Τσίπρας: Η προοδευτική παράταξη του τόπου είναι εδώ-Ενώνουμε δυνάμεις και πάμε μπροστά-Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Η προοδευτική παράταξη του τόπου είναι εδώ, είναι παρούσα», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του στην Πανελλαδική Συνάντηση Για μια Μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία σε Ελλάδα και Ευρώπη, στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο του Γαλατσίου.

«Η παρουσία σας είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να ξεμπερδεύουν με τη μεγάλη αλλαγή που έχει ξεκινήσει εδώ και 4 χρόνια», τόνισε. Τώρα ξεκινάμε τη μεγάλη προσπάθεια, τώρα που βγάλαμε τη χώρα από το δύσβατο μονοπάτι των Μνημονίων, σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η προοδευτική παράταξη ήδη έχει ξεκινήσει το μεγάλο αγώνα για την αναγέννηση της πατρίδας μας, τη δίκαιη ανάπτυξη και την Ελλάδα των πολλών, απέναντι στον αγώνα των δυνάμεων της συντήρησης, όπως είπε, να γυρίσουν τη χώρα προς τα πίσω, στα χρόνια της σκληρής λιτότητας, των μνημονίων και της κοινωνικής καταστροφής. «Εμείς, εσείς σήμερα τους δίνουμε δυναμική απάντηση. Η παρουσία σας είναι η πιο αληθινή δημοσκόπηση που δίνει τον παλμό να δώσουμε ενωμένοι και να κερδίσουμε τη μάχη».

«Είμαστε εδώ. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προχωράμε μπροστά με μεγαλύτερη ορμή, δύναμη και αποφασιστικότητα», υπογράμμισε. Δυνάμεις, όπως παρατήρησε, από διαφορετικές γενιές, πολιτικές καταγωγές και διαδρομές: δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες από τη τιμημένη γενιά της αντίστασης και του αγώνα για μια ελεύθερη πατρίδα, τη μεγάλη παράδοση του ΕΑΜ, τη γενιά του 114 και του Πολυτεχνείου, τον δημοκρατικό κόσμο της μεταπολίτευσης. Μέχρι τις νέες και τους νέους των αγώνων στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Το μεταπολεμικό κοινωνικό συμβόλαιο συνετρίβη κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης. Η Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με τις δομικές της αδυναμίες, με ευθύνη των συντηρητικών δυνάμεων», τόνισε.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η περίοδος των διαχωρισμών έχει παρέλθει και «το νέο πολιτικό τοπίο ορίζει νέα καθήκοντα και νέες δυνατότητες» για να συμπληρώσει πως δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια να προτάσσονται διαφορές.

Όπως είπε, τις πολιτικές προτεραιότητες αναδιατάσσουν δύο κομβικά και ιστορικής σημασίας γεγονότα: η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και η Συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα, συνέχισε, η άνοδος της ακροδεξιάς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο «καθιστά ακόμα πιο αναγκαία τη διαμόρφωση μιας συλλογικής προοδευτικής απάντησης».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι, καθώς το μεταπολεμικό κοινωνικό συμβόλαιο συνετρίβη κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης. Καταλόγισε παράλληλα ευθύνες στις συντηρητικές ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις που διαχειρίστηκαν την κρίση σημειώνοντας πως όλα αυτά «έφεραν απειλητικά στο προσκήνιο την ακροδεξιά και την ρητορική της ξενοφοβίας και του μίσους». «Κάποιοι έδωσαν πάτημα στην ακροδεξιά, δεν έπεσε από τον ουρανό και παριστάνει δήθεν την αντισυστημική δύναμη. Όμως όπου διαχειρίζεται εξουσία αποδεικνύεται η πιο συστημική από τους συστημικούς», παρατήρησε, για να σημειώσει ότι «εκτός από το να κυνηγάνε πρόσφυγες και να υψώνουν φράκτες, συρρικνώνουν ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα, καταργούν το οκτάωρο θεσπίζοντας το 12ωρο εργασίας, διαλύουν εργασιακά δικαιώματα απελευθερώνοντας τις απολύσεις και ενώ λαμβάνουν πόρους από την Ε.Ε. παριστάνουν τα ‘κοκόρια’ όταν έρχεται η ώρα να συζητήσουμε για τις υποχρεώσεις τους». «Πρόκειται περί πολιτικών απατεώνων», συμπλήρωσε.

