Τσίπρας: Δεν είναι αριστερή επιλογή η δραχμή και η απόδραση από την πραγματικότητα. Θα τηρήσουμε την συμφωνία με μέτρα απεγκλωβισμού

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Με όραμα την Ελλάδα του μέλλοντος, με ανασυγρκότηση της παραγωγικής βάσης και κοινωνική δικαιοσύνη, ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι τίθεται στη κρίση του ελληνικού λαού, για όσα έκανε και όσα δεν έκανε. «Αισθάνομαι καλά γιατί λογοδοτώ στους πολίτες», τόνισε και επεσήμανε ότι αισθάνεται ήσυχος και περήφανος με την επιλογή ευθύνης που όπως είπε έκανε, αποδεχόμενος ένα συμβιβασμό μετά από μια σκληρή μάχη.

«Θα εφαρμόσουμε την συμφωνία είπε ο κ. Τσίπρας που μας επιβλήθηκε με μέτρα αντισταθμιστικά για τον απεγκλωβισμό μας από μνημόνια και την επιτροπεία»,  υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι κάθε άλλη επιλογή θα οδηγούσε σε μια ανείπωτη καταστροφή για το λαό.

«Δεν είναι αριστερή επιλογή η δραχμή είναι το σχέδιο του αντιπάλου. Δεν είναι αριστερό να δραπατεύσεις από τη πραγματικότητα», σημείωσε. «Επιλογή μας είναι να μείνουμε στο πλοίο και να δώσουμε μάχη για να αλλάξει η Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας σε περίπτωση που δεν έχει την αυτοδυναμία, είπε ότι δεν μπορεί να συνεργασθεί με κόμματα του παλαιού πολιτικού κόσμου(πλην των ΑΝΕΛ),  τα κόμματα της εθνικής διαπλοκής όπως τα αποκάλεσε ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην είναι ο ίδιος πρωθυπουργός σε περίπτωση που απαιτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας με τα κόμματα αυτά. Απέκλεισε έτσι τη διενέργεια νέων επαναληπτικών εκλογών.

Δεν σχολίασε την Ζωή Κωνσταντοπούλου, «ο καθένας κρίνεται από το τι λέει και τη συμπεριφορά του αρκέσθηκε να πει», προσθέτοντας ότι κρίνεται και εκείνος για τις επιλογές του.

Για τον Γ. Βαρουφάκη, είπε ότι του πρότεινε να φτάσουνε ως το τέλος δίνοντας 50% πιθανότητες να αλλάξουν γνώμη οι άλλοι. ¨Δεν μπορούσα να παίξω τη χώρα στα ζάρια», τόνισε.

Για τις αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι τον στεναχωρεί αυτός ο εμφύλιος και η προσπάθεια να δημιουργηθούν εσωτερικοί εχθροί από ανθρώπους που λίγο πριν αγωνιούσαν «να μην πέσει κάποιαν τράπεζα και μας πάρουν τα ελικόπτερα από του Μαξίμου», όπως χαρακτηριστικά του έλεγαν. Αλλά πρόσθεσε ότι καθένας μπορεί να θέτει στον ελληνικό λαό το σχέδιο του.

Τα κύρια αποσπάσματα της συνέντευξης του πρωθυπουργού:

Αισθάνομαι καλά γιατί λογοδοτώ στους πολίτες. Δίνω την ευκαιρία να με κρίνουν για όσα έκανα και όσα δεν έκανα και ποιος μπορεί καλύτερα να το κανει.

Αυτή είναι η γιορτή της Δημοκρατίας. Εχω τη συνείδηση μου απόλυτα ήσυχη για ότι έδωσα μια σκληρή μάχη. Δώσαμε στον ελληνικό λαό να αμφισβητήσει, να νοιώσει μια στιγμή ανάτασης.

* Να μην οδηγήσω τον λαό σε ανείπωτη καταστροφή, όπως θα ήταν η απόφαση της εξόδου.

* Το δημοψήφισμα και το ΟΧΙ θα μείνει στην ιστορία, άνοιξε μεγάλη ρωγμή στην Ευρώπη.

