορά την βίαιη ωρίμανση, από μικρό κόμμα, έγινε κόμμα στο οποίο στηρίζουν την ελπίδα του 3 εκατ. πολίτες σε κόμμα 30.000 μελών. Οφείλουμε να τα δούμε αυτά.

Δεν υπάρχει θέμα να γίνει σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, γιατί το βάζετε. Η σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ να θέλει να ενταχθεί εκεί 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε αλλά δεν έγινε ενιαίο κόμμα. Ευθύνες έχουμε όλοι. Να δούμε πως θα επιλυθεί. Ενα μέλος που δεν ανήκει στις συλλογικότητες δεν έχει άποψη για το κόμμα. Δεν μετέχει ση λήψη των αποφάσεων.

Για τις εκλογές: Είμαι ο τελευταίος που θα τις ήθελα, αλλά μπορεί να αναγκασθώ. Ολα θα εξαρτηθούν όμως από τις αποφάσεις του κόμματος.

Η κοινωνία ξεπέρασε το κόμμα και τη κυβέρνηση

«Η κοινωνία ξεπέρασε και το κόμμα και τη κυβέρνηση» τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «κάποιοι παρακολουθούσαν γκρινιάζοντας ενώ η πλειοψηφία του λαού ήθελε να ενισχύσει τη προσπάθεια διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης. Ήθελε, διαμορφώνοντας νέα πλαίσια, να δημιουργήσει ρωγμές και συνθήκες σύγκρουσης με τα κατεστημένα», αφήνοντας αιχμές κατά εκείνων των μικρόμυαλων όπως τους αποκάλεσε, που παρερμηνεύουν το αποτέλεσμα του ¨οχι» και μάλιστα εκ του ασφαλούς και θεωρούν ότι «πρέπει να γίνει έφοδος στα χειμερινά ανάκτορα».

Το διακύβευμα της συμφωνίας

Επικράτησε η αίσθηση προστασίας των λαικών συμφερόντων και της αριστεράς, ήταν μια επιλογή ευθύνης. «Εαν έκανα ότι έλεγε η καρδιά μου, την ίδια μέρα θα έπεφταν όλα τα τραπεζικά καταστήματα στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, σε 49 ώρες θα τελειώνει η ρευστότητα, την Τετάρτη η ΕΚΤ θα αποφάσιζε περαιτέρω κούρεμα ενεχύρων και απαίτηση των οφειλών, όποτε δεν υπήρχε θέμα κουρέματος, αλλά κατάρρευσης. της Eurobank αρχικά της Εθνικής μετά και άλλων. Οχι μονο θα κουρεύονταν αποταμιεύσεις, δεν θα υπήρχαν αποταμιεύσεις. Ημουν σε δίλημμα. Η παγκόσμια κοινή γνήμη έλεγε για πραξικόπημα. Εαν έφευγα θα έπρεπε να ξαναγυρίζω με δυσμενέστερους όρους»

«Ηταν μιά μεγάλη ηθική νίκη για την Ελλάδα και την κυβέρνηση της αριστεράς. Με δύσκολα στοιχεία. Και μια πύρρειος νίκη για τους εταίρους».

Η αλήθεια για τη συμφωνία

Εχουμε δημοσιονομική προσαρμογή 3%, έναντι 16%, δεν έχουμε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και ομαδικές απολύσεις. Ενώ έχουμε λιτότητα σε αυξήσεις ΦΠΑ δεν έχουμε ονομαστικές μειώσεις σε μισθούς-συντάξεις. Είμαστε όλοι απογοητευμένοι, πικραμένοι, αλλά να μην φορτώνουμε κι από πάνω πράγματα..

Η αύξηση του ΦΠΑ είναι λάθος. Αυτό που χρειάζεται είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ. Λογικό να μην επιβληθεί ένταση φορολογίας σε αγρότες. Γι αυτό πρέπει να βρούμε αντισταθμιστικά. Να εξορθολογίσουμε τη δημόσια διοίκηση. Το σημαντικό είναι η ρύθμιση του χρέους μετά τη πρώτη αξιολόγηση, περίπου τον Νοέμβριο.

