Tσίπρας: Ισχυρό μήνυμα ΕΕ σε Τουρκία και παρέμβαση σε Ερντογάν για Ελληνες στρατιωτικούς-Προασπίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα-Δεν φοβάμαι θερμό επεισόδιο-Είμαστε ισχυροί, δεν είναι ανόητοι

Οι ηγέτες της ΕΕ έστειλαν ένα ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αγκυρα, να μην παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, για πρώτη φορά με τέτοια ένταση, τόνισε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. 

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα θα προασπίζει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα ενώ για τους δύο στρατιωτικούς είπε ότι παράλληλα με τις διμερείς επαφές η Ελλάδα στηρίζεται και στους συμμάχους της. Μετέφερε μάλιστα τις διαβεβαιώσεις των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αντίστοιχα ότι το ζήτημα θα τεθεί στη σύνοδο της Βάρνας με την Τουρκία.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ποιοτική αλλαγή στην συμπεριφορά της Τουρκίας «που πρέπει να μας ανησυχήσει», ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα πάντα θα επιχειρεί να αξιοποιεί τους διαύλους επικοινωνίας, θα συνεχίσει να στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκάις, θα συνεχίσει την προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή συνεργασία σε προκλήσεις όπως το μεταναστευτικό.

 «Από δω και στο εξής θα πρέπει να είναι σαφές προς όλους ότι η Ελλάδα θα προασπίζει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποιασδήποτε απειλής» είπε και πρόσθεσε ότι σε ό,τι αφορά την προάσπιση των συνόρων που είναι και ευρωπαϊκά «ζήτησα ξεκάθαρες εγγυήσεις προκειμένου να προχωρήσει οποιοσδήποτε Ευρωτουρκικός διάλογος».

Αναφερόμενος στην κοινή θέση των Ευρωπαίων ηγετών κατά την ολοκλήρωση της χθεσινής πρώτης ημέρας της Συνόδου έκανε λόγο για «ξεκάθαρο μήνυμα, το πιο ισχυρό από την ιστορία της Ένωσης σε ό,τι αφορά το Αιγαίο».

Σχετικά με το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων Στρατιωτικών ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως είχε την ευκαιρία να θέσει το θέμα, ζητώντας παράλληλα εγγυήσεις ότι αυτό θα εγερθεί και στην προσεχή σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας. «Από τις συνομιλίες εξασφάλισα ότι τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν, όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα θέσουν το θέμα στον πρόεδρο Ερντογάν».

«Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε το θέμα να λυθεί σε διμερές επίπεδο μέχρι τη σύνοδο του Μαρτίου, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό. Από εδώ και πέρα δεν θα εγκαταλείψουμε τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, όμως θα στηριχθούμε και από τους εταίρους, από τους συμμάχους μας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσίπρα απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν φοβάται θερμό επεισόδιο και κάλεσε τους Ελληνες να μην έχουν φόβο, γιατί όπως είπε είμαστε ισχυρή χώρα ε αποτρεπτική δύναμη και οι Τούρκοι δεν είναι ανόητοι.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμρ Πούτιν.

«Τον ενημέρωσα για τις θέσεις μας με την Τουρκιά. Συζητήσαμε για μεγάλα κρίσιμα ζητήματα όπως οι Αμερικανορωσικές σχέσεις και οι Ευρωρωσικες σχέσεις». Για την υπόθεση Σκριπάλ, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πρέπει να διαλευκανθεί η υπόθεση.

«Η επίθεση με χημικά όπλα είναι επίθεση στην κοινή Ευρωπαϊκή μας ασφάλεια. Πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί, ωστόσο πρέπει να αφήσουμε ανοικτό τον δίαυλο διαλόγου με την Ρωσία, πριν τα τελικά συμπεράσματα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here