* Το όχι σε μια κακή συμφωνία έγινε ναι σε μια συμφωνία που έχει προβλήματα αλλά όχι αυτή που θέλαμε αλλά πήραμε τη δέσμευση για απομείωση του χρέους, και έχουμε δημοσιονομική προσαρμογή τριετίας ύψους 10 δις

* Δεν είπα ποτέ ψηφίστε όχι για να μην κάνω συμφωνία. Ο ελληνικός λαός ήθελε συμφωνία, μνημόνιο από μνημόνιο έχει διαφορά. Εγώ δεσμεύθηκε ότι θέλω το όχι για πάμε σε μια νέα συμφωνία.

* Ηταν η κατάληξη μιας μάχης και επεισοδιακή συνεδρίαση 17 ωρών. Ηταν κρίσιμο για μένα. Δεν έκανα καθυστέρηση έδινα μάχη.  με δυνάμεις συσπειρωμένες στην εκδίωξή μας από την Ευρώπη, κυρίως τις πιο συντηρητικές δυνάμεις.  Είχαμε συμπαράσταση από χώρες που νόμιζαν ότι θα είναι οι επόμενοι και των ΗΠΑ για γεωπολιτικούς λόγους.

* Μετά το τέλος της 17ωρης μάχης είχα δίλημμα, εάν θα φύγω όπως μου έλεγε η καρδιά μου με όλους να με απωθεώνουν αλλά με μια κατάρρευση τραπεζών και ενδεχομένως έναν εμφύλιο. Πήρα την απόφαση να μην φύγω να μην γίνω ο ήρωας των λίγων ημερών.  Πήρα το πολιτικό κόστος να αποστρέψω μια ιστορική οικονομική καταστροφή για το λαό. Αισθάνομαι περήφανος, ήταν επιλογή ευθύνης.

* Η δραχμή δεν είναι αριστερή ούτε επαναστατική επιλογή. Είναι μια επιλογή διαρκούς υποτίμησης.

* Η επιλογή δεν είναι να εγκαταλείψουμε το πλοίο αλλά να αλλάξουμε τη πορεία της Ευρώπης.

* Δεν είχαμε υπολογίσει την αντίδραση των συντηρητικών κύκλων. Η μεγάλη διάψευση για μένα ήταν όταν ήρθε ο Βαρουφάκης και μου μετέφερε το μήνυμα του Σόιμπλε για συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ. Κάποιοι σύντροφοι μου επιλέγουν το σχέδιο του αντιπάλου.

Δεν θα αυτοκτονήσουμε.  Δεν δεχόμαστε την ιδιοκτησία μιας συμφωνίας που μας επιβλήθηκε. Θα φέρουμε αντισταθμιστικά μέτρα

* Θα τους κάναμε το μεγαλύτερο χατίρι αν οδηγούμασταν σε αυτοκτονία. Η συμφωνία μας κρατά ζωντανούς για να δώσουμε μάχη για καλύτερους όρους.

* Δεν θα δεχθούμε την ιδιοκτησία της συμφωνίας, Θα την τηρήσουμε γιατί μας επιβλήθηκαν. Δωσαμε μάχη και οδηγηθήκαμε σε συμβιβασμό. Θα το εφαρμόσουμε αλλά θα ψάξουμε μέτρα αντισταθμιστικά για σταδιακό απεγκλωβισμό από το μνημόνια και την επιτροπεία.

* Δεν πιστεύω ότι το ΦΠΑ θα λύσει το πρόβλημα. Δεν πιστευω ότι χρειάζεται άλλη λιτότητα. αλλά ανάπτυξη. Χρειάζεται όμως η χώρα αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση.

* Πρέπει να προχωρήσουμε  σ’ ένα πρόγραμμα αναπτυξιακό για την οικονομία και τη κοινωνία.

* Στον ελληνικό λαό είπαμε την αλήθεια, δώσαμε μάχη για να τα καταργήσουμε.

* Δεν ασπάζομαι την άποψη ότι δεν βγήκαμε από τη κρίση γιατί δεν εφαρμόσθηκαν σωστά τα μνημόνια

* Αν βγούμε από τη κρίση θα εξαρτηθεί από τι αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν τη χώρα με κοινωνική δικαιοσύνη.

* Εναντιώθηκα με πάθος στα μνημόνια. Ηταν λάθος συνταγή. αλλά δεν φταίνε για όλα τα δεινά μας οι ξένοι. Φταίμε κι εμείς. Μια υπουργική απόφαση χρειάζεται 3 μήνες.

