Τσίπρας: Εχουμε εντολή 4ετίας και ρήξης με το κατεστημένo για ν΄αλλάξουμε τη χώρα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Την θέση ότι η νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου έχει καθαρή προοπτική 4ετίας  αλλά και ισχυρή εντολή για να τολμήσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που ανάγκη ο τόπος,  εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στην πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την δέσμευση να εφαρμόσει η κυβέρνηση, παράλληλα με το μνημόνιο και τις υποχρεώσεις της χώρας, ένα στρατηγικό σχέδιο παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών που θα αλλάξουν την Ελλάδα μέσα στη τετραετία  και θα επαναφέρουν τη χώρα στις αγορές αλλά με κοινωνικό πρόσημο, σεβασμό στο περιβάλλον και την εργασία.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ενδεικτικά και συνοπτικά τα μέτωπα στα οποία η κυβέρνηση του θα συγκρουσθεί με την οικονομική ολιγαρχία, το παλιό κατεστημένο και τη ΝΔ που το εκπροσωπεί,  επιμένοντας χαρακτηριστικά, στη ρήξη με πρακτικές της διαπλοκής, την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, το τερματισμό της αδήλωτης εργασίας, τη προστασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Κάλεσε τους βουλευτές να μην παρασύρονται από την επίθεση του κατεστημένου και των ΜΜΕ που μιλούν για φοροκαταιγίδες αλλά να έχουν υπόψη τους ότι δεν απαντάμε σ΄αυτούς ούτε στα ΜΜΕ, αλλά στον ελληνικό λαό και του λέμε την αλήθεια.», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη και τόνισε ότι ο βασικός στόχος που ήταν η διεθνοποίηση του ζητήματος του ελληνικού  χρέους στέφθηκε με επιτυχία ενώ τέθηκαν και οι πραγματικές διαστάσεις του προσφυγικού προβλήματος.

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:

Δικαίωσε ο λαός τον σκληρό και έντιμο αγώνα για να υπερασπιστούμε το δίκιο του λαού.

Δικαίωσε και τη δύσκολη επιλογή μας να προχωρήσουμε σ΄έναν συμβιβασμό με τους εταίρους.

Εβαλε τέλος στα σχέδια του παλιού χρεοκοπημένοο συστήματος για αριστερή παρένθεση

Εχουμε καθαρή προοπτική 4ετίας και ισχυρή εντολή να τολμήσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

Η οικονομική και πολιτική ολιγαρχία θα είναι απέναντί μας. Ομως κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει. Να σταματήσει την ανάσα στη δικαιοσύνης ώστε να χτυπηθεί η διαφθορά. Ουδείς μπορεί να σταματήσει τη μάχη κατά της διαπλοκής, που έκρυψε αφορολόγητα έσοδα σε τράπεζες εξωτερικού, off shore εταιρεία, διατηρώντας προνομιακή σχέση με τράπεζες και μέσα ενημέρωσης.

Ο πραγματικός μας αντίπαλος θα είναι αυτοί, όχι η ΝΔ.Αλλά δεν θα καταφέρουν να εμποδίσουν τις μεγάλες.αλλαγές.

Για το ταξίδι στη Ν.Υόρκη είπε:

Ο πρώτο στόχος ήταν η διεθνοποίηση του ζητήματος του χρέους, στη διαπραγμάτευση που ξεκινά μετά τη πρώτη αξιολόγηση. Επρεπε να διαμορφώσουμε τις συμμαχίες, καθώς δεν είναι ελληνικό πρόβλημα αλλά ευρωπαικό και παγκόσμιο, και μπορεί να αποτελέσει διέξοδο των λαών για την ανάπτυξη.

Η πρωτοβουλία μας ήταν εξαιρετικά αποδοτική.Αλλά κάποιοι δυσαρεστήθηκαν. Είναι αυτοί που δεν μιλούν και το θεωρούν βιώσιμο. Εχουμε κερδίσει έδαφος, αρκεί να είμαστε ρεαλιστές και να προτείνουμε λύσεις.

Δεν είναι ζήτημα αριθμητικής αλλά από αυτό εξαρτάται η επιστροφή στην ανάπτυξη και θα απαντήσει στον ανεπίλυτο γρίφο της αναζήτησης επενδύσεων.

Αντί η ΝΔ να παίζει παιγνίδια εσωτερικής κατανάλωσης, ότι δήθεν αυτή επιθυμεί επενδύσεις, να δεί τους αριθμούς: Επί των ημερών της δεν έγινε απολύτως τίποτα με επενδύσεις, γιατί δεν έγινε τίποτα και με το θέμα του χρέους.

Αν λοιπόν ο πρώτος στόχος ήταν η διεθνοποίηση τους χρέους, ο δεύτερος στόχος ήταν ανοίξουμε από τη δική μας μεριά,  με ουμανιστικό τρόπο το ζήτημα των προσφυγικών ροών. Οι χώρες που δέχονται τους πρόσφυγες χρειάζονται στήριξη και αλληλεγγύη.

