Τσίπρας: Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη, επενδύσεις

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ (ANDREA BONETTI)

Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη και επενδύσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος πρός τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας ζήτησε βιώσιμη λύση για τη χώρα καταγγέλλοντας ότι συγκεκριμένοι κύκλοι δεν θέλουν συμφωνία.  

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας είπε πως οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης απαντούσαν στην ουσία, στις απαιτήσεις – προτάσεις των θεσμών που υποβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Σε αυτές τις προτάσεις, ανέφερε, υπάρχουν μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, μετρήσιμα και συγκεκριμένα, ενώ για τις περιπτώσεις που υπήρχαν διαφωνίες κατατέθηκαν ισοδύναμα.

Στόχος του πρωθυπουργού ήταν να ενημερώσει τους περισσότερους ηγέτες, οι οποίοι δεν γνωρίζουν για τη σύγκλιση των απόψεων, την πρόοδο που έχει σημειωθεί και τις προσπάθειες που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Κατά την ομιλία του στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις περιπτώσεις της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Υπήρξε, τόνισε o κ. Τσίπρας, ευελιξία μεταξύ των προτάσεων των θεσμών και των επιλογών των κυβερνήσεων. Υπογράμμισε στους ομολόγους του ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι μια νέα κυβέρνηση, με διαφορετικές προτεραιότητες, αλλά επειδή θέλει να απαντήσει με ισοδύναμα, προτείνει τα δικά της μέτρα, ώστε να καλύπτονται ποσοτικά τα μέτρα που προτείνονται από την πλευρά των θεσμών.

Επιπλέον, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού μετέφερε στους δημοσιογράφους πως κατά τη συζήτηση για την ΟΝΕ, ο κ. Τσίπρας έκανε τη σύνδεση με το ελληνικό ζήτημα, λέγοντας ότι υπάρχει ένα δημοκρατικό κενό ανάμεσα σε αυτό που επιβάλλουν οι κανόνες της Ευρωζώνης και αυτό που θέλουν οι λαοί της Ευρώπης. Η Ελλάδα, είπε, είναι μία περίπτωση που η αντίθεση αυτή είναι ξεκάθαρη, και ενώ έχει πει από την πρώτη στιγμή ότι επιθυμεί να κινηθεί εντός κανόνων, ζητά ταυτόχρονα να γίνει σεβαστή η λαϊκή έκφραση.

Συνεχίζοντας, τόνισε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή νέα υφεσιακά μέτρα, αλλά ατζέντα για ανάπτυξη, επενδύσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ είπε πως η ελληνική πρόταση περιελάμβανε και διαρθρωτικές προτάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα. Πέραν αυτών των συγκεκριμένων προτάσεων που συμπεριλαμβάνονταν στην ελληνική πρόταση, είπε ο πρωθυπουργός ότι χρειαζόμαστε κοινωνικό διάλογο και αναλογιστική μελέτη για να προχωρήσουμε το φθινόπωρο σε βαθιές αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επεσήμανε στους εταίρους πως παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει η κυβέρνηση και τις καλές προθέσεις που υπάρχουν σε μερίδα των πιστωτών και των θεσμών, μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να βρεθεί συμφωνία, καθώς κάποιοι με την ακραία στάση τους και τις απαιτήσεις τους δυναμιτίζουν το κλίμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους ομολόγους του να πρυτανεύσει η λογική, η αμοιβαία ευθύνη απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, γιατί αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι βιώσιμη λύση και όχι απλά και μόνο συμφωνία. Το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα, κατέληξε, είναι η αβεβαιότητα, η έλλειψη ρευστότητας και η μη εμπιστοσύνη των επενδυτών και για να λυθούν όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και το ζήτημα της χρηματοδότησης.

Τέλος, ερωτηθείς ο συνεργάτης του πρωθυπουργού μετέφερε πως μέσα στη Σύνοδο υπήρχαν σκληρές φωνές αλλά και πιο ήπιες.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here