Τσίπρας: Θα βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά. Δεν μας κρατά κανείς

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς θα κατορθώσει να βγάλει τη χώρα από τη πεντεατή κρίση και να την οδηγήσει στη νέα εποχή χωρίς επιτροπεία, με προοπτική ευημερίας και με  με την κοινωνία όρθια, εξέφρασε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε βέβαιος ότι μέσα στο Νοέμβριο θα λήξει θετικά η πρώτη αξιολόγηση, θα ολοκληρωθεί έγκαιρα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος. 

Είμαστε εμείς, η κυβέρνηση της Αριστεράς που θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Τα κάστανα που εσείς δημιουργήσατε< τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι δεν είναι ο ρόλος της Αριστεράς να κάθετε και να καταγγέλλει τον «αρμαγεδώνα».

Ο πρωθυπουργός έκανε και αναφορά στη διαπλοκή, διαβεβαιώνοντας ότι μέσα στο μήνα θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο γιατις ραδιοτηλεοπτικές άδειες και κάλεσε όλα τα κόμματα να το ψηφίσουν.

Ιδιαίτερη σημασία εδώ έχει η αναφορά του κ Τσίπρα στα ΜΜΕ. ¨οπως είπε αν και στις 4 τελευταίες εκλογές η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ ήταν απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη κυβλερνηση,ν «δεν πήρα τηλέφωνα ουτε εκδότες ούτε μεγαλοπαράγοντες των τραπεζών. Δεν μας έχει κανείς στο τσεπάκι του, δεν χρωστάμε σε κανέναν»,  υπογράμμισε με έμφαση και καταχειροκροτούμενος ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας απέδωσε στη ΝΔ έλλειμμα στρατηγικής και μετεκλογική ακύρωση της προεκλογικής τακτικής της περι συναίνεσης και μεγάλου συνασπισμού, ενώ  επανέλαβε το κάλεσμά του για ένα αντι-νεοφιλελεύθερο μέτωπο με κοινούς στόχους και βρήκε εποικοδομητική, με προτάσεις την ομιλία του Στ. Θεοδωράκη σε αντίθεση με τους βουλευτές του.

Αναλυτικά τα σημεία της ομιλίας του:

 • Εντός Νοεμβρίου θα  λήξει θετικά η πρώτη αξιολόγηση ώστε μέχρι τέλος έτους να έχει λήξει η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και να ανοίξει η συζήτηση για ελάφρυνση ελληνικού χρέους.
 • Αρχές 2017 να έχουμε αποκαταστήσει την πρόσβαση μας στις αγορές δανεισμού. Με χαμηλό προφίλ, για να έχουμε διάρκεια, και χαμηλά επιτόκια.
 • Δεν βγαίνεις στις αγορές όταν το χρέος είναι στο 180% του ΑΕΠ. Δεν βγαίνεις όταν η οικονομία είναι τόσο χαμηλά στου δείκτες ανταγωνιστικότητας και έχει διαρρήξει την κοινωνική συνοχή και δεν παίρνεις κανένα μέτρο γι αυτήν.
 • Περίμενα μια πρόταση, μια εποικοδομητική κριτική από τη ΝΔ. Φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τη ΝΔ ως αρένα για την εσωτερική αντιπαράθεση για το ποιος θα κάνει πιο δύσκολη τη ζωή του Τσίπρα.

Επίσης ακυρώσατε όλη την προεκλογική τακτική σας, για συνεννόηση ακόμη και του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού. Σας λεγαμε από τοτε ότι έχουμε διαφορές. Αλλά σε μια μερά τα ξεχάσατε. Και ήρθατε να μας πείτε ότι είστε αντιμνημονιακοί και ότι μέχρι τώρα κάνατε λάθος.

 • Ούτε πριν ούτε τώρα λέτε την αλήθεια. Τα λέγατε όλα για την εξουσία Αλλά έτσι δεν θα δείτε ποτέ την εξουσία, με όποιο αρχηγό.
 • Κατώτερη των περιστάσεων η ΝΔ δεν μας είπε το στρατηγικό της όραμα για το τόπο. Οι δυνάμεις της καλής Ευρώπης της αλληλεγγύης της επιστροφής στις ιδρυτικές αξίες, είμαστε εμείς. Έχετε έλλειμμα στρατηγικής. Γι αυτό και δεν μπορείτε να κάνετε κριτική στις προτάσεις μας.
 • Η ηγεσία τότε της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήθελε να αποτύχουμε. Αυτή δεν είναι στάση ευθύνης απέναντι στη χώρα και το λαό.
 • Βάζουμε πράγματι τα χέρια να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά. Και είμαστε περήφανοι. Η Αριστερά έχει νόημα όχι να κάθετε στη γωνία και να λέει έρχεται αρμαγεδών αλλά να είναι στη πρώτη γραμμή. Τα δικά σας κάστανα προσπαθούμε να βγάλουμε.

