Τσίπρας: Εξεταστική για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ-Ξεχάστε τις εκλογές-Το παραμύθι της αριστερής παρένθεσης δεν έχει δράκο

ΦΩΤΟ: ΕUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ολομέτωπη επίθεση στη ΝΔ κυρίως της εποχής Αντώνη Σαμαρά, για ωμές παρεμβάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αποκρούοντας τις καταγγελίες περί παρέμβασης Παπαγγελόπουλου στην εισαγγελέα Τσατάνη για την υπόθεση Βγενόπουλου. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε εξεταστική επιτροπή, που θα βγάλει πόρισμα ώς τον Μάιο, για τα δάνεια σε κόμματα και σε ΜΜΕ. «Τις επόμενες μέρες η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις δανειακές συμβάσεις των κομμάτων από το 2010», είπε.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι ο πρωθυπουργός περιορίζει τα δάνεια των κομμάτων μετά το 2010, αποκλείοντας ουσιαστικά από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο τα δάνεια της εποχής Καραμανλή στη ΝΔ.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην υπόθεση Παπασταύρου, λέγοντας ότι αποτελεί θρυαλλίδα και σύμβολο ξεπεσμού του παλαιού πολιτικού συστήματος, ενώ έθεσε ερώτηση προς τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί καλύπτει το δίδυμο Σαμαρά – Παπασταύρου.

Γιατί ένας νεοεκλεγμένος πρόεδρος δεν λαμβάνει αποστάσεις από το σκοτεινό παρελθόν. Αντί να απειλείτε τους πολιτικούς σας αντιπάλους με αγωγές επειδή σας ζητούν εξηγήσεις, να δώσετε τις απαραίτητες εξηγήσεις για τον κ. Μουσά και τον κ. Μαυρίκο.  Σας συμβουλεύω να δώσετε τις εξηγήσεις για τις υπηρεσίες που πρόσφερε ο κ. Μουσσάς. Για ποιες υπηρεσίες εκδόθηκαν τα τιμολόγια από τον κ. Μαυρίκο.

Για τη λίστα Μπόργιανς

Εξοργίζει η συνειδητή σας παράλειψη να συνεργαστείτε με τις γερμανικές αρχές για τον εντοπισμό Ελλήνων φοροφυγάδων (λίστα Μπόργιανς), τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Η άρνηση συνεργασίας επιβλήθηκε από τον τότε πρωθυπουργό, κ. Σαμαρά, δια χειρός του κ. Μπούρα», τόνισε.

Ακόμη ο  κ. Τσίπρας προανήγγειλε τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την επαναδιαπραγμάτευση του εξωδικαστικού συμβιβασμού του ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens και κάλεσε τα στελέχη της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στην επιτροπή.

Ταλαιπωρημένος θεσμός η Δικαιοσύνη

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στη Δικαιοσύνη, επιρρίπτοντας βαρύτατες ευθύνες στην ΝΔ. Μίλησε για παρεμβάσεις, όχι μόνο πολιτικές, αλλά και «από την επιχειρηματική ελίτ και την ολιγαρχία χρήματος». «Όλοι γνωρίζουμε ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι παρά ένας βαθύτατα ταλαιπωρημένος θεσμός από παρεμβάσεις, παραδικαστικά κυκλώματα, συγκαλύψεις και ολιγωρίες, αλλά και από ένα δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο κακής ποιότητας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Επί της ουσίας, για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου – Τσατάνη έθεσε τρία ερωτήματα: Ποιος ζήτησε την μεταξύ τους συνάντηση, πώς έφτασε η υπόθεση Βγενόπουλου στην εισαγγελέα Τσατάνη και πώς άλλαξε η γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου μέσα σε οκτώ μήνες.

Εξαπολύοντας σφοδρότατη επίθεση στην αντιπολίτευση, υποστήριξε πως η ΝΔ «με αφορμή μια δήθεν αποκάλυψη για μια υποτιθέμενη κυβερνητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, θεώρησε ότι θα μπορεί να δώσει παράσταση ιερής αγανάκτησης και να δημιουργήσει θόρυβο σε αγαστή συνεργασία με τα μέσα της διαπλοκής. Νόμισε ότι είναι προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης. Δεν πρόκειται για αφέλεια, αλλά για θράσος και αλαζονεία. Ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές».