Για τον Γ. Βαρουφάκη και το plan B

Σήμερα ζητούν ποινικές διαδικασίες για το αν ο Βαρουφάκης είχε plan B. Φανταστείτε τι θα γινόταν εάν υπήρχε και οικονομική καταστροφή. Εχουμε στο μυαλό μας τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Δεν μετανιώνω ούτε μιά στιγμή για ότι έγινε τους πέντε μήνες. Αξιζε το κόπο η Ελλάδα να είναι στη πρώτη γραμμή. θεωρείται ήττα για μικρόμυαλους που θεωρούν ότι πρέπει να γίνει ‘έφοδος στα χειμερινά ανάκτορα.

H λαική εντολή και η 5μηνη διαπραγμάτευση

«Η πάλη για την εξουσία είναι διαρκής και πρέπει να δίνεται και από τα μετερίζια των κοινωνικών αγώνων», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως όλο το εξάμηνο έγινε σκληρή διαπραγμάτευση, εν γνώσει ολόκληρης της κυβέρνησης και του κόμματος.

«Η εντολή μας ήταν να κάνουμε ότι μπορούμε για να σταματήσει να ματώνει ο ελληνικός λαός.  Ποτέ δεν είπε πριν τις εκλογές ότι θα σκισθεί με ένα νόμο το μνημόνιο.  Ας αφήσουμε τη λαικίστικη προσέγγιση. Είπαμε θα δώσουμε μάχη να φύγουμε από το ασφυκτικό πλαίσιο. Δεν υποσχεθήκαμε περίπατο στο δάσος.

Επί 6 μηνες διαπραγματευόμασταν σκληρά και ταυτόχρονα υλοποιούσαμε μεγάλο μέρος του προγράμματος μας, υπό την αγωνία να ανταποκριθούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις», τόνισε.

Για το δημοψήφισμα

«Για το δημοψήφισμα δεν είχα άλλη επιλογή. Ηταν υψηλού ρίσκου επιλογή. Ήταν κόντρα στην επιθυμία του ευρωπαικού και εγχώριου κατεστημένου, ήταν όλοι απέναντί μας. Οι πιθανότητες να χάσουμε ήταν μεγάλες. Ήταν όμως μονόδρομος. Μας έδιναν δύσκολα μέτρα και καμία δυνατότητα επιβίωσης.

Το δημοψήφισμα», συνέχισε ο πρωθυπουργός.  «κατάφερε να διεθνοποιήσει το ζήτημα, να ξεμπροστιάσει το σκληρό πρόσωπο των δανειστών, να αναδείξει το ελληνικό πρόβλημα.  Ανάγκασε να δημιουργηθούν και συσχετισμοί εντός της ευρωζώνης.

«Οδηγηθήκαμε σε αποτέλεσμα δύσκολο όσον αφορά τι οφείλουμε να εξακολουθήσουμε να πράττουμε, όμως έφτασε στα όρια της την ευρωζώνη. Θυμηθείτε, την επόμενη ημέρα η Ευρωζώνη θα είναι διαφορετική. Το κλειδί για μας είναι η ελάφρυνση του χρέους, να μην πληρώνει τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα.

Το δημοψήφισμα είχε δύο σκέλη. Στο πρωτο μέρος, τα μέτρα ήταν σε κάποια σημεία βελτιωμένο(ΕΚΑΣ, ΦΠΑ στο ρεύμα κ.α). Στο δεύτερο ερώτημα είναι η μέρα με τη νύχτα, έχουμε 82 δις ευρώ, άρα έχουμε καλυτέρευση.

Είπα ότι θέλω το όχι για μια καλύτερη διαπραγμτευτική τακτική, και σε 48 ώρες θα φέρω συμφωνία. Το όχι δεν ήταν όχι στο ευρώ. Όλα ήταν ανοικτά. Είπα την αλήθεια στο λαό.

