Τσίπρας: Πολλοί έχουν χάσει τον ύπνο τους με τις λίστες φοροδιαφυγής- Μας έδιναν βοήθεια από το 2012 αλλά δεν θέλαμε!

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΑΝΤ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)

«Πολλοί έχουν χάσει τον ύπνο τους με την προσπάθεια της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής» είπε ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, Βάλτερ Μπόργιανς. Αναμένεται μάλιστα να υπογραφεί συμφωνία των δύο πλευρών με αντικείμενο την πάταξη της φοροδιαφυγής. 

Yποδεχόμενος τον κ. Μπόργιανς, o πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του στην προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. φοροδιαφυγής και χαρακτήρισε σημαντικές τις πληροφορίες που έδωσε στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας τόνισ μάλιστα ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει πληροφορίες και λίστες, αλλά είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει πληροφορίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τις αξιοποιεί. Μετά τη λίστα Λαγκάρντ έχουμε τη λίστα Μπόργιανς. Είστε διάσημος στην Ελλάδα» ανέφερε.

Από το 2012 μας έδιναν στοιχεία αλλά δεν τα παίρναμε

Όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει ο ίδιος ο κ. Walter-Borjans, ήδη από το 2012 είχε εκδηλώσει την προθυμία του να υποστηρίξει με στοιχεία και τεχνογνωσία την Ελλάδα αλλά οι τότε κυβερνήσεις δεν ανταποκρίθηκαν ούτε έδειξαν κάποιο ενδιαφέρον.

Η ισχυρή πολιτική βούληση της σημερινής κυβέρνησης για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μετουσιώνεται σε πράξη με την έναρξη της συνεργασίας, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η διαβίβαση στοιχείων (γνωστή ως «λίστα Μπόργιανς») για 10.401 τραπεζικούς  λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες με καταθέσεις που ανέρχονται στα 3,9 δισ. Ευρώ.

Σε συνέχεια της παραλαβής των στοιχείων αυτών οι φορολογικές αρχές έκαναν έφοδο στο υποκατάστημα της ελβετικής τράπεζας UBS στην Αθήνα και συνέλεξαν επιπλέον στοιχεία, πολύτιμα για τη διασταύρωση των πληροφοριών. Ήδη οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές έχουν καλέσει μια σειρά από ελεγχόμενους να δώσουν εξηγήσεις, ενώ οι σχετικές έρευνες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

Ο κ. Μπόργιαρνς αναφέρθηκε στην εμπειρία που απέκτησε η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία όταν κατά την κρίση που τους είχε πλήξει το 2008 και το 2009, και όταν αξιοποιήθηκαν τέτοιες λίστες αποδίδοντας έσοδα στο δημόσιο.

«Καλό θα ήταν να αξιοποιούνται τέτοιες λίστες και όχι μόνο να γίνονται περικοπές δαπανών», σχολίασε ο κ. Μπόργιαρνς όταν άκουσε τον πρωθυπουργό να λέει πως η ελληνική κυβέρνηση συζητά με τους εταίρους για τα έσοδα που θα μπορούσαν να προέλθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here