Τσίπρας στην Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ: Συγκρουόμαστε με το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο-Επικίνδυνες οι εξαγγελίες Μητσοτάκη

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Κ. ΜΠΑΛΤΑΣ)

«Έχουμε τα κότσια να σπάσουμε αυγά, πηγαίνουμε κόντρα στο ρεύμα και συγκρουόμαστε με το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο. Αυτό που για χρόνια ξεζούμιζε την παραγωγή του τόπου και στην περίοδο της κρίσης λεηλάτησε την κοινωνία», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του την 2η ημέρα των εργασιών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε βολές κατά του προέδρου της ΝΔ χαρακτηρίζοντας τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, από το βήμα της ΔΕΘ, επικίνδυνες για την οικονομία και την κοινωνία, και σημείωσε: «Θέλει να επιστρέψει τη χώρα στη χειρότερη μνημονιακή πενταετία 2010-2015».

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε εξελίξεις για το χρέος σύντομα, κλείσιμο της διαπραγμάτευσης για τα 2,8 δισ. ευρώ έως το τέλος του μήνα και υλοποίηση των εξαγγελιών (π.χ. πάγωμα οφειλών στον ΟΑΕΕ) που έκανε προσφάτως από τη Θεσσαλονίκη.

Τόνισε ότι η οικονομία δείχνει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, ενώ παράλληλα η κοινωνία είναι όρθια. Απαντώντας στις καταγγελίες περί παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, επισήμανε ότι είναι ανεξάρτητη να κάνει τη δουλειά της, χωρίς τις παρεμβάσεις του παρελθόντος.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης μεταξύ άλλων:

-Βρισκόμαστε σε περίοδο τομής, όπως τις μέρες του δημοψηφίσματος. Όλες οι γερασμένες δυνάμεις έχουν συμμαχήσει απεναντί μας. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα είναι παρένθεση, παρά τις δυσκολίες, τόνισε

-Αποδεικνύουμε ότι δεν έχουμε έρθει εδώ να καταλάβουμε κυβερνητικές καρέκλες με στόχο να διαχειριστούμε κάπως καλύτερα την κρίση, αλλά να κάνουμε τομές. Θεσμικές τομές. Να τελειώσουμε με το παλιό, όπως δεσμευτήκαμε. Ο κόσμος βλέπει ότι όταν λέγαμε πως ο νόμος θα εφαρμοστεί για όλους, το εννοούσαμε. Στη χώρα τελείωσαν η διαπλοκή και η προστασία από το νόμο των μεγαλόσχημων. Από εδώ και στο εξής ο νόμος ισχύει για όλους. Νιώθουν άβολα που η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη κάνει πλέον τη δουλειά της, χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη πάνω από κάθε δικαστικό λειτουργό.

-Λένε ψέμματα για την οικονομία, για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, για το χρέος και την επιστροφή στις αγορές, ψεύδη για τις άδειες. Να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

-Χθες συνάντησα τον Στουρνάρα, με τις δηλώσεις του απάντησε στις συκοφαντίες της ΝΔ. Αναγνώρισε ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και ότι η έρευνα δεν συνδέεται με τις εξελίξεις στον τραπεζικό σύστημα.

-Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ανεργία στα 23,1%, όταν αναλάβαμε ήταν στο 26%, είναι σημάδι ότι κάτι κινείται, το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία κινήθηκε θετικά και το δεύτερο εξάμηνο, όλα δείχνουν ότι έχουμε περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης

-Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς προχωράνε, κι αυτό δείχνει ότι θα τελειώσουμε με τη δόση ως το τέλος του μήνα αλλά και ότι επί της ουσίας, θα προχωρήσουν όσα δεσμευτήκαμε στη Θεσσαλονίκη. Και πρώτα το πάγωμα των οφειλών στον ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που θα ανακουφίσει χιλιάδες μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες.

-Οι συζητήσεις για το χρέος θα εξελιχθούν σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα Eurogroup. Σύντομα εξελίξεις που θα σημάνουν αρχή του τέλους της επιτροπείας.

-Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές συχνότητες αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες τομές από την μεταπολίτευση, κόντρα σε όλους και σε όλα, με γνώμονα την ισότητα απέναντι στον νόμο. Καμιά κυβέρνηση δεν το τόλμησε.

-Τα 246 εκατομμύρια, αποτέλεσαν την ταφόπλακα των επιχειρημάτων της διαπλοκής. Και το τελευταίο ευρώ που θα βγει από τις τσέπες ισχυρών συμπολιτών μας θα πάει στους πολίτες αυτούς που έχουν ανάγκη.

Χθες αργά το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που γίνεται στο ξενοδοχείο Κάραβελ.

Οι εργασίες του Σαββάτου ξεκίνησαν με την ομιλία του γραμματέα της ΚΕ Παναγιώτη Ρήγα και συνεχίστηκαν με τις παρεμβάσεις και τοποθετήσεις μελών.

Μεγάλο μέρος της χθεσινής πρώτης ημέρας συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής παρακολούθησε ο πρόεδρος του κόμματος που είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και στελέχη.

Το ενδιαφέρον των μελών της Κεντρικής Επιτροπής επικεντρώθηκε σε θέματα που απασχολούν τον προσυνεδριακό διάλογο: η σχέση του κόμματος με την κοινωνία, οι σχέσεις κόμματος και κυβέρνησης, οι παρεμβάσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι θεσμικές τομές και μεταρρυθμίσεις, η δίκαιη ανάπτυξη, η ευρωπαϊκή ατζέντα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here