7 μήνες ήμασταν με το πιστόλι στον κρόταφο

* Εγώ δεν είχα την ευκαιρία να κυβερνήσω κάτω από συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και με το πιστόλι στον κρόταφο. Δεν είχα το χρόνο και την δυνατότητα να κυβερνήσω. Ήμασταν σε συνθήκες αβεβαιότητας.

* Κι όμως κάναμε αρκετά για διαπλοκή, διαφθορά, την κοινωνική αλληλεγγύη.

* Το όραμα για τη νέα Ελλάδα με παραγωγική βάση, κοινωνική δικαιοσύνη. που δεν θα την κυβερνούν λίγες οικογένειες αλλά ο λαός και οι πολιτικοί με τα λάθη τους.

* Για εκλογικές συνεργασίες με Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι:: Δεν θα φέρω από το παράθυρο όσους αποδοκίμασε ο λαός. Ανήκουν στο παλιό πολιτικό σύστημα. Είναι τα κόμματα της εθνικής διαπλοκής.  Εάν δεν μας θέλει ο λαός ας κυβερνήσουν εκείνοι.

Εάν χρειασθεί συνεργασία με άλλα κόμματα δεν θα είναι ο ίδιος πρωθυπουργός.

Για τα εσωκομματικά: Στενάχωρη εξέλιξη, ήμασταν στο ίδιο κόμμα. αλλά είχαν μια στρατηγική επιλογή για τη δραχμή.

Υπουργοί της Αριστερής Πλατφόρμας φοβόντουσαν μην πέσει κάποια τράπεζα και μας πάρουν με ελικόπτερα από του Μαξίμου

* Αυτό που με στεναχωρεί είναι ο εμφύλιος, με πληγώνει η προσπάθεια να δημιουργηθούν εσωτερικοί εχθροί. Υπουργοί που με τα capital control μου έλεγαν μην πέσει καμιά τράπεζα και μας πάρουν με τα ελικόπτερα από του Μαξίμου., σήμερα λένε άλλα πράγματα.

* Οι διαφορές θεμιτές, ο καθένας θα κριθεί για το πολιτικό του σχέδιο. Να κρίνει ο λαός εάν υπάρχει εναλλακτική στρατηγική. Εφυγαν από το κόμμα μόλις προκηρύχθηκαν εκλογές. Σας  λέει κάτι

Για Ζωή Κωνσταντοπούλου : Ολοι κρινόμαστε για τις επιλογές μας και τη συμπεριφορά μας. Κι εγω κρίνομαι για όλα.

Ο Βαρουφάκης έλεγε να παίξουμε τη χώρα στα ζάρια

* Και για τον Βαρουφάκη ισχύει το ίδιο. Τη πρώτη περίοδο έδωσε μεγάλη δυναμική στη διαπραγμάτευση. Απο ένα σημείο και μετά σταμάτησε να ακούγεται. Δεν έλεγε άσχημα πράγματα. Αλλά είχαν αποφασίσει να μην του δίνουν σημασία.

* Ο Γιάνης είχε την εντύπωση ότι έπρεπε φτάσουμε και να ρισκάρουμε την έξοδο γιατί πίστευε ότι υπάρχει 50% πιθανότητα να γυρίσουν πίσω. Δεν μπορούσα να παίξω τη χώρα στα ζάρια. 

* Δεν θα δραπετεύσουμε από την πραγματικότητα.

* Για το πως διαχειρίσθηκε τη κρίση και τι αισθανόταν κατά διαπραγματεύσεις: Πικρία και εσωτερική απογοήτευση σύγκρουση και αγωνία, άγχος. Πανικό όχι. Δεν ρίσκαρα για μένα, αλλά για τον ελληνικό λαό. Με βοήθησε ότι έχω ισορροπημένη σχέση με την πραγματικότητα. Αλλοι μπορεί να σε επευφημούν άλλοι να σε αποδοκιμάζουν. Σημασία έχει να τα έχεις καλά με την συνείδησή σου.

*Ηδη έχουμε μια μικρή διευθέτηση του βραχυπρόθεσμου χρέους, με την συμφωνία.

* Λυπάμαι που πρώην σύντροφοί μου ταυτίζονται με το παλιό σύστημα ενάντιο στις εκλογές. Ας κρίνει ο λαός και την θέση για τη δραχμή.

* Ο Ευκλείδη Τσακαλώτοε θα είναι υποψήφιος, έπαιξε σημαντικό ρόλο, νομίζω ότι τον αδίκησα στις επιλογές μου.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here