Τσίπρας για οικογενειακό: Ποιοι επιβάλλουν με χρήματα νομοθετήματα στον Κ. Μητσοτάκη;-Κακοποιεί τη δημοκρατία η κυβέρνηση

«Ποιοι είναι αυτοί που διαθέτουν το χρήμα και επιβάλλουν νομοθετήματα στον κ. Μητσοτάκη για ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό θέμα» αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής και στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκρινε συνολικά το νομοσχέδιο ζητώντας τη ριζική αλλαγή του και υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί έναν αναχρονισμό, που συνιστά κίνδυνο και ισοπεδώνει τα παιδιά χωρισμένων γονιών.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό το νομοθέτημα έρχεται από την κορυφή του επιτελικού κράτους» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι κρύβεται και δεν έρχεται στη Βουλή ούτε για να απαντήσει στις βουλεύτριες, Όλγα Κεφαλογιάννη, που εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις, και Μαριέττα Γιαννάκου, που γνωστοποίησε πως δεν θα υπερψηφίσει, ούτε για να διαψεύσει τις βαριές κατηγορίες.

«Ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός για τις αλλαγές σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα;» ρώτησε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως «πέρα από τα μεγάλα πορτοφόλια που ευθέως ανέφερε η κ. Γιαννάκου», υπάρχουν μπαμπάδες που δεν έχουν λεφτά και δεν θα ωφεληθούν.

Στη συνέχεια τόνισε πως το σχέδιο νόμου μεταφέρει την κουλτούρα αντιπαραθέσεων ορισμένων ζευγαριών στον πυρήνα του Οικογενειακού Δικαίου, τοποθετεί τα παιδιά ανάμεσα στα διασταυρούμενα πύρα, ακούει μόνο τη μία πλευρά και προσβάλει τις γυναικείες οργανώσεις.

Επίσης, χαρακτήρισε «λάθος χειρότερο κι από έγκλημα» το γεγονός ότι αγνοείται η διατύπωση για την απαίτηση οριστικής καταδίκης του κακοποιητή γονέα προκειμένου να του αφαιρεθεί το δικαίωμα επικοινωνίας με το παιδί του.

«Κακοποιητής της δημοκρατίας η κυβέρνηση»

Στην αρχή της ομιλίας του χαρακτήρισε ως «κακοποιητή της δημοκρατίας» την κυβέρνηση στην περίοδο της πανδημίας λέγοντας πως «η μιντιακή μονοφωνία και η κοινοβουλευτική αφωνία δεν είναι χαρακτηριστικά δημοκρατίας» αλλά άλλων καθεστώτων.

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι δεν παρίσταται σε κρίσιμες συνεδριάσεις περιφρονώντας τη Βουλή και τα κόμματα με μόνη έγνοια πώς «θα φιμώσετε και και πως θα εξαφανίσετε κάθε ελέγχου και από τα ΜΜΕ με πακτωλό χρημάτων αλλά και από τη Βουλή», την ώρα που υλοποιεί μια πολιτική που συνθλίβει τα εργασιακά δικαιώματα και εξυπηρετεί μια μικρή ελίτ.

«Υπουργοί δεν έρχονται για να λογοδοτούν για τα έργα του, τις δηλώσεις και τις πράξεις τους» είπε και κατήγγειλε την πρωτοφανή άρνηση να απαντηθούν 14 ερωτήσεις του κόμματός του.

«Υποθέτω συμφωνείτε ότι πρέπει να αποτελεί μέλημα όλων μας η Δημοκρατία. Της κυβέρνησης, των κομμάτων, των κοινωνικών οργανώσεων, της κοινωνίας των πολιτών. Η Δημοκρατία είναι κοινή μας υπόθεση», είπε νωρίτερα για να προσθέσει ότι «αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό, συστηματικά και απροσχημάτιστα, είναι ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αναδειχτεί συνειδητά σε κακοποιητή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της ίδιας δημοκρατικής λειτουργίας».

«Γιατί είναι κακοποίηση της δημοκρατίας ο τρόπος με τον οποίο εδώ και μήνες η Βουλή, με απόλυτη ευθύνη του πρωθυπουργού, με εντολές του πρωθυπουργού ασκεί τις συνταγματικές της εξουσίες. Χωρίς την παρουσία των βουλευτών, με ονομαστικές ψηφοφορίες που διεξάγονται πρωτοφανώς χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία των βουλευτών, δια της εξουσιοδότησης της ψήφου στους εντεταλμένους των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων. Και με μυστικές ψηφοφορίες που δεν τηρούν τις εγγυήσεις της μυστικότητας», ανέφερε.

Προσέθεσε δε πως «είναι επίσης κακοποίηση της δημοκρατίας η καταιγίδα των απευθείας αναθέσεων, που καταργούν κάθε κανόνα χρηστής διαχείρισης, που αφήνουν τα δημόσια ταμεία εκτός διαφάνειας και ελέγχου, που επιτρέπουν -αν δεν προκαλούν κιόλας- τη διαφθορά, που δημιουργούν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στην πολιτική και στην κοινωνία».

«Σπάει» το λοκντάουν στη Βουλή η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, υποστήριξε πως ο πρωθυπουργός μετατρέπει ντροπιαστικά την εσωκομματική αδυναμία να στοιχίσει τους βουλευτές του στη γραμμή του κόμματός του σε πρόβλημα της δημοκρατίας.

«Ως κόμμα  δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση. Δεν θα ανεχθούμε άλλο να συμμετέχουμε με κανόνες Βουλής των σκιών, σε μια σκιώδη Βουλή» είπε.

Σε αυτό το σημείο ανακοίνωσε ότι από σήμερα όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θα προσέρχονται κανονικά στις συνεδριάσεις της Βουλής τηρώντας τα πέτρα υγειονομικής προστασίας.

Εξήγησε ότι αποτελεί κοροϊδία η δυνατότητα του βουλευτή
ο βουλευτής να μιλά διαδικτυακά, χωρίς όμως να μπορεί να ψηφίζει διαδικτυακά, «γιατί δεν υπάρχει τάχα τεχνική δυνατότητα».

Και κατήγγειλε ότι ο πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρεται για την υγεία των βουλευτών κρατώντας την Βουλή σε λοκντάουν, την ώρα που όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες έχουν ανοίξει, αλλά στο να περάσει κι άλλα νομοσχέδια, όπως πέρασε την αστυνομία στα Πανεπιστήμια και την ασυλία στους τραπεζίτες.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here