Αφορά και την Ευρώπη που πρέπει να κλείσει τη πόρτα στην ακροδεξιά, τον ρατσισμό την ξενοφοβία που σηκώνουν κεφάλι. Ο λαός μας έδειξε την αλληλεγγύη του, έδωσε χέρι βοήθειας. Δυστυχώς το άλλο πρόσωπο το έδειξαν στην Ευρώπη όσοι χτίζουν τείχη και βομβαρδίσουν με χημικά τους πρόσφυγες.

Η Ευρώπη πρέπει να βάλει τέλος στις συγκρούσεις που δημιουργούν τις κρίσεις.

Θαύματα δεν μπορούμε να κάνουμε αλλά μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς αλλά και να ανακουφίσουμε τους νησιώτες.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα 4ετίας

Πρέπει να υλοποιήσουμε τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου αλλά και να διαπραγματευτούμε όσα ζητήματα έμειναν ανοικτά:

 • Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα κόκκινα δάνεια,
 • Την αναζήτηση ισοδυνάμων
 • Την διαπραγμάτευση των εργασιακών σχέσεων
 • Και να εξασφαλίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ ανοίγοντας την αγορά ενέργειας.

Συμφέρον μας είναι να τελειώνει όσο το γρηγορότερο η εφαρμογή των μέτρων για να αρχίσει η αξιολόγηση.

Οφείλουμε όμως παράλληλα να βάλουμε μπροστά την υλοποίηση ενός προγράμματος που θα υλοποιεί τους δικους μας στόχους. Ειμαστε αποφασισμένοι:

 • Να συνεχίσουμε το πρόγραμμα ανθρωπιστική κρίση
 • Να αξιοποιήσουμε ΕΣΠΑ
 • Να καταπολεμήσουμε την αδήλωτη εργασία και τα καθεστώτα της γαλέρας
 • Να προχωρήσουμε άμεσα στην αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών μέσων
 • Να υλοποιήσουμε μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση
 • Να στηρίξουμε το ΕΣΥ
 • Να συνεχίσουμε τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής
 • Να στηρίξουμε τον αγώνα για παιδεία καινοτομία και έρευνα στην Ελλάδα.

Κι όλα αυτά έχοντας ως στρατηγικό σχέδιο να αλλάξει η Ελλάδα μέσα στη τετραετία, να τερματίσουμε την επιτροπεία, να αποκτήσουμε πρόσβαση στις αγορές΄με σεβασμό στο περιβάλλον και την εργασία

Θα ακούσουμε πολλά για φορολαίλαπα, καταιγίδα, περιορισμό στις πρόωρες. Τώρα φωνάζει ο κλέφτης . Εμεις δεν λογοδοτούμε σε αυτούς, ούτε στα δελτία ειδήσεων. Λογοδοτούμε στον ελληνικό λαό. και του λέμε πάντα την αλήθεια.  Να μην επιτρέπουμε την διαστρέβλωση ούτε την διασπορά το φόβου. Αλλα και να διορθώνουμε τα λάθη μας αμέσως. Καλά κάναμε και καταργήσαμε το νόμο Μητσοτάκη που έθετε σε αυτοδίκαιη αργία όσους διώκονται πειθαρχικά. Το τεκμήριο αθωότητας ισχύει στον ευρωπαικό πολιτισμό. Οταν όμως είδαμε ότι επανέρχονται μιά σειρά επίορκων, έπρεπε να παρέμβουμε για να το διορθώσουμε, πριν το υποδείξουν τα δελτία και οι αντίπαλοι μας.

Θέματα συνταγματική αναθεώρηση και  διοικητικής μεταρρύθμισης πρέπει να ανοίξουν αλλά μετά συζήτηση και όχι στο πόδι.

Ζήτησε τέλος να σέβονται όλοι τη συλλογική πολιτική βούληση ώστε να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Το 20%του εκλογικου σωματος που σας ψηφισε δεν εχει δικαιοδοσια να σας
  δωσει κυβερνητικη τετραετια Την δικαιοδοσια σας τη δινει το αδικο εκλογικο συ
  στημα Αλλα Τσιπρα πρεπει να καταλαβεις ενα πραγμα και να το βαλεις καλα
  στο μυαλο σου την κυβερνητικη σου θητεια θα την κανονισει το φτωχοποιημενο
  και υποσιτισμενο κοματι του λαου και οχι οι εχοντες και οι χορτατοι
  Οσο για το κατεστημενο γι αυτο ερχονται μερες λαμπρες χλιδης και πλουτου
  γιατι εσεις ειστε ενα κομμα νεοφιλελευθερο με «αριστερο«μανδυα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here