Τσίπρας: «Αντίο Κομαντάντε. Ως την παντοτινή νίκη των λαών»-Η πολιτική ηγεσία για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο

Με τη φράση «Αντίο κομαντάντε. Ως την παντοτινή νίκη των λαών» αποχαιρετά στο twitter τον ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, παραπέμποντας στην ανάρτηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη φράση: «Η ιστορία τον δικαίωσε» και μια κατακόκκινη αφίσα, στην οποία δεσπόζει ο εκλιπών.

Στον Λογαριασμό του στο facebook γράφει ο πρωθυπουργός:

Στις τωρινές πολιτικές συνθήκες στον πλανήτη μας κάθε απόφαση, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πρέπει να αναλύεται και να εφαρμόζεται με προσοχή, έγραφε η συγχαρητήρια επιστολή που είχα δεχθεί από τον ιστορικό ηγέτη της παγκόσμιας αριστεράς, τον Φιντέλ Κάστρο. Ο ίδιος υπήρξε εγγυητής της αξιοπρέπειας και της ανεξαρτησίας του λαού του, ενώ έθεσε τις βάσεις για την περιφερειακή συνεργασία στη Λατινική Αμερική.
Η γενιά που φεύγει μας κληροδοτεί μια τεράστια ιστορική, συμβολική και πολιτική παρακαταθήκη, την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε σε συνθήκες εξόχως δύσκολες, με την αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού να έχει επέλθει, αλλά το όραμα του σοσιαλισμού να μην έχει βρει ακόμη την νέα άρθρωσή του.
Γι’αυτό και όπως λέει ο Φιντέλ, όσοι αγωνίζονται σήμερα για να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές που απειλούν τον πλανήτη, πρέπει να αναλύουν και να εφαρμόζουν με προσοχή κάθε πολιτική απόφαση.

Αντίο κομαντάντε.

Ως την παντοτινή νίκη των λαών!

Φωτογραφία του χρήστη Alexis Tsipras.

O πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σημείωσε:

«Προσωπικά, αλλά και θεωρώντας ότι εκφράζω το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών δυνάμεων του Κοινοβουλίου, δηλώνω τη βαθιά συγκίνησή μου για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, ιστορικού ηγέτη της Κούβας και φίλου της Ελλάδας.

» Με την απώλειά του η ανθρωπότητα γίνεται πιο φτωχή. Ο ‘κομαντάντε’ της κουβανικής επανάστασης άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα της επαναστατικής έμπνευσης και πράξης. Η Ιστορία τον συγκαταλέγει, χωρίς αμφιβολία, ανάμεσα στα πρόσωπα που άλλαξαν την πορεία της.»

Η Φώφη Γεννηματά σχολίασε στα κοινωνικά δίκτυα:

«O Fidel Castro σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή, αγωνίστηκε για τις ιδέες και τη χώρα του και έγινε παγκόσμιο σύμβολο. Η ιστορία σίγουρα δεν μπορεί να τον προσπεράσει. Θα τον κρίνει μακριά από εξιδανικεύσεις και αφορισμούς.»

Με μια φράση του ποιητή και μαχητή της κουβανικής ανεξαρτησίας, Χοσέ Μαρτί, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στο θάνατο του Φιντέλ Κάστρο.

Έγραψε στο twitter: «Μια ακόμα επανάσταση είναι απαραίτητο να γίνει, αυτή που δεν θα τελειώσει, όταν ο ηγέτης της αναλάβει την Εξουσία.»

Το ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ο Κάστρο «αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και ιδιαίτερα στον κουβανικό λαό, στον αγώνα που δίνει και σήμερα ενάντια στο αμερικανικό εμπάργκο που συνεχίζεται και όλες τις προσπάθειες υπονόμευσης του σοσιαλιστικού δρόμου ανάπτυξης, στις οποίες πρωτοστατούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ.»

Η ΔΗΜΑΡ αναφέρει: «Έμεινε στην ηγεσία της χώρας για μισό σχεδόν αιώνα, σπάνιο φαινόμενο στην παγκόσμια ιστορία. Αμφιλεγόμενος για πολλούς, αλλά αναμφίβολα μία φυσιογνωμία που επηρέασε όσο λίγοι την παγκόσμια ιστορία του 20ού αιώνα.

» Οι συμπατριώτες του οφείλουν πολλά, παρότι ταυτόχρονα του χρεώνονται δικαίως πολλά που αφορούν κυρίως τις αποφάσεις και τον τρόπο άσκησης εξουσίας την τελευταία δεκαετία της προεδρίας του.»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here