Τσίπρας: Επιδότηση ενοικίου για 20.000 πρόσφυγες αντί «πόλης» 50.000

«Απορρίφθηκαν τρείς παράλογες προτάσεις, δηλαδή η δημιουργία μιας νέας πόλης 50.000 προσφύγων στη Ελλάδα, το μπλοκάρισμα της ροής των προσφύγων και η ανάληψη επιχειρησιακής δράσης της FRONTEX στα βόρεια σύνορά μας».

Αυτό τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός  Αλ. Τσίπρας αμέσως μετά το τέλος της μίνι συνόδου κορυφής που έγινε στις Βρυξέλλες, μεταξύ των χωρών της ΕΕ κι όμορων κρατών, από τις οποίες περνά ο λεγόμενο προσφυγικός διάδρομος.

Αντ’ αυτών υιοθετήθηκαν οι ελληνικές προτάσεις για επιδότηση ενοικίου για 20.000 πρόσφυγες και έλεγχο των προσφυγικών ροών μέσα στη Τουρκία. 

«Η πρώτη παράλογη πρόταση που απορρίψαμε αφορούσε τη δημιουργία μιας πόλης άλλων 50.000 προσφύγων μαζί με άλλες 27.000 θέσεις υποδοχής(7.000 στα νησιά και άλλες 10.000 συν 10.000 στην ηπειρωτική χώρα).

Δεσμευόμαστε για τις 10.000 συν 10.000 θέσεις στη ηπειρωτική χώρα. Αλλά αντί των 50.000 που μας πρότειναν αντιπροτείναμε κι έγινε δεκτή, η επιδότηση ενοικίου για 20.000 πρόσφυγες που θα ενισχύσει την οικονομία και θα εντάξει στον κοινωνικό ιστό πρόσφυγες», επεσήμανε ο πρωθυπουργός

«Δεύτερη παράλογη πρόταση πoυ απορρίφθηκε είναι η δυνατότητα μιας χώρας που δεν συμφωνεί να σταματά τη ροή και τη διέλευση προσφύγων. Αντι αυτού, αποφασίσθηκε να ενημερώνεται το κράτος κατάληξης για τον αριθμό των προσφύγων που υπάρχουν  στις χώρες», συνέχισε

«Η τρίτη πρόταση ήταν να υπάρξει να επιχείρηση της FRONTEX  στα βόρεια σύνορα για να ελέγχει και να αποτρέπει προσφυγικές ροές σε ΠΓΔΜ και Αλβανία. Την απορρίψαμε και επομένως τον έλεγχο των ροών θα τον έχουν οι ελληνικές δυνάμεις. Η μοναδική ανάμιξη της FRONTEX θα είναι στη διαδικασία ταυτοποίησης εάν δεν έχουν ταυτοποιηθεί», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Συμπέρασμα όλων», συνέχισε, «ήταν ότι η Τουρκία παίζει τον βασικό ρόλο στις εξελίξεις και η δυνατότητα συνεννόησης μαζί της θα μειώσει τις ροές. Ρίχνουμε όλο το βάρος σε ουσιαστικό έλεγχο των προσφύγων  από την Τουρκία»,

«Υπήρξε κατανόηση, ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με μέτρα στο διάδρομο αλά στη πόρτα των προσφυγικών ροών.Στενότερη συνεργασία και συντονισμός ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής, περιπολώντας όμως η κάθε μία στα σύνορα που ελέγχει», σημείωσε.

Μας  ξεπερνά το πρόβλημα, χρειάζεται συντονισμός και απομόνωση των φωνών που θέλουν να μεταφέρουν το πρόβλημα στο διπλανό τους. Ολοένα απομονώνονται οι φωνές αυτές, και πρυτανεύουν οι φωνές αλληλεγγύης. Μένει να δούμε στη πράξη αν έχουμε σωστά αποτελέσματα< κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here