Τσίπρας: Ειρήνη στα Βαλκάνια, μόνο με σεβασμό των συνθηκών, όπως η Λωζάνη, συνεργασία και αλληλεγγύη

ΦΩΤΟ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

Μόνο μέσα από τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις, όπως της Λωζάνης, μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά στην περιοχή των Βαλκανίων, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Βελιγράδι, μετά την ολοκλήρωση της 2ης τετραμερούς συνόδου Ελλάδας – Βουλγαρίας – Σερβίας – Ρουμανίας.

Ο πρωθυπουργός, βρήκε την ευκαιρία να αναφερθεί εκ νέου στη συνθήκη της Λωζάνης και να τονίσει την σημασία της ως θεμέλιου λίθου της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, απαντώντας έτσι μέσα από ένα διεθνές φόρουμ, στις απαράδεκτες θέσεις του Ερντογάν, για μερική αναθεώρηση ή επικαιροποίηση της. Θέσεις που δεν απηχούν την κεμαλική Τουρκία αλλά αποτελούν μάλλον μια προσωπική επικίνδυνη στρατηγική του σουλτάνου και εστιάζουν σχεδόν αποκλειστικά στη μειονότητα, την οποία θέλει να εντάξει στα σχέδια του.

Μετά τις αντιδράσεις και στο εσωτερικό της χώρας, ο Ενντογάν, ήδη αναδιπλώθηκε στη Θράκη και μίλησε αποκλειστικά για τα θέματα των συνθηκών της μειονότητας, σε σχέση με τη Λωζάνη, αποκαλύπτοντας έτσι ότι επιδιώκει να εμφανισθεί ως ένα είδος παντουρκικός πανισλαμικός προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων, διευρύνοντας έτσι την επιρροή του στα Βαλκάνια και το κόσμο.

Αναφερόμενος στην ίδια την τετραμερή, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «έχουμε έναν νέο θεσμο που είναι σημαντικος για την κοινή πορεία των χωρών μας και την κοινή προοπτική των Βαλκανίων».

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερος ο συμβολισμός της τετραμερούς με τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συν τη Σερβία, που παίζει καθοριστικό ρόλο στην περιοχή.

«Η συνεργασία των τεσσάρων χωρών και η βουλγαρική προεδρία μάς δίνουν μια ευκαιρία να αναδείξουμε τις κοινές πεποιθήσεις και ιδέες και να αναδείξουμε την «ατζέντα της Θεσσαλονίκης» του 2003 για το μέλλον των Βαλκανίων», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης.

Τόνισε τέλος την ανάγκη το επόμενο διάστημα «να βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο στο ίδιο τραπέζι και οι τέσσερις μεταξύ μας και ο καθένας με τον γείτονά του». «Αυτό», πρόσθεσε, «είτε είναι εύκολο είτε δύσκολο. Είμαστε γείτονες και οφείλουμε να πάρουμε εμείς στα χέρια μας τις τύχες των χωρών μας».

Πληροφορίες ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here