Ανοησία ότι αυξήσαμε το χρέος

 • Ανοησία ότι επιβαρύναμε το χρέος. Από τα 86 δις τα 53 αφορούν αναδιάρθρωση βραχυχρόνιου με μακροχρόνιο χρέος, και αποτελεί ντε φάκτο αναδιάρθρωση του χρέους. Από τα υπόλοιπα 33, τα 7 πάνε στην ελληνική οικονομία για ληξιπρόθεσμες οφειλές. τα υπόλοιπα 25 για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, Αν τα χρεωθεί το δημόσιο θα φανεί.
 • Είναι δυνατόν να λέτε ότι την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης τη δημιούργησαν τα capital controls ή μήπως η εξοντωτική πολιτική της τελευταίας 5ετίας και το PSI;
 • Στο ασφαλιστικό που είναι μακροχρόνιο πρόβλημα, αν δεν θέλετε να καταθέσετε προτάσεις, θα το κάνουμε εμείς.
 • Η δική μας κυβέρνηση έθεσε το θέμα του χρέους, εμείς θα εξυγιάνουμε τις τράπεζες. Κι όλα αυτά παρά τις αντιδράσεις του ευρωπαικού λαικού κόμματος, των συμμάχων σας δηλαδή κύριοι της ΝΔ

Το αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο

Μίλησα για ένα αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο που θα δώσει μάχη για επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων και κατάργηση ομαδικών απολύσεων, να μείνει δημόσιο ο ΑΔΜΗΕ, να δημιουργηθεί Ταμείο για ανάπτυξη και όχι εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Για στάση Ποταμιού-Θεοδωράκη

Προσδοκούμε ευρύτερες συμμαχίες  αλλά άκουσα οξύτατη πολεμική. Ο κ. Θεοδωράκης έκανε προσπάθεια να καταθέσει προτάσεις. Αλλά τα στελέχη του χθες δεν ξεχώρισαν από τη ΝΔ.  Σας λέω ειλικρινά ότι θα είμαστε εδώ για κοινές δράσεις, αλλά αν συνεχίσετε να παριστάνετε την ουρά της ΝΔ κακό του κεφαλιού σας, όχι δικό μας.

Αυτές τις μάχες θα τις κερδίσουμε. Για στήριξη του κοινωνικού κράτους, της πάταξης της φοροδιαφυγής, της αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης, άμεση ψήφιση νομοσχεδίου για ραδιοτηλεοπτικές άδειες.

Για διαπλοκή

Και στις 4 κρίσιμες αναμετρήσεις, είχαμε την συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ απέναντι. Ειδικά στο δημοψήφισμα προεξοφλούσαν ότι την Δευτλερα κάποιοι άλλοι θα έρθουν να αναλάβουν στο Μαξίμου. Ε λοιπόν, δεν πήρα ούτε ένα τηλέφωνο να μιλήσω με εκδότη, με μεγαλοπαράγοντα Τράπεζας για να παραπονεθώ.

Δεν χρωστάμε σε κανέναν. Δεν μας έχει κανείς στο τσεπάκι του, τόνισε.

Το νομοσχέδιο γα τις τηλεοπτικές άδειες, να το ψηφίσετε κι εσείς της ΝΔ κ. Μειμαράκη, κι εσείς κυρία Γεννηματά, και εσείς κύριε Θεοδωράκη, Σε δέκα μέρες θα είναι στη Βουλή, και δεν θα έχετε την αγωνία.

Εχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε τα θεμέλια ενός νέους κοινωνικού μοντέλου, της εξόδου από την κρίση και την επιτροπεία που θα σηματοδοτήσει ένα νέο μέλλον, ένα νέο περιβάλλον, μια χώρα με κοινωνική και οικονομική ευημερία, που θα έχει ανακτήσει την εργασία και τη προοπτική της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σχολιάζοντας αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, ο αρχηγός της ΝΔ Β. Μειμαράκης είπε:

«Ο πρωθυπουργός τη πρώτη μέρα μας ανέγνωσε προγραμματικές δηλώσεις αλλά το προσχέδιο προυπολογισμού που έδειχνε περικοπές συντάξεων, φοροκαταιγίδα, τον διέψευδε. Αντί να απαντήσει, το μόνο που έκαναν ήταν να ασχοληθούν με τη ΝΔ να της επιτεθούν υβριστικά και σε ένα προσωπικά. Ισως θεωρούσαν δεδομένη τη ΝΔ. Εμείς ως ευρωπαικό κόμμα θα δώσουμε την απάντηση που πρέπει. Να μην ασχολείται με τα εσωτερικά της ΝΔ ο κ. Τσίπρας, Εχει μεταλλαχθεί τελευταία. Η ΝΔ ότι θετικό υπάρχει θα το επιδοκιμάζει, ότι αρνητικό θα το αποδοκιμάζει.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here