Τσίπρας: Η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε ως πειραματόζωο-Οι θεσμοί εκβίασαν τη χώρα μας-Τα παιγνίδια του ΔΝΤ και ο ρόλος των Ελλήνων πολιτικών

Την πεποίθησή του ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός πίεσης, προκειμένου να εφαρμοστούν πολιτικές «οι οποίες προκάλεσαν τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος» διατύπωσε από το Παρίσι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καταγγέλλοντας ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε ως πειραμαόζωο.

Από τα πυρά του δεν ξέφυγαν πολιτικοί εντός των τειχών που επέλεξαν να εφαρμόσουν μνημονιακά προγράμματα, τα οποία συνδύαζαν τη λιτότητα από το ΔΝΤ με το βέτο των Ευρωπαίων σε αναδιάρθρωση του χρέους.

Μιλώντας στην εκδήλωση εγκαινίων Έδρας Δημοσίου Χρέους του Πανεπιστημίου Sciences Po, με τίτλο «Μαθήματα από την Ελλάδα: συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα», ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πως έπαιζε πολιτικά παιχνίδια, κάνοντας λόγο για σκόπιμες απαισιόδοξες προβλέψεις και εμμονές από το ΔΝΤ.

Παράλληλα, μίλησε για ξεκάθαρο εκβιασμό των «θεσμών» προς τη χώρα μας, καθώς ουσιαστικά απειλούσαν την ελληνική κυβέρνηση πως εάν δεν εφαρμόσει νεοφιλελεύθερη πολιτική, τότε η Ελλάδα θα οδεύσει προς τη χρεοκοπία. Την ίδια στιγμή, οι «θεσμοί» δεν προχώρησαν στην προώθηση δομικών μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη χώρα, διορθώνοντας παθογένειες της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης.

Χαρακτήρισε την Ευρώπη ως συντηρητική και ιδεοληπτική, που έκανε δεκτές τις εμφανώς λανθασμένες εκτιμήσεις του Ταμείου, ενώ η ίδια εμφάνισε χαρακτηριστική αδυναμία να διαχειριστεί τους συστημικούς κινδύνους που παρουσιάστηκαν.

Είπε ακόμη:

Ο στόχος της διαπραγμάτευσης ήταν μια έντιμη συμφωνία ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής και μια ριζική λύση για το χρέος. Πέσαμε στο τοίχο μιας συντηρητικής και ιδεοληπτικής Ευρώπης αλλά και στον αμοραλισμό του ΔΝΤ που έπαιζε πολιτικά παιχνίδια. 

-Κερδίσαμε την ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά όχι τη ριζική ανατροπή των πολιτικών της εσωτερικής υποτίμησης. Η Ελλάδα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τη διευθέτηση του χρέους αλλά με καθυστέρηση 8 ετών και όχι προκαταβολικά, από το 2010, όπως θα έπρεπε. 

-Το ΔΝΤ επέλεξε να παίξει τα πολιτικά παιχνίδια των κυρίαρχων δυνάμεων στην Ευρώπη. Δεν ζήτησε την προκαταβολική αναδιάρθρωση του μη βιώσιμου δημόσιου χρέους, παρότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να χρηματαοτήσει κάποια χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για κυνισμό και πολιτική υποκρισία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε από τους Ευρωπαίους ως πειραματόζωο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here