Τσίπρας: Είμαστε κόμμα εξουσίας, αλλά όχι ενσωματωμένο στο δικό τους σύστημα εξουσίας-Η κοινωνία περιμένει να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις

Ένας «ανοιχτός, ειλικρινής και χωρίς ιδιοτέλειες διάλογος» είναι αναγκαίος «για να διατηρηθεί ο ριζοσπαστικός προσανατολισμός» του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας παράλληλα ότι «η κοινωνία θέλει και εμείς πρέπει να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στα στελέχη του κόμματος, υπενθύμισε το μήνυμα που έδωσε αμέσως μετά τις εκλογές «για να ξεκινήσουμε μια μεγάλη πορεία προς το λαό» εστιάζοντας στην «ανασυγκρότηση, τη διεύρυνση και το μετασχηματισμό».

Ο Αλέξης Τσίπρας με το βλέμμα στην επόμενη μέρα μίλησε για ένα «κόμμα σε διαρκή κίνηση», ένα κόμμα «ελκυστικό» που θα «ανιχνεύσει τα σημεία των καιρών».

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της ονομασίας του κόμματος όπου τελευταία έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση. Ο Αλέξης Τσίπρας, πρότεινε στην ΚΕ, να υπάρξει προσθήκη (μετά το ΣΥΡΙΖΑ) σε συνεννόηση «με τους συντρόφους που θα ενταχθούν οργανικά στο κόμμα» στη πορεία προς το συνέδριο.

Περήφανοι για…

Κάνοντας ένα μίνι απολογισμό της κυβερνητικής θητείας (2015-2019) και αφού τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τέλος στο καθοδικό υφεσιακό σπιράλ και σε μια δύσκολη συνθήκη έδωσε αγώνα και κατάφερε να κρατήσει την κοινωνία όρθια» απαρίθμησε τα σημεία τα οποία μπορούν να δηλώνουν περήφανοι:

  • Μπορούμε να είμαστε και να δηλώνουμε περήφανοι για την εμβληματική Συμφωνία των Πρεσπών, που τόσο πολέμησε ο κοντόφθαλμος κύριος Μητσοτάκης επενδύοντας στον εθνολαϊκισμό, τον οποίο τώρα ήδη πληρώνει.
  • Μπορούμε να είμαστε και να δηλώνουμε περήφανοι για την ανθρωπιστική διαχείριση του προσφυγικού παρά την μοναξιά μας στην Ευρώπη και παρά τις τεράστιες δυσκολίες
  • Μπορούμε να είμαστε και να δηλώνουμε περήφανοι για τα μέτρα για την διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων: την ταυτότητα φύλου, το σύμφωνο συμβίωσης, την ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών,
  • Μπορούμε να είμαστε και να δηλώνουμε περήφανοι γιατί συγκρουστήκαμε με την διαπλοκή και την ολιγαρχία. Με το διαγωνισμό για τις άδειες, με τη προσπάθειά μας να βάλουμε κανόνες παντού.
  • Μπορούμε να είμαστε και να δηλώνουμε περήφανοι γιατί δεν συγκαλύψαμε, δεν κουκουλώσαμε, δεν αποκρύψαμε τις βρώμικες πρακτικές του παλιού πολιτικού συστήματος
  • Στο δρόμο προς το συνέδριο 

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, διεξάγεται σήμερα και αύριο και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παρούσα πολιτική συγκυρία. Το ενδιαφέρον έγκειται στο γεγονός ότι αυτή τη φορά τα στελέχη δεν πρόκειται να τοποθετηθούν γενικά και αόριστα πάνω στα ζητήματα που αφορούν το κόμμα, αλλά μπορούν να κινηθούν πάνω σε συγκεκριμένα δεδομένα, με πρώτο και καλύτερο το κείμενο του απολογισμού της κυβερνητικής θητείας που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από μερικές μέρες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι πρώτη φορά στην Ελλάδα κόμμα που κυβέρνησε έχει την «πολιτική γενναιότητα» να αποτιμήσει τη δική του διακυβέρνηση και μάλιστα «με αυστηρή αυτοκριτική διάθεση». «Να τονίσει τις επιτυχίες, τις νίκες, τις ορθές επιλογές αλλά και να επισημάνει τις αστοχίες, τις αδυναμίες ακόμα και τις ενδεχόμενες παρεκκλίσεις από τον στρατηγικό προσανατολισμό».

Σημείωσε ότι ο απολογισμός δεν είναι ούτε ενδοσκόπηση, ούτε αυτομαστίγωμα, ούτε μελαγχολική αυτοκριτική, αλλά «έχει το βλέμμα στραμμένο στον κόσμο, την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους αριστερούς, τους προοδευτικούς, τους δημοκράτες πολίτες που κουράστηκαν με την αυταρέσκεια, την αυτάρκεια, την αλαζονεία των παλιών πολιτικών δυνάμεων».

Επέκρινε αυτές τις δυνάμεις ότι «αποσιώπησαν» σκόπιμα τις δικές τους περιόδους διακυβέρνησης, επενδύοντας στη λήθη, γιατί στόχος τους, είπε, είναι η επιστροφή στην εξουσία για να ξανακάνουν τα ίδια «λάθη».

Τόνισε ότι μέσα από αυτή τη συζήτηση «όχι μόνο δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, αλλά θα αποδείξουμε στη πράξη και για άλλη μια φορά ότι δεν είμαστε το ίδιο με τη δεξιά και το παλιό πολιτικό σύστημα». Υπογράμμισε ότι «είμαστε κόμμα εξουσίας, αλλά όχι ενσωματωμένο στο δικό τους σύστημα εξουσίας».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here