Απάντηση Τσίπρα σε Λαγκάρντ: Τα προγράμματα λιτότητας απέτυχαν, ας σοβαρευθούμε- Η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Τ. ΜΠΟΛΑΡΗ)

«Η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, μετά την συνάντηση του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα, ενώ απαντώντας  στις αιτιάσεις της Κρ. Λαγκάρντ ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και την ιδιοκτησία του προγράμματος, υπογράμμισε ότι τα προγράμματα λιτότητας ήταν λάθος και απέτυχαν, αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά καθώς διεύρυναν τη κοινωνική ανισότητα και προκάλεσαν έκρηξη ρατσιστικών και αποκρουστικών ακροδεξιών αντιλήψεων και αντανακλαστικών ξενοφοβίας.

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε για μια ακόμη φορά κατά της παρουσίας του ΔΝΤ στην Ευρώπη, λέγοντας ότι «τώρα που οι συμβουλές των συμβούλων έπεσαν έξω, πρέπει να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί από μόνη της να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή προς όφελος των πολιτών της».

«Στην Ελλάδα εφαρμόσθηκαν λάθος πολιτικές και ενώ παραδέχονται το λάθος να επιμένουν λέγοντας ότι δεν το εφαρμόζεται με ευχαρίστηση», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.  Και υπογράμμισε: Ενδιαφέρον αλλά πρέπει να σοβαρευτούμε. Γιατί έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που η ζωή τους επιδεινώθηκε. Εχουμε να κάνουμε και με τη πορεία της Ευρώπης και όχι με τις εμμονές κάποιου στελέχους που θέλει ν αποτύχει και το τρίτο πρόγραμμα, όπως και τα άλλα δύο με δίκη του ευθύνη». είπε ο πρωθυπουργόςε, διατυπώνοντας αιχμές κατά ΔΝΤ, Λαγκάρντ και Τόμσεν.

Εμείς ζητούμε να τηρηθεί η συμφωνία του καλοκαιριού, που λέει ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, μετά την ολοκλήρωση τη αξιολόγησης. Και ιδίως όταν έχουν βελτιωθεί οι οικονομικοί στόχοι.

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι προσδοκά πολλά από την επιτυχία της αριστερής κυβέρνησης στη Πορτογαλία να υπερβεί τις συνέπειες της πολυετούς λιτότητας και σημείωσε ότι η Πορτογαλία δήλωσε πρόθυμη να δεχθεί 5.000 πρόσφυγες, όταν άλλες χώρες πολύ μεγαλύτερες δεν θέλουν κανέναν.

«Στην Ελλάδα συνέβη η μεγαλύτερη καταστροφή τα χρόνια αυτά της λιτότητας, με έκρηξη της ανεργίας στο 27%, και της ύφεσης. Γι΄αυτό χρειαζόμαστε μεγαλύτερη πίστωση χρόνου για να ισορροπήσουμε οικονομικά και να διεκδικήσουμε την πίστωση των επενδυτών», είπε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση

«Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι τον αγώνα η Ελλάδα δεν τον δίνει μόνη αλλά με συμμάχους κι αλλες ευρωπαικές κυβερνήσεις.Πρέπει να προωθήσουμε τις εναλλακτικές πολιτικές». σημείωσε.

Κόστα: Να γυρίσουμε σελίδα στην Ευρώπη, τέλος στη λιτότητα

Ο κ. Κόστα από την πλευρά του δήλωσε ότι στη προσφυγική κρίση προέχει η αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαικών χωρών και πέρα από τον αριθμό των προσφύγων που θα δεχθούμε σε διμερή βάση θα δεχθούμε την μετεγκατάσταση προσφύγων που θέλουν ευκαιρία να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στη Πορτογαλία.

Για την οικονομική κρίση της Ευρωζώνης είπε ότι υπάρχει δομικό πρόβλημα που αφορά τι ασυμμετρίες μεταξύ των οικονομιών οι οποίες πρέπει να μειωθούν. Πρέπει να δώσουμε ώθηση στη σύγκλιση των οικονομιών.

«Εχουμε κοινή διαδρομή στην Ευρώπη», είπε ο κ. Κόστα και  συμπλήρωσε:

«Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Οι πολιτικές λιτότητες δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα όπου εφαρμόσθηκαν. Χρειάζεται έμφαση στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων μας. Πρέπει επομένως οι δύο χώρες μας να συνεργασθούν. Οχι σε λογική σύγκρουσης με την ΕΕ αλλά με εποικοδομητικό τρόπο με βάση ένα κοινό όραμα σε σχέση με το μέλλον της Ευρωζώνης. Πρέπει να έχουμε μια Ευρώπη που μοιραζόμαστε όλοι.

Μέχρι τώρα έχουν ωφεληθεί ο λαικισμός και η ακροδεξιά, όσοι δηλαδή είναι ενάντια στις αρχές της Ευρώπης. Υπεράσπιση της Ευρώπης σημαίνει ενίσχυση της Δημοκρατίας, τη αλληλεγγύης και της ανάπτυξης., κατέληξε ο κ. Κόστα.

«Στη Πορτογαλία ολοκληρώθηκε επιτυχώς το πρόγραμμα αλλά η χώρα φτωχοποιήθηκε περισσότερο. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα αυτά με μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο κ. Κόστα.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here