Tσίπρας: Δεν υπάρχουν άλλες δεσμεύσεις και νέα μέτρα μετά το 2018-Η αξιολόγηση κλείνει, η επιτροπεία και τα μνημόνια τελειώνουν

ΦΩΤΟ: Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού-ANDREA BONETTI

Τα μνημόνια και η επιτροπεία τελειώνουν. Μετά το 2018 δεν πρόκειται να δεχθούμε άλλες δεσμεύσεις και μέτρα. Η κυριαρχία της χώρας θα αποκατασταθεί», ήταν το μήνυμα που έστειλε από τη Κρήτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Οπως εξεκαθάρισε, η Ελλάδα μπορεί να είναι σε πρόγραμμα αλλά είναι και ανεξάρτητη χώρα. Εφ΄όσον τηρεί τις δεσμεύσεις της και τους κανόνες, δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν για το πως θα διαχειρισθεί τα ποσά που πλεονάζουν».

Δήλωσε αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα και υπογράμμισε ότι η  Ελλάδα δεν δεχθεί νέα μέτρα μετά το 2018 ενώ πρέπει να πάψει να αποτελεί εξαίρεση από το ευρωπαικό εργασιακό κεκτημένο, με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν γίνεται πλέον η ευρωπαική ακροδεξιά και ο λαϊκισμός να υπαγορεύουν την πολιτική τους στην Ελλάδα και επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη, που διαφωνεί με την καταβολή της 13ης σύνταξης.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το εφάπαξ βοήθημα θα καταβληθεί στις 22 Δεκεμβρίου

Στις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους το εφάπαξ βοήθημα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ σημείωσε ότι «δεν έχει κανείς το δικαίωμα να προσπαθεί να μας υποδείξει πώς θα διαχειριστούμε τα ποσά που πλεονάζουν».

«Xθες ήταν μια δύσκολη νύχτα για όλη την Ευρώπη. Η Άγκυρα, το Βερολίνο, η Μόσχα αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη συγκλονίστηκαν από τον τρόμο αποτρόπαιων πράξεων. Πράξεων που αποδεικνύουν ότι δυστυχώς ζούμε σε μια σκοτεινή εποχή. Μπορεί να μην το υπολογίζουμε καμιά φορά, αλλά είναι ανεκτίμητο το αγαθό της ασφάλειας», είπε ξεκινώντας την ομιλία του.

«Το μέλλον αυτού του κόσμου, μπορούν να το διασφαλίσουν μόνο η δημοκρατία, η ανεκτικότητα, η προσήλωση στην ειρήνη και την κοινωνική συνοχή. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να εδραιώσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη στις σύγχρονες κοινωνίες», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουγργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα για μετά το 2018:»Τέλος και ορίζοντας αυτής της συμφωνίας είναι, το αργότερο, τα μέσα του 2018. Από εκεί και πέρα, και θέλω σε κάθε περίπτωση να είμαι ξεκάθαρος, δεν υπάρχουν άλλες δεσμεύσεις και μέτρα. Ένα μήνυμα που πρέπει να περάσει μέσα και έξω από τη χώρα. Η κυριαρχία της χώρας μας θα αποκατασταθεί» Και συνέχισε:

Η επιτροπεία και τα μνημόνια τελειώνουν.

Η ανεργία αργά αλλά σταθερά μειώνεται ανέφερε ο πρωθυπουργός και για την οικονομία υπογράμμισε πως με πλεόνασμα 1.1% αντί για τον «κόφτη» ενεργοποιείται ο «δότης» κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να χορηγήσουμε την 13η σύνταξη.

Εχω ένα καλό και ένα κακό νέο είπε ο πρωθυπουργός . Το καλό νέο είναι ότι η 13η σύνταξη θα χορηγηθεί κανονικά στις 22 Δεκεμβρίου , το κακό νέο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης διαφωνεί.

Δεν γίνεται πλέον η ευρωπαϊκή ακροδεξιά και ο λαϊκισμός, να υπαγορεύουν την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα.

«Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει θετικά, έγκαιρα και χωρίς νέα μέτρα, μετά τη λήξη του προγράμματος, και χωρίς τις υπερβολικές απαιτήσεις κάποιων εκ των εταίρων, είπε.

Η Ελλάδα μπορεί να είναι σε πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα είναι μια ανεξάρτητη χώρα. Και εφόσον τηρεί τις δεσμεύσεις της και τους κανόνες δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν, τόνισε.

Μίλησε για το τεράστιο πελατειακό κράτος κι επιτέθηκε στη διαπλοκή που λυσσαλέα όπως είπε πολέμησε την κυβέρνηση, και τώρα όλοι αντιλαμβάνονται γιατί., λέγοντας ότι η χώρα αλλάζει σελίδα.

«Σε κάποιους που βρίσκονταν σε τεντωμένο σχοινί διότι είχαν συνηθίσει να δανείζονται με «αέρα», όπως οι ίδιοι ομολόγησαν, αρνήθηκε η κυβέρνηση αυτή να τους κάνει τη χάρη και να συνεχίζει να τους χαρίζει δάνεια. Σήμερα βλέπουμε ότι οι επιχειρήσεις τους ήταν μια «φούσκα» και δυστυχώς τώρα σκάει. Και οδηγεί εκατοντάδες εργαζομένους σε μια τεράστια περιπέτεια. Βρισκόμαστε δίπλα σε αυτούς τους εργαζομένους».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here