Τσίπρας: Για να βγει η χώρα από τα μνημόνια χρειαζόταν μια κυβέρνηση με σθένος και αξιοπιστία. Οχι μια αντιπροσωπεία των καλομαθημένων ελίτ-Εθνικά επιπόλαιος ο κ. Μητσοτάκης

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Μετά από σχεδόν οκτώ ολόκληρα χρόνια βρισκόμαστε στη τελική ευθεία για την έξοδο από το καθεστώς των μνημονίων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί κρίσιμο ιστορικό ορόσημο για τη πορεία της χώρας και πως στην Ελλάδα ξημερώνει «η μέρα που η Ελλάδα θα επιστρέψει σε καθεστώς κανονικότητας μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης».

Χαρακτήρισε παράθυρο ευκαιρίας τις συνομιλίες για το Σκοπιανό και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για εθνική επιπολαιότητα σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα.

Η έξοδος από τα Μνημόνια

«Έχω επαναλάβει αρκετές φορές», είπε ο πρωθυπουργός, «ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι το τέλος της διαδρομής, αλλά ένας κρίσιμος, απαραίτητος και ιστορικός κόμβος». Υπογράμμισε ότι «η συνολική μας προσπάθεια, όμως, δεν αφορά μόνο το παρόν, αφορά και το μέλλον».

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε και ευθεία επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. λέγοντας ότι «η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης βλέπουν διαρκώς να ηττάται το ένα μετά το άλλο τα σχέδια αποσταθεροποίησης και να μην πιάνει η διαρκής επίκληση της καταστροφολογίας» και καταλήγοντας: «την προδιαγεγραμμένη πορεία εξόδου από τα μνημόνια, δεν μπορεί να τη διακόψει κανένας».

Ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το θέμα των αλλαγών στη φορολογία, λέγοντας ότι πέραν των φοροελαφρύνσεων που έχουν ήδη ψηφιστεί για το 2019 και το 2020 είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης «μία σειρά θετικών παρεμβάσεων στο φορολογικό για τα μεσαία κα χαμηλά στρώματα», τις οποίες συνέδεσε με την ανάπτυξη της οικονομίας.

«Δεν αντέχει σε καμία σύγκριση η απόπειρα εξαπάτησης του 2014, με την εικόνα πραγματικής ανάκαμψης του 2018», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφέρθηκε εν περιλήψει στη βελτίωση των βασικών οικονομικών μεγεθών στην τελευταία τριετία και τους κοινωνικούς τομείς στους οποίους έδωσε προτεραιότητα η κυβέρνηση. «Όλοι οι βασικοί οικονομικοί δείκτες καταγράφουν βελτίωση. Η χώρα κλείνει το ’17 με πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένεται να μεγεθυνθούν περαιτέρω τη νέα χρονιά», είπε.

«Ναι, ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε η Αριστερά της μάχης, των αγώνων, των κινημάτων, των ιδεών και των οραμάτων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΚΕ.

«Αποδεικνύουμε όμως, στις δύσκολες συνθήκες διακυβέρνησης της Ελλάδας, ότι είμαστε ταυτόχρονα η Αριστερά της ευθύνης. Ηταν τελικά, προϋπόθεση η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση της χώρας, για να έρθει το τέλος των μνημονίων» και σχολίασε πως «αυτό είναι κάτι που προκαλεί μεγάλη δυσανεξία στους πολιτικούς μας αντιπάλους», σημείωσε.

Tα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο μέχρι το 2014, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «όσο και αν κρύφτηκαν πίσω από τις ακρότητες πολλές φορές των δανειστών, δεν μπορούν να κρύψουν ούτε μία στιγμή την πολιτική και ιδεολογική τους ταύτιση με το νεοφιλελεύθερο σοκ της περιόδου 2010-2014″.»Το σοκ των 65 δισ. λιτότητας και της απώλειας 25% του ΑΕΠ», πρόσθεσε.

Για να βγει από τα μνημόνια η χώρα χρειαζόταν μια κυβέρνηση με σθένος και αξιοπιστία. Όχι μια αντιπροσωπεία των καλομαθημένων ελίτ με μοναδικό σκοπό την διαφύλαξη των προνομίων της ίδιας και της ολιγαρχίας που εκπροσωπεί.

«Είμαστε η Αριστερά της μάχης, των αγώνων, των κινημάτων, των ιδεών και των οραμάτων. Αποδεικνύουμε όμως, ότι είμαστε και η παράταξη που στις δύσκολες εθνικές στιγμές δεν διστάζει να βάλει πρώτα την πατρίδα, όποιο κι αν είναι το κόστος», συμπλήρωσε.

 

Για τα Σκόπια, Σαμαρά, Μητσοτάκη

Για το ονοματολογικό των Σκοπίων είπε ότι στόχος είναι μια σύνθετη ονομασία έναντι όλων. «Στόχος μας, να βρούμε μια λύση βιώσιμη, την οποία οφείλουμε να αναζητήσουμε & σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας που δε θα αφήνει περιθώρια αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων. Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας ώστε να λυθεί οριστικά ένα ζήτημα που φορτώθηκε στη χώρα από το 1992″, τόνισε.

Ανέφερε ότι τότε ως ΥΠΕΞ ο κ. Σαμαράς «προτίμησε να οικοδομήσει τη προσωπική πολιτική του καριέρα, παρά να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, όπως όριζε το εθνικό συμφέρον». Πρόσθεσε ότι όμως και σήμερα «υπάρχουν πάλι κάποιοι συνεχιστές αυτής της παράδοσης του κ. Σαμαρά, αρκετοί εξ’ αυτών στη ΝΔ, που προσπαθούν, χωρίς επιχειρήματα να αγγίξουν ευαίσθητες χορδές, σηκώνοντας το λάβαρο της πατριδοκαπηλίας».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «τα εθνικά συμφέροντα δεν προασπίζονται ούτε με κραυγές ούτε με αφορισμούς και γραφικότητες, αλλά με νηφαλιότητα, με διαπραγματευτική ικανότητα, με προσπάθεια διεύρυνσης των διεθνών συμμαχιών μας στο εξωτερικό και με προσπάθεια διαμόρφωσης συναίνεσης και εθνικής ομοψυχίας στο εσωτερικό».

Αντίθετα με τον αρχηγό της ΝΔ, όπως είπε, που επιδεικνύει μια στάση εθνικής επιπολαιότητας, που «δεν τον αφορά αν η χώρα θα απελευθερωθεί από τα βάρη που της φόρτωσε η παράταξή του και ο κ. Σαμαράς το 1992, αλλά το μόνο που τον νοιάζει είναι συγκρατήσει την ακροδεξιά του πτέρυγα και να παίξει παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης». Του καταλόγισε ότι δεν παίρνει θέση και κρύβεται: «Τη μια μιλάει για Βουκουρέστι, την άλλη στέλνει τους βουλευτές του στα συλλαλητήρια».

Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε θετικό παράδειγμα τη στάση του Αρχιεπισκόπου, «ο οποίος με τη χθεσινή του τοποθέτηση έστειλε ένα μήνυμα ομοψυχίας και νηφαλιότητας, όπως αρμόζει στη συγκεκριμένη συγκυρία».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here