Τσίπρας: Θέλουμε βιώσιμη λύση-Θα κερδίσουμε το ιστορικό στοίχημα

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: Eurokinissi

Εργαζόμαστε σκληρά για λύση-συμφωνία, βιώσιμη,μακροπρόθεσμη, αμοιβαία επωφελή με τους θεσμούς, παρά τις «τρικλοποδιές» που βάζουν η εγχώρια διαπλοκή και οι σύμμαχοι της στο εξωτερικό, για να αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις και να πληγεί η αριστερή κυβέρνηση της χώρας, τόνισε ο πρωθυπουργό μιλώντας στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ιστορικό στοίχημα για την Αριστερά θα το κερδίσουμε», συνέχισε και ξεκαθάρισε ότι ήδη υπάρχει συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε ακραίες απαιτήσεις που αφορούν τον ΦΠΑ, τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, ούτε να αποδεχθεί όρους ταπεινωτικούς και εξευτελιστικούς για την κυβέρνηση και το λαό.

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα προς την εγχώρια διαπλοκή και τους συμμάχους της στο εξωτερικό, που κάνουν τα πάντα για να μην υπάρξει συμφωνία ώστε να ακυρωθεί το πείραμα της αριστερής ελληνικής κυβέρνησης, πως όσο και να απειλήσουν το «δίκιο έτσι κι αλλιώς θα εφαρμοσθεί».

Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά με τόσο ευθύ και κατηγορηματικό τρόπο, ο πρωθυπουργός, με αφορμή την επαναλειτουργία της ΕΡΤ η οποία έχει καθυστερήσει όπως είπε, επέρριψε ευθύνες σε όσες και όσους κωλυσιεργούν, δείχνοντας έτσι εμμέσως προς την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνστατοπούλου και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αντιδρούν σε επιλογές προσώπων της διοίκηση της.

 

Εισιτήριο χωρίς επιστροφή

Περιγράφοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση είπε χαρακτηριστικά:

«Με μοχλό την χρηματοδοτική ασφυξία, κάποιοι επιχειρούν να ανατρέψουν την απόφαση της 20 Φεβρουαρίου, που άφηνε πίσω μνημόνιο και 5η αξιολόγηση. Εμείς τη σεβόμαστε, το ίδιο περιμένουμε και από θεσμούς. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις, για ΦΠΑ, εργασιακά, ασφαλιστικό. Κάποιοι, όπως το ΔΝΤ επιμένουν σε ακρότητες για να μην παραδεχθούν την αποτυχία τους», συμπλήρωσε.

Και επεσήμανε με νόημα: Ο ελληνικός λαός στις εκλογές έβγαλε εισιτήριο χωρίς επιστροφή. Εμείς δεν πρόκειται να τον γυρίσουμε πίσω»

Το χρέος της Ευρώπης

«Κάναμε υποχωρήσεις για να υπάρξει συμφωνία. Εμείς έχουμε κάνει το χρέος μας. Ηρθε η ώρα της Ευρώπης να κάνει το ίδιο», είπε και τόνισε ότι «οι δηλώσεις και η στάση ορισμένων αξιωματούχων στις πιο κρίσιμες στιγμές δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες για λύση, υψώνουν νέες διαχωριστικές γραμμές.

>>Δεν διακυβεύεται ένα παιγνίδια ισχύος και επιβεβαίωσης αλλά το ίδιο το σχέδιο της Ευρώπης. Δεν θα αφήσουμε στο απυρόβλητο, όσους παίζουν με τη φωτιά, εξωθούν τα πράγματα στη ρήξη, διακινούν σενάρια ταπείνωσης και εξόδου»., επεσήμανε, κάνοντας αναφορά σε αξιωματούχους  του εξωτερικού που με δηλώσεις τους περί εξόδου όχι μόνο δεν βοηθούν την Ευρώπη και την εξεύρεση λύσης αλλά υψώνουν νέες διαχωριστικές γραμμές.

Πεπεισμένος για συμφωνία ο πρωθυπουργός

Είναι χαρακτηριστικό το κλείσιμο της ομιλίας του πρωθυπουργού, με το οποίο απευθυνόμενος κυρίως στο εσωτερικό του κόμματός του, ο πρωθυπουργός δήλωσε πεπεισμένος ότι θα υπάρξει συμφωνία και ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει το ιστορικό στοίχημα και θα εφαρμόσει το πρόγραμμα στα υπόλοιπα 3 χρόνια και 8 μήνες που έχει μπροστά του, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες της εγχώριας διαπλοκής και των συμμάχων της.

«Το μεγάλο στοίχημα της αριστερής κυβέρνησης» τόνισε, «περνά μέσα από την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της χώρας. Ο αγώνας γίνεται και τα της εγχώριας ολιγαρχίας. Ο αντίπαλος δεν είναι μόνο στο Βερολίνο ή τις Βρυξέλλες. Βρίσκεται και εντός των τειχών. Υπάρχει και το λόμπι των υποστηρικτών που εκπροσωπεί συγκεκριμένες οικονομικές δυνάμεις και συμφέροντα τα οποία ευνοήθηκαν τη τελευταία 25ετία.. Είναι ένας ομόκεντρος αγώνας. Εκεί θα κριθεί η επιτυχία και αποτυχία της πρώτης ιστορικά αριστερής κυβέρνησης», υπογράμμισε.