Επίθεση σε Μητσοτάκη, ΝΔ, Βέμπερ

Εξαπολύοντας βολές κατά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ο λόγος της ακροδεξιάς ασκεί γοητεία σε πιο μετριοπαθείς δυνάμεις, όπως σε μεγάλο μέρος δυνάμεων του ΕΛΚ, με τον κ. Μητσοτάκη να είναι δυστυχώς στην πρώτη γραμμή μεταξύ αυτών». «Μιλώ για αυτούς που εδώ και καιρό προσπαθούν να διαγράψουν υποτίθεται τον Όρμπαν, αλλά οι βουλευτές του είναι ακόμα μέλη της ευρωομάδας τους. Αυτούς που με μπροστάρη τον κ. Βέμπερ και βαθιά ανθέλληνα, επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Ελλάδα γιατί απειλούμε, λένε την ευρωπαϊκή συνοχή. Αυτούς που το 2015 μας κουνούσαν το δάχτυλο και ζητούσαν να αποπεμφθεί η Ελλάδα από την Ε.Ε. για να τιμωρηθεί ο λαός της» διευκρίνισε.

Αντίθετα, συνέχισε, «εμείς αποδείξαμε στην πράξη τι σημαίνει ευρωπαϊσμός». «Η Αριστερά και ο ελληνικός λαός διέσωσαν την τιμή της Ευρώπης στο προσφυγικό, όταν η Δεξιά των Βέμπερ, Κούρτς και Όρμπαν υπερασπιζόταν τα κλειστά σύνορα… Η Αριστερά έμεινε αταλάντευτη στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, όταν πλήθαιναν οι φωνές στην Ευρωπαϊκή Δεξιά, υπέρ του Grexit… Η Αριστερά έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, όταν η Δεξιά τα επέβαλε και τα εφάρμοσε στην πιο σκληρή μορφή τους» είπε.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως το αντικοινωνικό όραμα της ευρωπαϊκής δεξιάς εκφράζεται στο πρόσωπο του υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, «ο οποίος έχει χτίσει πολιτική καριέρα στη Γερμανία προσβάλλοντας και απαξιώνοντας τον ελληνικό λαό». Δεν μου προκαλεί έκπληξη που τον στηρίζει ο κ. Μητσοτάκης, είπε. Ανέφερε ακόμη πως «ψήφος στη Ν.Δ., είναι ψήφος στο ανθέλληνα Βέμπερ που ήθελε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» και ισοδυναμεί με ψήφο στην Ευρώπη των μνημονίων, του ΔΝΤ, του διχασμού, του εθνικισμού. «Για το λόγο αυτό, η μάχη στην Ελλάδα είναι κομβική για την εξέλιξη των πραγμάτων στην Ευρώπη», παρατήρησε.

Για την εσωτερική πολιτική

Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και η Συμφωνία των Πρεσπών, αναδιατάσσουν τις πολιτικές προτεραιότητες. Ταυτόχρονα, η άνοδος της ακροδεξιάς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθιστά πιο αναγκαία τη διαμόρφωση μιας συλλογικής προοδευτικής απάντησης, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο νέο πολιτικό σκηνικό.

«Η ΝΔ είναι ένα κόμμα που στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε έναν -πρωτοφανή στα χρονικά- μηχανισμό προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, χορηγία, φυσικά, των εκδοτικών και επιχειρηματικών ομίλων που στηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη», τόνισε ενώ υποστήριξε ότι η ΝΔ έχει πρόγραμμα μόνο που δεν το λέει πολύ φωναχτά παά μόνο όσο για να την ακούσουν οι χορηγοί της. Και το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει την συρρίκβ]νωση του κοινωνικού κράτους, την κατεδάφιση των συντάξεων, τον περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων, πρόσθεσε.

Εξαπέλυσε επίθεση και στη νεοναζιστική οργάνωση λέγοντας:

Είμαστε εδώ για να υψώσουμε τείχος στη Χρυσή Αυγή και στις φασιστικές συμμορίες που σπέρνουν τον τρόμο στους αδύναμους. Στην Ελλάδα των χιλιάδων νεκρών ηρώων, θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, ναζιστικό κόμμα δεν έχει θέση.

Πριν ανέβει στο βήμα ο Αλ. Τσίπρας, έπαιξε το παρακάτω βίντεο:

Να συνεχιστεί η μεγάλη προσπάθεια για μια προοδευτική διακυβέρνηση και την επόμενη τετραετία, ήταν το μήνυμα των εκπροσώπων των κινήσεων που προηγήθηκαν με τις ομιλίες τους, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here