Τσίπρας κατά διαπλοκής- εξωθεσμικών κέντρων για σενάρια παρένθεσης, οικουμενικής- Κυβέρνηση 4ετίας

ΓΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Κ.  ΜΠΑΛΤΑΣ)

Με μια παλιά αραβική παροιμία, «τα σκυλιά ουρλιάζουν αλλά το καραβάνι προχωρά”, ξεκίνησε την ομιλία του στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξαπέλυσε δριμύτητα επίθεση στη διαπλοκή και τα εξωθεσμικά εκείνα κέντρα που απεργάζονται νέα σενάρια αριστερής παρένθεσης και οικουμενικών κυβερνήσεων’ για να αποδομήσουν την κυβέρνηση. 

«Ας ξεχάσουν τα σενάρια αυτά. Τις κυβερνήσεις τις ανεβάζει και τις κατεβάζει ο λαός. Και η κυβέρνηση μας έχει θητεία 4ετίας, έως το Φθινόπωρο του 2019”, είπε καταχειροκροτούμενος. 

«Παρά τι κραυγές, η κυβέρνηση τους διαψεύδει και πετυχαίνει τους στόχους, παρά τα σενάρια της αριστερής παρένθεσης, της οικουμενικής, όλα εκείνα που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ αποδυναμωμένο. Οσο πιο κοντά φτάνουμε στο στόχο, στη πηγή,  στη έναρξη της μεγάλης διαπραγμάτευσης του χρέους τόσο θα κλονίζονται τα κέντρα διαπλοκής και εξωθεσμικής εξουσίας και όσο κλονίζονται τόσο θα αντιδρούν”,  υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αν υπάρχει κρίση αστάθειας , υπάρχει σε άλλους όχι στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων. Σε μια αξιωματική αντιπολίτευση που δεν μπορεί ούτε εσωκομματικές εκλογές να κάνει και επιδίδεται σε ατέρμονη αντισύριζα προπαγάνδα. Και στο ΠΑΣΟΚ που επιμένει να παραμένει ουρά της ΝΔ τη στιγμή που ευρωπαική σοσιαλδημοκρατία αλλάζει και στη Πορτογαλία προχωρά σε συνεργασία με το Κ.Κ και την Αριστερά.

Το μιντιακό σύστημα ξεψυχά και βρυχάται

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο «αποσταθεροποιημένο μιντιακό σύστημα που ξεψυχά και βρυχάται. Ξεψυχά γιατί μπήκαν διαδικασίες αδειοδόησης και βρυχάται γιατί οι εισαγγελείς ελέγχουν τα δάνεια που πήραν. Ας το ξεκαθαρίσουμε. Δεν θα παρέμβουμε  στη δικαιοσύνη για να προστατέψουμε κανέναν. Θα ελέγχονται όλοι εξίσου”, είπε.

«Ας ξεχάσουν τα σενάρια παρένθεσης και οικουμενικών κυβερνήσεων. Δεν είναι πρώτη φορά που τα ανασύρουν. Ο μεγάλος τους νταλκάς ήταν ότι μέρα με τη μέρα πέφτει η κυβέρνηση. Διαψεύσθηκαν γιατί σε αυτό το τόπο τις κυβερνήσεις τις ανεβάζει και τις κατεβάζει ο λαός. Κάποτε ήταν το παλάτι”, επεσήμανε. Και συνέχισε:

«Θα αντέξουμε και θα πετύχουμε τους στόχους μας. Το τέλος της κυβερνητικής θητείας είναι το Φθινόπωρο του 2019. Εμείς θα αντέξουμε. μακάρι να αντέξουν και όσοι μας πολεμούν, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ακόμη τι είπε οαλ. Τσίπρας:

Για προυπολογισμό

Το θετικό στον προϋπολογισμό είναι ότι έχουμε μηδενική ύφεση το 2015 και γλιτώνουμε επιπλέον μέτρα 500 εκ. ευρώ. Και δίνει σημαντικό βάρος στην αύξηση κοινωνικών δαπανών, στην υγεία, παιδεία, απασχόληση αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης κατά 800 εκ ευρώ. Αυτή είναι η βασική μας διαφορά από τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού.

Για ασφαλιστικό

«Η μιντιακή προπαγάνδα και καταστροφολογία έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Είναι σαφής προσπάθεια υπονόμευσης της διαπραγμάτευσης της χώρας με τους πιο σκληρούς κύκλους της Ευρώπης. Και αυτό από δυνάμεις που έβαλαν την υπογραφή τους σε 11 μειώσεις. Και πρόκειται για εκείνα τα ΜΜΕ που τα εμφάνιζαν όλα αυτά ως μονόδρομο για να σωθεί η χώρα. Και τι ειρωνεία. Μας τα λένε αυτά που τους 7 μήνες που διαπραγματευόμασταν σκληρά, μας καλούσαν να κάνουμε πίσω να καταργήσουμε το ΕΚΑΣ.