Ηταν μιά μεγαλη νίκη του ελληνικού λαού, που δεν μπορούν να ερμηνεύουν κάποιοι όπως θέλουν και μάλιστα αντίθετα, εκ του ασφαλούς.

Ποτε και πως αποφασίσθηκε το δημοψήφισμα

Το δημοψήφισμα αποφασίσθηκε Παρασκευή πρωί, ημέρα του τελεσιγράφου, σε μια σύσκεψη στις Βρυξέλλες. Έχοντας μπροστά μας μια πολιτική καταδίκη, μια ταπείνωση. Ισως αυτό ήταν ο στόχος.

Το πρωι τους είχα πει ότι δεν είναι έντιμη λύση. Τους ενημέρωσα ότι θα πάμε σε δημοψήφισμα, με θέση να απορριφθεί για να πάμε σε καλύτερη λύση. Με διαβεβαίωσαν και οι δύο ότι θα κάνουν ότι μπορούν για να δοθεί η παράταση του προγράμματος.

Η καγκελάριος μου είπε ότι θα πεί δημόσια ότι το πραγματικό ερώτημα είναι ναι ή όχι στο ευρώ. Της είπε δεν είναι σωστό.  Δεν τήρησαν τα υπεσχημένα και το Eurogroup δεν έδωσε παράταση.

Η απόφαση να κλείσουν οι τράπεζες ήταν μια απόφαση εκδικητική.

Το δημοψήφισμα ήταν μιά μεγάλη νίκη του ελληνικού λαού.

Επικράτησε η αίσθηση προστασίας των λαικών συμφερόντων και της αριστεράς, ήταν μια επιλογή ευθύνης.

Για το αν υπάρχει λύση εκτός ευρώ

Δεν υπάρχει λύση εκτός. Στις χώρες που βρίσκονται εκτός ευρώ υπάρχει επίσης σκληρή λιτότητα.

Είμαστε αναγκασμένοι να κινηθούμε μέσα στο υπάρχον διεθνές πλαίσιο.

Υπάρχουν δυνατότητες για μια αριστερή διακυβέρνηση μέσα στο υπάρχον πλαίσιο.

Η συμφωνία ήταν σοκ. Κάποιο λένε ότι σε τέτοιες συνθήκες η παραμονή της αριστεράς στην κυβέρνηση δεν έχει νόημα.

Θέλουν να πούμε «λαέ αποτύχαμε. Φεύγουμε για να σε κυβερνήσει το χρεωκοπημένο πολιτικό σύστημα». Και να φύγουμε την ώρα που ο λαός μας λέει να μείνουμε.

Ας πεις στον λαό ότι δεν μπορείς να κυβερνήσεις, δεν θα σε εμπιστεύεται ούτε ως αντιπολίτευση.

Είναι καταστροφικό να παραιτηθούμε από κάθε δυνατότητα διακυβέρνησης. Στην ουσία παραιτούμαστε από τις ευθύνες μας

Είπε ακόμη:

 