Οι 13 περιπτώσεις της ντροπής

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε μάλιστα 13 περιπτώσεις για τις οποίες, όπως υποστήριξε, υπήρξε παρέμβαση των προηγούμενων κυβερνήσεων στη Δικαιοσύνη:

 • Με το νόμο 4024/2011 νομιμοποιήθηκαν μισθολογικές υπερβάσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και τερματίστηκαν όλες οι διώξεις.
 • Με τους νόμους 4071/2012 και 4170/2013 διαγράφηκαν τα χρέη όλων των δημοτικών επιχειρήσεων.
 • Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στη συνέχεια, στηριζόμενο στις διατάξεις αυτές απάλλαξε από κάθε ευθύνη τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και κάθε συμβεβλημένο ιδιώτη.
 • Με το νόμο 4255/2014 έπαυσαν όλες οι ποινικές διώξεις που αφορούσαν την διάθεση πόρων του ΟΑΕΕ.
 • Με το άρθρο 68 του νόμου 4139/2013 ορίζεται ότι δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης. Η διάταξη καταργήθηκε λίγο αργότερα.
 • Με το νόμο 4046/2012 απαλλάχθηκαν από κάθε ευθύνη τα μέλη ΔΣ των Τραπεζών και τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος για το PSI.
 • Με το νόμο 4141/2013 ανεστάλησαν οι ποινικές διώξεις στις διοικήσεις των εταιρειών του Δημοσίου που ιδιωτικοποιούνται βάσει μνημονιακών δεσμεύσεων.
 • Με τον νόμο 4224/2013 απαλλάσσονται τα μέλη του ΔΣ της ΛΑΡΚΟ από κάθε ευθύνη για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.
 • Με το άρθρο 19 του ίδιου νόμου σταμάτησαν όλες οι ποινικές διώξεις για τα ΔΣ των αγροτικών συνεταιρισμών κάθε βαθμού
 • Με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά Χ.Αθανασίου αντικαταστάθηκε το άρθρο 263Α του Ποινικού Κώδικα. Βάσει του άρθρου αυτού ήταν υπόδικοι σειρά στελεχών επιχειρήσεων και ΜΚΟ που λάμβαναν χρηματοδοτήσεις από το ελληνικό Δημόσιο. Έτσι τους δόθηκε η δυνατότητα να δικαστούν με πιο ευνοϊκό νόμο, ο οποίος καταργήθηκε σε λίγες ημέρες.
 • Παρέμβαση με το νόμο 4146/2013 και το άρθρο 78, στο οποίο ορίζεται ότι απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη για απιστία πρόεδροι, μέλη ΔΣ και στελέχη τραπεζών για σύναψη δανείων σε κόμματα και ΜΜΕ.
 • Με νυχτερινή τροπολογία νομιμοποιήθηκαν τριγωνικές συναλλαγές μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας.
 • Έλεγχος στη διαδικασία εκλογής προέδρων των Πρωτοδικείων.

Η δευτερολογία Τσίπρα

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή, για να αρθούν οι 13 παρεμβάσεις που απαρίθμησε στην αρχική του ομιλία, ενώ κατηγόρησε τον αρχηγό της ΝΔ ότι πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα αποφεύγοντας να κάνει την παραμικρή αναφορά στις 13 παρεμβάσεις.

«Τέλος στα σενάρια των εκλογών. Καλό το παραμύθι της αριστερής παρένθεσης αλλά δεν έχει δράκο»

Ο κ. Τσίπρας απέρριψε κάθε σκέψη για εκλογές λέγοντας: «Καλό το παραμύθι της αριστερής παρένθεσης, αλλά δεν έχει δράκο, ο δράκος ψόφησε, έγινε κατοικίδιο που ούτε καν νιαουρίζει».

Κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Μητσοτάκη στην ομιλία και τα επιχειρήματά του αναπαράγει τίλους και πρωτοσέλιδων του Βήματος και των Νέων. «Κάτι μας θυμίζει η σημερινή αναφορά σας στο λασπότοπο της Ειδομένης… Το πρωτοσέλιδο των Νέων!», είπε και συνέχισε:«Είπατε ότι δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε στο δρόμο… Κάτι μας θυμίζει αυτό: Το πρωτοσέλιδο των Νέων του Σαββάτου. Κύριε Μητσοτάκη, αν έχετε για λογογράφο τον κ. Ψυχάρη, να τον αλλάξετε, είναι πολύ προβλέψιμος», σημείωσε.

«Κάνατε το εντυπωσιακό σας κλείσιμο, κάνατε αυτό που σας ζητάνε δύο μήνες. Να πείτε «εκλογές, φύγετε κ. Τσίπρα. Ξαναπαίζετε το χιλιοπαιγμένο σενάριο της «αριστερής παρένθεσης. Φροντίστε να μην είστε ο νεότερος αρχηγός κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που φεύγει νωρίτερα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

 

Επίσης, απέρριψε τις κατηγορίες για προσλήψεις «ημετέρων», λέγοντας ότι κάποιος που είναι καφετζής ή σκουπιδιάρης κάνει μια έντιμη δουλειά, αλλά είναι «λαμόγιο» όποιος βγάζει τα λεφτά του έξω, κάνοντας αναφορά στην υπόθεση Παπασταύρου.

Είπε ακόμη ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε «γκάφα» παρουσιάζοντας τιμολόγια της ΝΕΡΙΤ προς τον Τ.Μαυρίκο, αφού φέρουν την υπογραφή του διευθυντή που είχε διορίσει η κυβέρνηση Σαμαρά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here