Το περίγραμμα της συμφωνίας

Σκιαγραφώντας το πλαίσιο της αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι ήδη έχει ήδη συμφωνηθεί η δραστική μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, κάτι που θα αποτελεί πλήγμα στη μνημονιακή πολιτική της λιτότητας, καθώς γλιτώνει την ελληνική κοινωνία από τη λήψη πρόσθετων εισπρακτικών μέτρων 10 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια.

«Εχουμε όρια που καθορίζονται από τη  λαική εντολή… Ηδη καταφέραμε να κερδίσουμε πολλά. Πρώτα να αλλάξουμε ριζικά το βασικό σενάριο της κυβέρνησης Σαμαρά με το μεσοπρόθεσμο,  όπου τα πρωτογενή πλεονάσματα για 2015 ήταν  3% και το 2016-17, 4,5%  του ΑΕΠ. Αποτελούσαν την αποτύπωση της λιτότητας. Σήμερα έχει γίνει απολύτως δεκτό, ότι οι αριθμοί αυτοί είναι άπιαστοι  και καταστροφικοί για τη κοινωνία», πρόσθεσε.

Υποστήριξε ότι σύντομα θα φανούν οι θετικές επιπτώσεις της μείωσης αυτής στη καθημερινότητα και στη ποιότητα του κράτους.

Και ξεκαθάρισε: «Δεν συζητάμε περαιτέρω απορρύθμιση αγοράς εργασίας. Θα επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που αποτελεί μεταστροφή 360 μοιρών στη μνημονιακή δάλυση των εργασιακών σχέσεων.

>>Επίσης δεν αποδεχόμαστε περικοπή συντάξεων.  Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού, όχι όμως με όρους εξαναγκασμού και περικοπών αλλά μετά από νέες αναλογιστικές μελέτες καθώς η βιωσιμότητα του εξαρτάται από την ενίσχυση απασχόλησης και την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

>> Αυτοί που μας κουνούν το δάκτυλο, είναι οι ίδιοι που το κατέστρεψαν με το PSI. Γι αυτό έγκλημα κάποιοι θα λογοδοτήσουν “, τόνισε.

Δριμεία επίθεση σε εγχώρια διαπλοκή-συστημικά ΜΜΕ

«Οι γνωστοί ολιγάρχες, βλέπουν τα συμφέροντα τους να απειλούνται και γι’ αυτό εξαπολύουν καθημερινά λυσσαλέες επιθέσεις κατά της κυβέρνησης. Τη μια βλέπουν επιδρομή φόρων και την άλλη τη χώρα στα βράχια ή  και τα δύο μαζί.

>>Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι δεν λογαριάζει τέτοιο εκφοβισμό ούτε τη φαιά προπαγάνδα. Ας το καταλάβουν οι κάθε λογής ολιγάρχες, ήρθε η ώρα να πληρώσουν φόρους, να πληρώσουν για άδειες συχνοτήτων, να πληρώσουν όπως ο κάθε πολίτης, ότι δεν πλήρωναν όλα αυτά τα χρόνια. Οσο και αν μας απειλήσουν δεν αλλάζουμε θέση. Το δίκιο θα το επιβάλουμε είτε έτσι, είτε αλλιώς. Εχουμε μπροστά μας 4 χρόνια παρά 4 μήνες», τόνισε με νόημα.

Προειδοποίηση-μήνυμα προς Ζωή Κωνσταντοπούλου και βουλευτές για την ΕΡΤ

Ο πρωθυπουργός, είπε ακόμη ότι είναι μύθος όσα λέγονται ότι η κυβέρνηση εγκατέλειψε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, παρέθεσε συνοπτικά το έργο των 100 ημερών και αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην επαναλειτουργίας της ΕΡΤ. Αφησε μάλιστα σαφείς αιχμές για κωλυσιεργία ορισμένων, φράση που ερμηνεύεται ως σαφές μήνυμα-προειδοποίηση προς τη Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά και βουλευτές του κόμματος που διαφοροποιούνται ως προς τις επιλογές των προσώπων διοίκησης  της ΕΡΤ.

«Η ΕΡΤ έπρεπε να λειτουργεί. Έχουμε καθυστερήσει, πρέπει να αναλάβουμε όλοι την ευθύνη για άμεση  επαναλειτουργία χωρίς άλλη κωλυσιεργία», είπε ο πρωθυπουργός. Απαντώντας μάλιστα σε κάποιες παρεμβάσεις που ακούσθηκαν από τους συνέδρους, επανέλαβε με ακόμη πιο έντονο τρόπο και κάτω από το χειροκρότημα των μελών της Κ.Ε:  «Να αναλάβουν όλοι και όλες τις ευθύνες τους. Η ΕΡΤ δεν λειτουργεί για βρουν κάποιοι τη δουλειά τους, αλλά για την πλουραλιστική και αντικειμενική ενημέρωση».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here