Και έχει το θράσος να μιλάει σήμερα η ίδια συνδικαλιστική ηγεσία για το ασφαλιστικό, που το Ιούλιο διοργάνωνε συλλαλητήριο υπέρ του Ναι σε όλα.

Δεν θέλουμε τίποτα περισσότερο από το να μας πούν αν στηρίζουν την κυβερνητική προσπάθεια να μην μειωθούν οι συντάξεις. και στη προσπάθεια τους να βλάψουν τη κυβέρνηση, βάζουν τα κοντόφθλαμα συμφέροντα τους πάνω από τα συμφέροντα των συνταξιούχων. Και μας λένε ότι αυτό δεν είναι εθνικό θέμα. Δηλαδή το αν σε λίγα χρόνια θα έχουμε τη δυνατότητα να δίνουμε συντάξεις, δεν είναι εθνικό θέμα;

Εμείς θα προσχωρήσουμε με σταθερότητα στο δικό μας προγραμματισμό. θα εξασφαλίσουμε τις συντάξεις χωρίς νέες μειώσεις. Θα βρούμε το τρόπο για ουσιαστικό  κοινωνικό διάλογο στην ΟΚΕ και μετά με τα κόμματα στη Βουλή. θα τον ανοίξουμε σε όλη την Ευρώπη για να δούμε τι έκαναν εκεί για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με ποιές βέλτιστες πρακτικές. Δεν μπορεί η Ελλάδα με τη λογικήμ ότι είναι σε πρόγραμμα να μετατρέπεται σε τριτοκοσμική χώρα. η Ελλάδα είναι ευρωπαική χώρα και πρέπει να εφαρμοσθεί το ευρωπαικό κεκτημένο.

Ο σχεδιασμός μας είναι πιάσουμε το στόχο μας, της εξοικονόμησης 1% του ΑΕΠ όχι με οριζόντιες περικοπές αλλά με εξορθολογισμό του συστήματος. Το μεγαλύτερο μέρος του 0,6% έχει ήδη επιτευχθεί. Το υπόλοιπο υπάρχει τρόπος να βρεθεί χωρίς να πειράξουμε τις κύριες συντάξεις και σώζοντας το μεγαλύτερο μέρος των επικουρικών.

Πρέπει τα κόμματα να πάρουν θέση,. Τι προτείνουν αυτοί που κυβερνούσαν επί 40 χρόνια; Απολύτως τίποτα.”.

Για ΕΣΡ, ανεξάρτητες αρχές

«Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως η ΝΔ δεν συναινούν στη ανασυγκρότηση των ανεξάρτητων αρχών και δη του ΣΡ. Υπάρχει μια φήμη ότι δεν συναινούν για να μην προχωρήσουν οι αδειοδοτήσεις. Προειδοποιούμε ότι εάν δεν προχωρήσει η ανασύνθεση του ΕΣΡ,  δεν θα καθήσουμε με σταυρωμένα τα χέρια.¨.

Είπε ακόμη:

  • Το 10ήμερο της εξέτασης Φαλτσιανί από ελληνες εισαγγελείς για τη λίστα Λαγκάρντ, αυξήθηκε η οικειοθελής προσέλευση και πληρωμή φόρων κατά 80 εκ. ευρώ.
  • Τον Οκτώβριο του 2015 τα φορολογικά έσοδα του δημοσίου αυξήθηκαν κατά 700 εκ. ευρώ.
  • Για υποστήριξη κοινωνικής οικονομίας δημιουργούνται κέντρα παροχής λογιστικών υπηρεσιών και αλλάζει ο νόμος και τα χρηματοδοτικά εργαλεία.
  • Εξήγγειλε μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης

«Οι πιέσεις που ασκούνται στη κυβέρνηση δεν θα αδυνατίσουν το επόμενο διάστημα. Το σύστημα εξουσίας δεν αισθάνεται καθόλου άνετα με τη κυβέρνηση. Θα βρεθούμε σε διασταυρούμενα πυρά. Πρέπει να κινητοποιηθούμε άμεσα, να σπάσουμε εξωθεσμικούς θύλακες εξουσίας. Μα΄ζι με το λαό και για λαό μπορούμε να βγάλουμε το κάρο από τη λάπση. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε> κατέληξε ο πρωθυπουργός.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here