 • Πρέπει να κάνουμε νηφάλια αποτίμηση της διαπραγμάτευσης χωρίς να μαστιγώνουμε τους εαυτούς μας. Στο τέλος της ημέρας, μόνο περήφανοι πρέπει να είμαστε.
 • Επιχειρήσαμε να δείξουμε τον εναλλακτικό δρόμο. Αυτό που μένει είναι η απόλυτη επιβεβαίωση σε διεθνές επίπεδο του αδιέξοδου δρόμου της λιτότητας και το δίκαιο ενός λαού που αγωνίζεται. Η Ευρώπη δεν είναι η ίδια μετά τη 12η Ιουλίου.
 • Δεν πήγαμε με καλές προθέσεις, πήγαμε για σκληρή διαπραγμάτευση, για πρώτη φορά. Οι θεσμοί αποδείχτηκαν στρατευμένοι σε στρατηγικό στόχο.
 • Το κόμμα γνώριζε απολύτως πού πηγαίναμε. Η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά, άλλο κυβέρνηση κι άλλο κόμμα, αλλά το κόμμα είχε σύνδεση με την κυβέρνηση.
 • Ερώτημα είναι αν το κόμμα συμμετείχε ενεργά για να βοηθηθεί η κυβερνητική προσπάθεια. Νομίζω ότι και το κόμμα και την κυβέρνηση ο λαός τα ξεπέρασε και τα δύο. Κάποιοι παρακολουθούσαν γκρινιάζοντας.
 • Η εντολή που πήραμε ήταν για να διαμορφώσουμε συνθήκες, για να σταματήσει ο λαός να ματώνει. Πριν από τις εκλογές δεν είπα ποτέ ότι τα μνημόνια μπορούν σκιστούν με ένα νόμο. Ας αφήσουμε το πλαίσιο λαϊκίστικης προσέγγισης. Είπα ότι θα δώσουμε μάχη για να φύγουμε από το ασφυκτικό πλαίσιο, που δημιουργήθηκε εξαιτίας πολιτικών αποφάσεων και πριν από το 2008 και μετά.
 • Δεν υποσχεθήκαμε περίπατο στο δάσος.
 • Ας μη μηδενίζουμε το έργο που έχει κάνει η κυβέρνηση.
 • Δεν είχα άλλη επιλογή πέρα από το δημοψήφισμα. Ήταν υψηλού ρίσκου επιλογή, δεδομένου ότι δεν ήταν η απόφαση της κυβέρνησης μόνο κόντρα στην επιθυμία των εταίρων, αλλά και και κόντρα στο κατεστημένο, εγχώριο και διεθνές.
 • Οι εταίροι αποφάσισαν το κλείσιμο των τραπεζών.
 • Η συμφωνία που είχα στα χέρια μου στις 25 Ιουνίου είχε δύσκολα μέτρα, λίγο χειρότερα από αυτά που έχουμε σήμερα, αλλά δεν έδινε καμία διέξοδο επιβίωσης.
 • Τώρα ολοκληρώνουμε την 5η αξιολόγηση, που άφησε στη μέση ο Σαμαράς.

 

Για τις Σκουριές: θα βρεθεί λύση με γνώμονα τη κοινωνική δικαιοσύνη και τη κοινωνική συνοχή. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους αλλά και για τη προστασία του περιβάλλοντος. Ο Π. Σκουρλέτης που το χειρίζεται τώρα θα βρει λύση.

Για τα ΜΜΕ: Οποιος θέλει να χρησιμοποιεί δημόσιο αγαθό, όπως οι συχνότητες,, οφείλει να τηρεί κανόνες και να πληρώνει κάποιο αντίτιμο. θα γίνει αξιολογήσει από μηδενική βάση, με βάση το νομοσχέδιο. θα ρυθμισθεί αυτός ο χώρος, θα υπάρξει νομιμότητα. Δεν μπορουν να κρυβουν ζημιές και ναστηριζονταια πό το τραπεζικό σύστημ,α. Αυτό το τρίγωνο για αμαρτίας και της διαπλοκής, που ενώ ήταν ζημιογόνες έπαιρναν δάνεια σκανδαλωδώς με αντίτιμο να στηρίζουν πολιτικά τις κυβερ΄νησεις πρέπει να σταματήσει. Η ενημέρωση των πολιτών είναι αγαθό, πρέπει να υπόκειται σε κανόνες, οι επιχειρήσεις πρέπει να λειτουργούν με διαφάνεια.

Για την αστυνομική βία: Οπου υπάρχουν τέτοια φαινόμενα δεν θα κουκουλώνονται. ο ρόλος του αστυνομικού δεν είναι να ξυλοκοπεί ή να καταλύει τη δημοκρατική νομιμότητα στις διαδηλώσεις. Στα τελευταία επεισόδια, αποτυπώθηκε ότι έριχναν μολότωφ κοντά στο κόσμο. Καταγράφηκε ότι συνελήφθησαν 15 αλλοδαποί, τι να έκανε η αστυνομία., να αφήσει να εξελιχθεί η επίθεση. Για καθίστε, να λέμε όλες τις πλευρές.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here