Τσίπρας: Η κυβέρνηση θα επιβιώσει, ο συνασπισμός όμως δεν ξέρω-Μη αναγκαία η περικοπή συντάξεων-Στη σημερινή Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών

Με μιά διφορούμενη, σιβυλλική δήλωση, που μάλλον μπερδεύει τα πράγματα όσον αφορά τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, απάντησε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας  στο τι θα γίνει με τη συμφωνία των Πρεσπών και την τύχη της κυβερνητικής συνεργασίας. «Η κυβέρνηση θα επιβιώσει, ο συνασπισμός όμως δεν ξέρω» δήλωσε  σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, αφήνοντας «ανοιχτό» το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΑΝΕΛ από το τρέχον κυβερνητικό σχήμα.

«Αυτό είναι κάτι, το οποίο ο κυβερνητικός εταίρος θα αποφασίσει» έσπευσε να προσθέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος διαμήνυσε ότι στόχος είναι η εξάντληση της τετραετίας.

Συμπλήρωσε δε, ότι «θέλω να πάω έως το τέλος […] και αυτό αποτελεί σημάδι σταθερότητας».

Μη απαραίτητη η μείωση στις συντάξεις

Όσον αφορά την οικονομία, επανέλαβε τη δέσμευση για την τήρηση των συμφωνηθέντων, ξεκαθαρίζοντας ότι «η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη των στόχων».

Διευκρίνισε βέβαια, ότι τα μέσα για την επίτευξη αυτών των στόχων θα αποφασίζονται από την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση.

Σχετικά με το ζήτημα των συντάξεων, επεσήμανε ότι η περικοπή δεν είναι απαραίτητη, ενώ εξέφρασε την αποφασιστικότητα για διατήρηση των συντάξεων στα τρέχοντα επίπεδα.

«Δεν θα είναι μονομερές, θα είναι θέμα λογικής» έσπευσε να συμπληρώσει, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μονομερούς ενέργειας.

Από την τρέχουσα Βουλή η ψήφιση της συμφωνίας με τα Σκόπια

Σχετικά με το Σκοπιανό, ο κ. Τσίπρας απέδωσε τη βούληση για επίλυση του ζητήματος στο ευρύτερο πλαίσιο αναβάθμισης του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

«Μπορώ να δω πολύ καθαρά ότι αυτό σημαίνει πως πρέπει να προσθέσουμε αξία στον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας» εξήγησε χαρακτηριστικά, ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν θα παίξω παιχνίδια» και ότι «η συμφωνία θα επικυρωθεί στην ελληνική Βουλή μετά το τέλος της διαδικασίας» στην ΠΓΔΜ.

Καλύτερες από ποτέ οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Περιγράφοντας τις σχέσεις με τις HΠΣ εξήγησε ότι «η συνεργασία είναι καλύτερη από ποτέ». «Ίσως αυτό είναι περίεργο, αλλά είναι αλήθεια» σχολίασε, στη συνέχεια.

«Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε το εθνικό συμφέρον, δηλαδή να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της χώρας και να την κάνουμε μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διαμορφώσουμε συμμαχίες, και ο καλύτερος στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ» επεσήμανε, επιπροσθέτως.

Καθαρό σήμα η απόφαση για τους Ρώσους διπλωμάτες

Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα των Ρώσων διπλωματών, οι οποίοι απελάθηκαν τους προηγούμενους μήνες. «Πήραμε μια απόφαση προκειμένου να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και αυτό ήταν ένα πολύ καθαρό σήμα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here